Dünyada Kirmizi Listede, Türkiye'de Yakindan Görüntülendi

Dünyada nesli tükenme tehlikesi altinda olan türler arasinda bulunan Arap tavsani, Türkiye’de yakindan görüntülendi.

Dünyada Kirmizi Listede, Türkiye'de Yakindan Görüntülendi
Sivasli doga ve yaban hayati fotografçisi Mustafa Aslan, Dünya Doga ve Dogal Kaynaklarini Koruma Birliginin (IUCN) kirmizi listesinde yer alan ve görüntülenmesi bir hayli zor olan Arap tavsanini (allactaga williamsi) görüntülemeyi basardi. Ilginç görüntüsüyle dikkat çeken Arap tavsaninin ayaklari kanguru, kulaklari tavsan, gövdesi ise fareye benziyor. Arap tavsanlari tipki kangurular gibi ziplamadaki ustaliklariyla da biliniyor. Boyutunun küçük olmasina ragmen 3 buçuk metre ziplayabilen Arap tavsanlarinin yanlis tarimsal faaliyetler nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya kaliyor. Dünyadaki nüfusunun büyük bir kismi Türkiye’de bulunan bu türün ömrü boyunca su içmeden yasayabildigi düsünülüyor.

"Dünya nüfusunun büyük bir kismi Türkiye’de bulunuyor"

Doga ve Yaban Hayati Fotografçisi Mustafa Aslan, Arap tavsanlarinin dünyada bulunan nüfuslarinin büyük bir kisminin Türkiye’de oldugunu belirterek, "Arap tavsanina baktiginiz zaman birçok farkli hayvani görebilirsiniz. Kanguru, fare ve ayni zamanda bir tavsana benziyor. Uzun kuyrugu sayesinde dengeli bir sekilde atlayabiliyor. Bu hayvan tam bir atlama sampiyonu. Kendisi yaklasik 30 gram agirliginda ama 3,5 metreyi ziplayabiliyor. Bu da boyutuna nazaran oldukça fazla bir mesafe oluyor. Arap tavsaninin degisik türevleri var. Bizim ülkemizde gördügümüz Anadolu Arap tavsani. Dünya nüfusunun büyük bir kismi Türkiye’de bulunuyor. Fakat dünya çapinda varligina bakildiginda kirmizi listede yer aliyor, bu yüzden sayi olarak oldukça az. Bunun sebebi ise yanlis tarim faaliyetleri sonucunda hayvanin olumsuz etkilenmesi ve yasamani devam ettirememesi" seklinde konustu.



"Görüntülemek çok zor"

Aslan, Arap tavsanlarinin boyutu ve ziplama yeteneklerinden dolayi görüntülenmesi zor bir tür oldugunu vurgulayarak, “Ben daha önce Arap tavsani görmüstüm ama yanimda fotograf makinem olmadigi için görüntüleyememistim. Daha sonradan bu türün pesine düstüm ve onu gördügüm yeri arastirdim. 2 gece boyunca arastirdim ve buldugumda bu görüntüleri yakaladim. Arap tavsanini görüntülemek nispeten zor diyebilirim. Çünkü zipladigi zaman kadrajdan çikiyor. Çünkü boyutuna nazaran ziplama mesafesi oldukça fazla. Böyle hareketli hayvanlarin gece görüntülerini çekmek çok zor çünkü ekstra isik kullanmak gerekiyor ve bu isiklarin hayvani ürkütmemek adina çok fazla olamamasi lazim. Bu yüzden teknik zorluklar yasadim ama günün sonunda güzel görüntüler yakaladim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA