ABD'de Polis Siddeti Halki Sokaga Döktü

ABD’nin Tennessee eyaletinde polisler tarafindan feci sekilde dövülerek öldürülen Tyre Nichols’un darp edildigi anlarin görüntülerinin paylasilmasinin ardindan birçok sehirde göstericiler sokaklara döküldü. New York’ta bir polis araci hedef alinirken, 3 kisi gözaltina alindi.

ABD'de Polis Siddeti Halki Sokaga Döktü
ABD, yine polis siddetiyle sarsildi. Geçtigimiz 7 Ocak’ta Tennessee eyaletine bagli Memphis sehrinde 29 yasindaki siyahi Tyre Nichols’un 5 siyahi polis tarafindan dövülerek öldürülmesi ülkede bir kez daha infiale yol açti. Olaya iliskin görüntülerin ilk kez kamuoyu ile paylasilmasinin ardindan halk, polis siddetine karsi sokaga çikti. Siyahi nüfusun çogunlukta oldugu Memphis’te protestocular, polis siddetine son verilmesi çagrisinda bulundu. “Tyre için Adalet” yazili pankart tasiyan protestocular, ana otoyollardan biri olan I-55 köprüsündeki her iki seridi de trafige kapatti. Boston, Atlanta, Sacramento, Washington DC ve New York da ayni protestolara sahne oldu. New York’taki ünlü Times Meydanindaki bir gösterici üzerine çiktigi polis aracinin camlarini tekmeleyerek kirdi. New York Polis Departmanindan yapilan açiklamaya göre 3 kisi polis aracina zarar vermekten gözaltina alindi.

Biden’dan “sükunet” çagrisi

Polislerin Nichols’u acimasizca dövdügü görüntülerin yayinlamasinin ardindan ülkede genis çapli protestolar gerçeklestirilmesini beklenirken, ABD Baskani Joe Biden sükunet çagrisinda bulundu. Biden yaptigi yazili açiklamada, “Birçok kisi gibi ben de Tyre Nichols’un ölümüyle sonuçlanan siddetin korkunç videosunu görünce öfkelendim ve derinden aci hissettim. Bu, siyahi Amerikalilarin her gün yasadiklari derin korku ve travmanin bir baska aci verici hatirlaticisidir. Kalbim, Tyre Nichols’un ailesi, Memphis’teki ve ülkenin dört bir yanindaki bu son derece aci verici kaybin yasini tutan Amerikalilarla birlikte. Bu aksam yayinlanan görüntüler insanlari hakli olarak öfkelendirecek. Adalet arayanlar siddete ve yikima basvurmamalidir. Siddet asla kabul edilemez, yasa disi ve yikicidir. Barisçil protesto çagrisinda Nichols’un ailesine katiliyorum” ifadelerini kullandi. Biden ayrica taziyelerini sunmak için Tyre Nichols’un annesi RowVaughn Wells ve üvey babasi Rodney Wells ile görüstügünü belirterek, “Çok sevilen bir çocugu ve genç bir babayi kaybetmenin verdigi kalp kirikligini ve kederi tarif edecek hiçbir kelime yok. Hiçbir sey Nichols’u ailesine ve Memphis halkina geri getiremez. Ancak Nichols’un oglu, annesi ve üvey babasi dahil tüm ailesi hizli, eksiksiz ve seffaf bir sorusturma yürütülmesini hak ediyor. Adaleti sistemimizin herkes için adil ve tarafsiz, esit muamele ve haysiyet vaadini yerine getirmesini saglamak için elimizden gelen her seyi yapmaliyiz. Gerçek ve kalici degisim, ancak bunun gibi trajedilerin bir daha yasanmamasi için harekete geçersek gelecek. Bu nedenle Kongre’yi George Floyd’un adiyla anilan polis yasasini masama göndermeye davet ettim” ifadelerini kullandi.

Harris: “Kongre acilen hareket etmeli ve George Floyd yasasini geçirmelidir”

ABD Baskani Kamala Harris de polis siddetine yönelik yaptigi yazili açiklamada, “Tyre Nichols ailesinin yanina gitmeliydi. ABD bir kez daha korumaya ve hizmet etmeye ant içmis kisiler tarafindan vahsice birbirinde koparilan bir çocuk ve babanin yasini tutuyor. Bu gece yayinlanan görüntüler hafizalarimiza sonsuza dek kazinacak ve hiçbir zaman tam olarak kapanmayacak yaralar açacaktir. ABD’de polisin görevi kötüye kullanmasi ve asiri güç kullanmasi sorunu artik sona ermeli. Hesap verebilirlik ve seffaflik çagrisinda Baskan Biden’a katiliyorum. Halkimizda korku degil, güven insa etmeliyiz. Kongre acilen hareket etmeli ve George Floyd yasasini geçirmelidir. Adalet sistemimizin adinin hakkini vermesini saglamaliyiz” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, ABD Adalet Bakanligi ve Federal Sorusturma Bürosu (FBI) olayla ilgili sorusturma baslatirken, polis memurlari Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III ve Justin Smith’in görevlerine son verildi.

Kaynak: İHA