Osmanli Ve Cumhuriyet Dönemi Objelerin Sergilendigi 'Kudret Ve Hafiza, Gücün Sanati' Sergisi Ziyarete Açildi

“Cumhuriyetin 100’üncü Yili Etkinlikleri’ kapsaminda Osmanli ve Cumhuriyet Dönemi nisan, sikke, madalya, hatira para ve kiymetli evraktan olusan objelerin yer aldigi ‘Kudret ve Hafiza, Gücün Sanati’ sergisi ziyarete açildi. Sergide Osmanli döneminde kadinlara resmi olarak verilen Sefkat Nisani’in dünyada ilk hediye oldugu belirtiliyor.

Osmanli Ve Cumhuriyet Dönemi Objelerin Sergilendigi 'Kudret Ve Hafiza, Gücün Sanati' Sergisi Ziyarete Açildi
“Cumhuriyetin 100’üncü Yili Etkinlikleri’ kapsaminda Darphane ve Damga Matbaasi Koleksiyonlarindaki, Osmanli ve Cumhuriyet Dönemi nisan, sikke, madalya, hatira para ve kiymetli evraktan olusan objelerin yer aldigi “Kudret ve Hafiza, Gücün Sanati” sergisi Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi Anadolu Salonu’nda açildi. Sergiyle ilgili bilgilere veren Hazine ve Maliye Bakanligina bagli Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü Kiymetler Muhafizi Yasar Çukur, Türkiye’de ilk defa bu kapsamli ve genis koleksiyonun Hazine ve Maliye Bakanligi ile Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi is birligi yapildiginin altini çizdi. Koleksiyonda paranin 2 bin 700 yillik tarihini görmek oldugunu ifade eden Çukur, "Lidyalilarin ilk parasindan, Cumhuriyet dönemi kadar olan paralari koleksiyonumuzda görmek mevcuttur. Koleksiyonumuzu 3’e ayirdik. 1’inci planda nisanlar, nisanlar içerisinde donanma nisani, ünit olandir ve dünyada sadece bizde var. Çok degerli bir nisandir. Ayni zamanda hatira paralar ve tedavüldeki paralar var. Antik dönem paralari var. Osmanli paralari var. Cumhuriyet dönemi paralari var. Antik dönem paralarindan Lidya’nin parasi, Eski Yunan parasi ve Iskender paralarinin koleksiyonumuzda mevcut” diye konustu.

Koleksiyonlarda 40 adet madalya sergilendiginin bilgisini veren Çukur, “Ilk madalyadan son madalya koleksiyonlarimiz içerisinde yer aliyor. Ilk madalyamiz Ferahi madalyasi III. Mahmut döneminden ve son madalyamiz Vahdettin döneminde olan traktör madalyasi bulunuyor” dedi.



“Donanma Nisani koleksiyonumuzun en kiymetli parçalarindan biridir”

Nisanlar bölümünde 12 tane nisan ve semselerin sergilendigini ifade eden Çukur, “Nisanlar devlet tarafindan üstün hizmet gösterenlere verilen nisanlardir. Bu nisanlar arasinda Mecidiye Nisani var, Sefkat Nisani var. Alimi Imtiyaz Nisani var, Hanedan Ali Osman Nisani var. Donanma Nisani koleksiyonumuzun en kiymetli parçalarindan biridir. Altin üzerine 65 adet pirlanta vardir. Ünit bir parçadir. Dünyadaki paha biçilemez eserler arasindadir” seklinde konustu.



“Dünyada kadinlara resmi olarak verilen ilk hediyedir”

Dünyada Sefkat Nisani’nin kadinlara resmi olarak verilen ilk hediye oldugunun bilgisini veren Çukur, "Abdülhamit Han Hazretlerinin emriyle ihtisas edilen bir nisandir. Bunun nisanin özelligi ise, dünyada kadinlara resmi olarak verilen ilk hediyedir. 2 tip seklinde bulunur. Bu gördügünüz murassa olani, tarihte birçok kisiye verilmistir. Edebiyat alaninda, askeri alanlarda, devlete hizmet edenlere ve üstün hizmet gösterenlere verilen nisanlar arasinda. Bu nisanlar Ingiltere Lady’sine, hemsirelere de verilmistir. O dönemin kadinlarin Nobel’i gibi düsünebiliriz. Tarihte yaklasik 100 kisiye verilmistir. Nisan kendisi yildiz formunda mine sanati kullanilmistir. Tamami altindir. Yakut ve degerli taslar var” ifadelerini kullandi.

“Atatürk ve Cumhuriyet döneminin ilk altin sikkeler Ankara basin 40 tip altini sergiledik”

Koleksiyonlar arasinda sadece Ankaralilara özel yer oldugunu kaydeden Çukur, “Atatürk ve Cumhuriyet döneminin ilk altin sikkeler Ankara basin 40 tip altini sergiledik. Bu Türkiye’de ilk defa sergiye açilan altinlardir. Paralarin üstünde ise ‘Ankara’ yazisi bulunmaktadir” diye konustu.

“Kudret ve Hafiza, Gücün Sanati’’ sergisi ile geçmisin kültürel birikimi ve köklü Darphane gelenegi meraklilari ile bulusuyor. Cografyadan dünyaya dagilan zenginlik, medeniyet ve estetik Darphane bünyesindeki zenginliklerle ifade ediliyor. Icadindan itibaren öncelikle gücün ve iktidarin sembolü olan sikkeler, ait olduklari dönemlerin aracisiz taniklari olan nisanlar ve madalyalar, hatira paralar ve kiymetli evraklar bu sergi ile birlikte ziyaretçiye sunuluyor. Kudret ve Hafiza, Gücün Sanati Sergisi ile geçmisten bugüne ulasan bir mirasin panoramasini sunmak, aracisiz ve alternatif bir tarih okumasina zemin olusturmak amaçlaniyor. Geçmisin kültürel birikiminin aracisiz bir sekilde ziyaretçiye sunulacagi “Kudret ve Hafiza, Gücün Sanati” sergisini Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi Anadolu Salonu’nda 23 Ocak’tan itibaren ziyaret edebilir.
Kaynak: İHA