Yikilma Tehlikesi Altindaki Zigana Tüneli, Aslina Uygun Olarak Tekrar Insa Edilecek

Tarihi Ipek Yolu üzerindeki Zigana Dagi Geçidi’nde 83 yil önce 2’si asker 3 kisinin çiga kurban verildigi bölgede, yikilma tehlikesi nedeniyle vatandaslarin korku içinde kullandigi çig tüneli, yikilarak aslina uygun olarak yeniden insa edilecek.

Yikilma Tehlikesi Altindaki Zigana Tüneli, Aslina Uygun Olarak Tekrar Insa Edilecek
Eski Gümüshane-Trabzon Karayolu üzerinde 2 bin 50 metre rakimli Zigana Dagi geçidine yakin bir noktada yapilan çig tüneli, yüzlerce yildir kervan yolu olarak kullanilan Tarihi Ipek Yolu üzerinde yer aliyor.

Günümüzde Zigana Kayak Merkezi, Zigana Geçidi, Limni Gölü Tabiat Parki ve Kadirga Yaylasi’na ulasmak için her yil binlerce kisinin geçmek zorunda oldugu tüneli ayakta tutan kolonlarda derin çatlaklar, beton kisimlarda ise bozulmalar gerçeklesirken, insaatta kullanilan demirler de açiga çikti.

Yapildigi dönemde hem bölgenin agaçsiz olmasi hem de metrelerce kar yagmasi nedeniyle kizaklarin kullanildigi bölgede talihsiz bir çig faciasinin ardindan yapilan tünelin içler acisi hali ulasim için tüneli kullanan vatandaslari tedirgin ediyor.

Karayollari Genel Müdürlügü, Gümüshane Valiligi ve Karayollari 10. Bölge Müdürlügü; Tarihi Ipek Yolu üzerindeki Zigana Dagi Geçidi’nde 83 yil önce 2’si asker 3 kisinin çiga kurban verildigi bölgede yapilan çig tüneli ile ilgili risklerin ortadan kaldirilmasi için çalisma baslatti. Hazirlanan proje ile birlikte çig tüneli yikilarak, aslina uygun olarak tekrar insa edilecek. Gümüshane Valisi Kamuran Tasbilek, sezon içerisinde çig tüneli ile ilgili çalismalarin tamamlanarak vatandasin hizmete sunulacagini ifade etti.



"Yikilmaya yüz tutan çig tüneli tekrar insa edilecek"

Tünelin yikilarak aslina ve tarihi degerine uygun olarak tekrar insa edilecegini söyleyen Gümüshane Valisi Kamuran Tasbilek, "Eski Trabzon-Gümüshane yolu üzerinde yapilan eski çig tünelimiz son yillarda yikilma tehlikesi içerisindeydi. Bununla ilgili olarak Karayollari Genel Müdürlügümüz ve Karayollari 10. Bölge Müdürlügümüz çok degerli çalismalarla güzel bir proje yaptilar. Insallah çok yakin bir süreç içerisinde, yikilmaya yüz tutan ve vatandaslarimizin can ve mal emniyeti için tehdit olan çig tünelini yikarak yerine aynisini rekonstrüksiyon denilen yöntemle eskisinin aynisini yaparak hem tarihimizde hatira olan bir degeri tekrar yasatacak hem de daha güvenli hale getirecegiz. Biliyorsunuz o bölge Gümüshane’nin turizmi açisindan da çok önemli bir bölge. Hem kayak merkezimizin hem de mesire alanlarimizin oldugu bir bölge. Kisin özellikle yogun bir trafik akisi olmakta. Bu bölgede vatandaslarimizin can ve mal emniyetlerini teminen çok güzel bir proje hazirlandi. Çok kisa bir zaman dilimi içerisinde orayi yikarak sezon içerisinde yenisini tekrar yaparak vatandasimizin hizmetine sunacagiz" dedi.



"Herkes buradan tedirgin oluyor, acaba geçerken yikilacak mi çökecek mi diye"

83 yil önce bölgede meydana gelen ve 2’si asker 3 kisinin hayatini kaybettigi çig felaketinde dedesinin sans eseri sag kaldigini söyleyen isletmeci Mehmet Eroglu, "Çok eski tarihte dedemizin atlari vardi, buradan Trabzon-Gümüshane postasini tasirmis. Dedemle küçük kardesi varmis yaninda, burada çiga gittiler. Yanlarinda yolculari vardi, askerler vardi. Atlarinin hepsi öldü, dedemi çig karin üstüne atti, beli kirildi, öyle hayatta kaldi. Küçük kardesi ise öldü. Tabii tünelin yapilmasi güzel olur, su anki mevcut haliyle biraz sikintili, yikilmaya yüz tutmus. Tarihi bir görünümü var. Gelen herkes buradan tedirgin oluyor acaba geçerken yikilacak mi çökecek mi diye. Yaparsalar çok güzel olur" diye konustu.

Kaynak: İHA