'Soguk Süt Zinciri' Projesiyle Besiciler Emeklerinin Karsiligini Almaya Basladi

Van’da yillardir hayvancilikla ugrasan besiciler, Van Ticaret Borsasinin (VANTB) yürütücülügünü yaptigi ‘Soguk Süt Zinciri’ projesi sayesinde emeginin karsiligini almaya basladi.

'Soguk Süt Zinciri' Projesiyle Besiciler Emeklerinin Karsiligini Almaya Basladi
Van Ticaret Borsasi; ekonomisinin büyük bir bölümünün tarim ve hayvanciliga dayandigi sehirde, yüksek süt potansiyelinin katma degere dönüsmesi için 2022 yilinda ‘Soguk Süt Zinciri’ projesini hayata geçirdi. DAKA’nin fizibilite destegi sundugu, DAP Idaresi’nin finansmanini sagladigi ve Van Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile ortak yürütülen proje çerçevesinde, pilot bölge seçilen Tusba ilçesinde 45 adet süt sogutma tanki dagitildi. Çiftçilerin daha güvenilir ve daha saglikli sartlarda sütlerini pazarlayabilmelerine imkan saglayan proje sayesinde, adeta bitme noktasina gelen hayvancilik tekrar yapilir hale getirildi.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Van Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Nayif Süer, göreve geldikleri günden itibaren tek hedeflerinin hayvanciligi daha ileriye götürmek oldugunu belirtti.

Çiftçilerin emeklerinin karsiligini alabilmeleri amaciyla hayata geçirdikleri ‘Soguk Süt Zinciri’ projesi çerçevesinde Tusba ilçesinde 45 adet süt tankinin dagitildigini aktaran Süer, “Proje çerçevesinde kendi araçlarimizla gidip çiftçilerin kapisindan sütü aliyoruz. 15 günde bir bunlarin ödemesini yapiyoruz. Ayrica çiftçilerimize çesitli konularda egitimler veriyoruz. Su anda da halk egitim merkezi müdürlügüne verdigimiz proje ile köylerde süt hijyeni konusunda çiftçilerimize egitimler veriliyor. Çiftçilerimizi buraya çagirmak yerine biz hizmeti onlarin ayagina götürmeyi prensip edindik. Bundan sonraki süreçte de buna benzer egitimlerimiz devam edecektir” dedi.

Soguk Süt Zinciri projesi ile çiftçilerin yeniden emeklerinin karsiligini almaya basladigini vurgulayan Süer, “Çiftçilerimiz bize; ‘Van-Süt varken biz hayvanciliktan, sütten para kazaniyorduk. Bir de Van Ticaret Borsasinin baslattigi bu proje ile sütten para kazanmaya basladik. Artik hayvanciligin, sütün bir degeri var’ diyorlar. Van’da hatirlanacagi üzere hem süt hem de yem fabrikasi kapatildi. Kim bunu nasil aldi, hangi hedefle devraldi ve hangi niyetle ortadan kaldirdi. O, devletin yaptigi büyük bir yatirimdi. O olsaydi, bugün çiftçinin Van Ticaret Borsasinin yaptigi bu projesine de gerek yoktu. Çiftçiler, bir Van-Süt bir de Van Ticaret Borsasinin yaptigi bu projeyle yeniden hayvanciliga isindiklarini söylüyorlar. Çiftçilerimizin çogu simdiden isletmelerini büyütmeye çalisiyorlar” ifadelerini kullandi.

“Her çiftçiye 5 büyükbas hayvan projesini hayata geçirmeye çalisiyoruz”

Van Ticaret Borsasi olarak hayvanciligi daha da canlandirmak amaciyla bir proje hazirlandigini ve bu projenin hayata geçirilmesiyle beraber her çiftçiye 5 adet büyükbas hayvanin verilecegini ifade eden Baskan Süer, “Eger sifir faizli uygun bir destek alabilsek, insallah bu projeyi il geneline yayacagiz. Çalisma alanimizda olan Hakkâri ve Bitlis’te de bunun benzeri çalismalarimiz devam ediyor. Van Ticaret Borsasinin tek bir amaci var. Bir tane köylümüzü bile köyde tutabilsek, üç inegi olani 5’e çikarabilsek yeter. Biz bu düsüncesiyle yola çiktik” diye konustu.



“Soguk Süt Zinciri projemize engel olan kesimler var”

Hayvanciligin tekrar sevdirildigi sehirde, projelerine engel olmak isteyen bazi kesimlerin oldugunun altini çizen Süer, sözlerini söyle sürdürdü:

“Maalesef bugün bizim bu projemize engel olan bazi kesimler var. Özellikle bu sütü toplayanlar olsun, fabrikalar olsun ya da sütü isleten mandiralar olsun; ‘Van Ticaret Borsasi bu projeden vazgeçsin’ diye ellerinden gelen tüm çabayi gösteriyorlar, ama basaramazlar. Çünkü biz çiftçimize dokunduk. Çiftçilerimiz para kazanmaya basladi.

Çiftçilerimiz artik güvenilir bir yere süt verip, paralarini zamaninda aliyorlar. Sütü degerinde satiyor, devletin verdigi desteklerden faydalaniyorlar. Bunun yaninda bizden süt alan fabrikalarimiz saglikli, güvenilir bir süt alip, saglikli bir ürüne dönüstürüyorlar. Tüketicilerimiz de güvenilir bir ürün tüketiyor. Tabi bizden süt alan fabrikalardan bahsediyorum. Bizden süt almayan fabrikalarin da denetlenmesini istiyorum. Çünkü çikis var ama giris nerede? Fabrikalarda bakiyorum hepsinin de markalari var ama girisi nereden geliyor. Farkli illerden mi geliyor? Eger bu süt farkli illerden geliyorsa, neden bizden alinmiyor? Varsa bir eksigimiz söylesinler. Maalesef bizden almak istemiyorlar. Çünkü çiftçiden istedikleri fiyattan alip ama piyasada istedikleri fiyatta satiyorlardi. Piyasa zaten onlarin elindeydi. Bu düsünceyle meydan yine onlara kalsin istiyorlar. Ama kusura bakmasinlar. Van Ticaret Borsasi, çiftçinin ve bu halkin emrindedir. Van Ticaret Borsasi; birak elini gövdesini tasin altina birakmis. Bu halk için elinden ne gelirse yapacak. Tabi bu çerçevede yetkililerden de destek istiyorum. Valimiz olsun, Van Il Tarim ve Orman Müdürlügümüz olsun, Tusba Halk Egitim Merkezi Müdürlügümüz gereken destegi bugüne kadar verdiler. Bu anlamda kendilerine tesekkür ediyorum.”

“Eskiden isimiz çerçilikti”

Soguk Süt Zinciri projesi ile artik sütün tek elden toplandigini belirten Sükrü Sahar isimli çiftçi ise “Eskiden biz de sütümüzü perakende satiyorduk. Bir nevi isimiz çerçilikti. Insanlarin kapisina kadar hizmeti götürüyor ama yine de onlari memnun edemiyorduk. Su an süt tek elde toplandigindan sütümüz hem kaliteli oluyor hem de fiyati artiyor. Van’da daha önce süt fabrikamiz vardi ama kapattilar. Bir Vanli olarak bunlara hakkimi helal etmiyorum. Tüm Vanlilarin da bunun hesabini sormalarini istiyorum. Ama su anda Soguk Süt Zinciri projesi var. Bu manada bu proje çok güzel. Insallah bunu sonuna kadar götürür. Bu projeye tüm Vanlilarin sahip çikmasini istiyoruz. Bu hizmeti bize sunan Van Ticaret Borsasi Baskani Nayif Süer’e tesekkür ediyoruz” dedi.



“Bu proje sayesinde hayvanciliga tekrar geri döndüm”

Burhan Abis isimli çiftçi de, “Bundan önce sütümüzün kiymeti yoktu. Sütü satamiyorduk ve neredeyse hayvanciligi birakacak düzeye geldik Ama Van Ticaret Borsasi sayesinde tekrar hayvanciliga geri döndüm. 10 inegi 30 inege çikardim. Süte kiymet verdi. Eskiden sütü götürecek yer yoktu. Çarsi pazarda, saga sola kova ile satiyorduk. Simdi ise randiman var. Baskanimiz Nayif Süer bize her türlü yardimi yapiyor. Bu anlamda kendisine tesekkür ediyoruz. Allah kendisinden razi olsun” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA