Van'da 'Multiparametrik Prostat MRG' Ile Prostat Kanseri Erken Dönemde Tespit Ediliyor

Van YYÜ Dursun Odabas Tip Merkezine yeni kazandirilan Multiparametrik Prostat MR Görüntüleme (mp-MRG) yapabilen cihaz sayesinde prostat kanseri erken dönemde tespit ediliyor.

Van'da 'Multiparametrik Prostat MRG' Ile Prostat Kanseri Erken Dönemde Tespit Ediliyor
Van YYÜ Dursun Odabas Tip Merkezinde, prostat kanserinin teshis edilmesinde kullanilan detayli bir tani teknigi olan mp-MR görüntüleme cihazi hizmete alindi. Prostat dokusunu ve çevresindeki organlari yüksek çözünürlükle görüntüleyebilen ve ayrica prostat dokusunda gelisen lezyonlari kanser riskine göre siniflayabilen radyasyon içermeyen mp-MR görüntüleme cihazi, prostat kanserinin tespitinde en önemli yer ediniyor. Merkezin Radyoloji Ünitesine yeni kazandirilan mp-MR görüntülemeyle birlikte rahatsizligi bulunan hastalarin radyolojik görüntülenmeleriyle ilgili magduriyet giderilmis oldu.

“Prostat, ölüm orani en yüksek olan kanserlerden biridir”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ilyas Dündar, prostat kanserinin orta ve ileri yas grubunda erkekleri etkileyen, dünya çapinda erkekler arasinda en sik görülen ve kansere bagli ölüm oranlarinin en yüksek olan kanserlerden biri oldugu hatirlatti. Bir erkegin yasam boyu prostat kanserine yakalanma ihtimalinin yaklasik olarak 9’da 1 oldugunu ve bu yüzden önemli bir saglik sorunu haline geldigini ifade eden Doç. Dr. Dündar, “Bugüne kadar serumda bakilan prostata özgü antijen (PSA) seviyeleri, rektal muayene ve USG esliginde rastgele yapilan biyopsi islemleri prostat kanseri için geleneksel tani yöntemleri olmustur. Prostat kanseri taramasi için kullanilan serumda bakilan PSA düzeyleri prostat kanserine özgü olmayip prostatin büyümesinde veya prostatin iltihabi hastaliklarinda da yükselebilmektedir. Ayrica serum PSA düzeyleri yüksek olan erkeklerde prostat kanseri teshisi için yapilan biyopsi islemi, prostat kanserinin tespit edilememesine ve önemli oranda yanlis negatif sonuçlara da yol açabilmektedir. Iste bu noktada multiparametrik prostat MR görüntülemenin önemi ortaya çikmaktadir” dedi.



“Hastalari gereksiz biyopsi isleminden kurtardi”

Mp-MR görüntülemenin radyasyon içermeyen bir görüntüleme yöntemi oldugunun altini çizen Dündar, “Serum PSA’si yüksek olan bir hastada biyopsi öncesi mp-MR görüntüleme yapilmasi önem arz etmektedir. Biyopsi öncesi mp-MR görüntülemeyle lezyonlarin risk siniflandirmasi yapilarak prostat büyümesi ve iltihabi gibi kanser riski düsük olan önemli orandaki hasta grubu gereksiz biyopsi islemi yapilmasindan kurtulmaktadir. Ayrica kanser riski yüksek olan hastalar tespit edilerek biyopsi için referans olabilecek görüntüler elde edilmektedir. Böylece biyopsinin yanlis negatif sonuçlarini önemli ölçüde azaltilarak biyopsinin en dogru sekilde alinabilmesine de imkan tanimaktadir” diye konustu.

Dündar, 2022 yilinda Radyoloji Ünitesinde kurulan ileri teknolojiye sahip 1.5 Tesla MR cihazi ile birlikte; Istanbul, Ankara ve Izmir gibi illerde ileri merkezlerde görüntülemesi yapilan, daha önce bölgede bulunmayan ve büyük ihtiyaç duyulan görüntülemeleri yapabildiklerini belirterek, “MR cihazinin alinmasini saglayan degerli yöneticilerimize ve ayrica mpPMR, mesane MR ve kardiyak MR gibi özellikli çekimlerin bir an önce hasta hizmetine sunulmasi için büyük gayret gösteren Radyoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Cemil Göya’ya tesekkürler ederim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA