Tarihi Forbes Köskü Için Önemli Adim

AK Parti Izmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca’da bulunan tarihi Forbes Köskü’nün restorasyonu ve restorasyon sonrasi Bucalilar’in kullanimina açilmasi için çalismalara basladiklarini açikladi. Kaya, daha önce restorasyon geçiren 113 yillik tarihi binanin tekrar elden geçirilerek Izmir’e ve Buca’ya kazandirilacagini ifade etti.

Tarihi Forbes Köskü Için Önemli Adim
Buca Kaymakami Mahmut Nedim Tunçer, SGK Müdürü Erdogan Kazandir, Buca Seyfi Demirsoy Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Mehmet Yekta Öncel ve AK Parti Ilçe Baskani Hakan Kalfaoglu ile birlikte Buca’da bulunan tarihi Forbes Köskü’nü gezen AK Parti Izmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, köskün tescilli bir yapi oldugunu ve levanten köskleri arasinda en çarpici ve görkemli olani oldugunu hatirlatti. Kaya, "Forbes Köskü hem ülkemizin hem Izmir’imizin hem de Buca’mizin önemli bir tarihi degeri. Burada daha önce restorasyon çalismasi yapilarak özellikle dis cephede bir sagliklastirma saglandi. Simdi daha detayli bir restorasyon ile burayi ele almayi hedefliyoruz. Burasi 1908 yilinda yapilmis, geçirdigi yangin sonrasinda 1910 yilinda yeniden yapilmis. Daha sonradan farkli sekillerde kullanilmis. O dönemdeki Buca SSK Hastanesi bahçesinde kaldigi için 1950 yilinda simdi SGK haline gelen SSK’nin mülkü olmus. Uzun yillar poliklinik olarak da burasi Bucalilar’a hizmet verdi. Burada hem Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi hem de Kültür ve Turizm Bakanligi nezdinde gerekli çalismalari yaparak süreci baslatiyoruz. Öncelikli hedefimiz restorasyonu tamamlamak. Sonrasinda da burayi Bucali hemsehrilerimizin en iyi kullanabildigi sekliyle hizmetlerine sunacagiz" dedi.



"Bucalilara müjdeli haberi verecegiz"

Tarihi yapilarin korunarak özgün özellikleriyle gelecege aktarilmasinin geçmisle gelecek arasinda baglanti kurulmasini saglayacagini ifade eden Kaya, "Tarihi yapilarin korunmasi, tarihi mirasin gelecege aktarilmasini sagliyor. AK Parti olarak bu anlamda ülkemizde sayisiz tarihi eseri ayaga kaldirdik. Tarihi ve kültürel varliklari degerlendirmenin en etkili yolunun, onlara yeni islevler vererek yasatilmasini saglamak oldugunu düsünüyoruz. Geçmisi gelecege aktarmak, yapidaki tarihi izleri korumak niyetiyle sosyal ve kültürel yönden toplumsal süreklilik olmali. Bu sebeple, Forbes Köskü’nde restorasyon sonrasi yapinin islevsel bir biçimde kullanilmasini, Bucali hemsehrilerimizin hizmetine açilmasini saglamaliyiz. Insallah kisa sürede çalismalara baslayarak Bucalilara müjdeli haberi verecegiz" diye konustu.

Kaynak: İHA