Heyelanin Vurdugu Köy Mezarligi Sular Altinda Kaldi

Izmir’in Bornova ilçesinde 2019’da heyelanin meydana geldigi kirsal Egridere Mahallesi’nde köy mezarligi da zarar gördü. Heyelan nedeniyle olusan derin yariklarda zaman içerisinde sular birikince çok sayida mezarlik sular altinda kaldi. Yakinlarinin mezarlarinin sular altinda kalmasini üzüntü ile karsilayan köy sakinleri, sularin tahliye edilerek cenazelerine kavusmak istediklerini, sular altinda kalan alana bakarak dua ettiklerini söyledi.

Heyelanin Vurdugu Köy Mezarligi Sular Altinda Kaldi
Heyelan magduru Egridere Mahallesi sakinleri, yakin zamanda tamamlanan yeni konutlarina yerlesmek için gün sayiyor. Ancak köy sakinlerinin tek bekledigi konu konutlar degil. 2019’da meydana gelen heyelanda, eski bir yerlesim olan Egridere’nin mezarligi da büyük oranda zarar gördü. Mezarligin büyük bölümü, heyelan sebebiyle kaymaya maruz kaldi. Bölgede olusan derin yariklar da zaman içerisinde derinlesti, biriken yagmur sulari mezarligin oldugu bölümde adeta suni bir göl olusturdu. Hal böyle olunca yaklasik 70 mezar da sular altinda kaldi. Suyun tahliye edilerek yakinlarinin mezarlarina kavusmayi bekleyen köy sakinleri, uzun süredir mezar basina giderek dua edemediklerini belirtiyor. Derin çatlaklar nedeniyle bölgeye güçlükle gidebilen vatandaslar, biriken suya bakarak dua ediyor. Yer üstünde kalan birkaç mezar da ugradigi tahribat nedeniyle dikkat çekiyor.

“Ölülerimiz suyun altinda azap çekiyor”

Egridere sakinlerinden Ahmet Bogaziçi, “Burasi atalarimizin mezarligi. 2019’daki heyelandan sonra mezarligimiz zarar gördü. Bölgede yariklar olusunca yagmur sulari birikme yapti ve mezarlar suyun altinda kaldi. Suyun biriktigi alanin önü hala açilmadi. Ölülerimiz suyun altinda azap çekiyor. Burasi eski bir köy ve eski bir mezarlik. Tahminimizce 70 mezar suyun altinda kalmistir. Dedem, ninem, annem, babam, kardeslerim, halalarim, hepsi burada yatiyor. Üzülüyoruz ama elimizden bir sey gelmiyor. Suyun tahliye edilmesini istiyoruz ki manevi olarak huzur bulalim. Bu sular ölülerimizin üzerinde kalmasin. Eskiden mezarlarin basinda bir Fatiha okurduk. Simdi buraya gelmeye ürküyoruz. Ayrica heyelan bölgesi oldugu için buraya gelmek çok zor. Yetkililer suyu akitsin, biz de ölülerimizin basina gidip bir Fatiha okuyalim” dedi.



“Onlar bizden medet umuyor biz de büyüklerimizden bekliyoruz”

Fatma Bogaziçi ise “Esim, kayinpederim, kayinvalidem, dedelerimiz, ninelerimiz burada yatiyor. Bu suya bir çare bulsunlar. Bu su akip gitsin. Biz nasil yorganin altina girip isinmak istiyorsak ölülerimiz de suyun altinda kalmak istemez. Burada yatan yakinlarimizla bir ömür yasadik. Bu durumu gördükçe üzülüyoruz. Kim, anne babasinin suyun içinde yatmasini ister? Biz ‘Burasi yas’ diyoruz, kuru yere geçiyoruz. Soguksa sicak yere geçiyoruz ama onlarin böyle bir sansi yok. Onlar bizden medet umuyor biz de büyüklerimizden bekliyoruz. Her zaman esimin mezarinin basinda dua ederdim. Ona manevi olarak ihtiyacim vardi. Simdi sadece karsidan bakiyorum. Suyun altinda kalmayan mezarlarda da tahribatlar var. Oralara da gidemiyoruz. Burasi terk edilmis mezarlik gibi bir yer oldu. Yaklasik bir yil önce mezarliklar müdürlügünden buraya geldiler ancak nasil bir çalisma yapilacagini bilmiyoruz. Bir an önce bu soruna çözüm bulunmasini bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA