Samsun Hekimlerinden Sinop'ta Konferans

Sinop’ta konferans veren Üroloji Uzmani Doç. Dr. Önder Çinar ‘holep’ tedavisi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Opr. Dr. Önder Taskin da ‘bel ve boyun fitiklari’ hakkinda bilgi aktardi.

Samsun Hekimlerinden Sinop'ta Konferans
Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Uzmani Doç. Dr. Önder Çinar ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Opr. Dr. Önder Taskin, Sinop’ta konferans gerçeklestirdi. Konferans’a katilan Sinoplu vatandaslar hekimleri dinleyerek merak ettikleri sorulari sordu.

"Holep, her türlü boyuttaki prostat için uygundur"

Prostat tedavilerinde sikça kullanilmaya baslanan holep tedavisi hakkinda açiklamalarda bulunan Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Klinigi’nden Doç. Dr. Önder Çinar, "Holep, bundan çok uzun zaman önce kesfedilen ve yapilan bir cerrahinin kapaliya uyarlanmis versiyonudur. Bunda da tamamen lazer enerjisi kullanilmaktadir. Illaki büyük prostatlarda yapilmasi gerekmiyor. Prostat hacminden bagimsiz olarak her türlü boyuttaki prostat için uygundur. Açik prostata göre hastanede yatis süresi daha azdir. Holep yaptigimiz hastalar 1 gece hastanede kaliyorlar. Açik prostatektomi yapildiginda 3-4 gece bazen de 1 haftaya kadar süren yatislar olabiliyor. Açik prostat yaptigimiz hastanin 1 hafta sondasinin takili kalmasi gerekiyor. Çünkü açik prostat yaparken idrar kesesini açarak yapiyorsunuz. O keseyi açip prostata ulasiyoruz. O yüzden idrar kesesinin iyilesme sürecinde 7 ile 10 gün arasinda hastanin sondali kalmasi gerekiyor. Holepte böyle bir dezavantaj yoktur. 1 gün sonra sonrasini alabiliyoruz. En büyük avantaji budur" dedi.



“Mutlaka doktora basvurun”

Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Klinigi’nden Opr. Dr. Önder Taskin, bel ve boyun fitiklarina dair, “Boyun fitigi, omurilik ve sinir köklerini etkileyen, en sik hayatin 30’lu yaslardan sonra rastlanilan bir hastalik grubudur. Belirtileri; fitigin yerine, hastaligin süresine ve ciddiyetine bagli olarak degiskenlik gösterir. Hastalar genellikle tek tarafli, kola dogru yayilan bir agridan rahatsizlik duyarlar. Agri, parmak uçlarina kadar yayilir ve uyusma ile beraber olabilir. Agrinin yayildigi kolda kuvvet kaybi olabilir. Hastalar ellerine aldiklari agir cisimleri yere düsürmekten sikayet ederler. Eger basi daha da ilerlerse yürüme güçlügü ve dengesizlik de olusur. Agri ve uyusuklugun siklasmasi ve belirli sürede yatak istirahati ile geçmemesi durumunda mutlaka bir beyin ve sinir cerrahina basvurulmasi gerekir. Detayli öykü alma ve fiziksel muayenenin önemi çok büyüktür, sadece bunlarla tani koymak bile mümkündür. Ama görüntüleme teknikleri ile de boyun fitiginin varligini teyit etmek ve seviyesini saptamak gereklidir. Yapilan muayene ile sinir tahribatina ait bulgular yoksa hastaya mutlak yatak istirahati, agri kesici kullanimi ve fizik tedavi önerilmektedir. Ancak sinir tahribatina ait bulgularin mevcudiyetinde ve diger tedavi yöntemlerinin basarisiz kaldigi durumlarda cerrahi uygulanir” ifadelerini kullandi.

Konferans dinleyicilerin merak ettiklerini sormasiyla sonlandi.
Kaynak: İHA