Havran'da Tarihi Mezar Taslari Kayit Altina Aliniyor

Balikesir’in Havran ilçesi mezarliginda yer alan Osmanli Mezarlarinin taslari akademik bir çalisma ile hem kayit altina aliniyor.

Havran'da Tarihi Mezar Taslari Kayit Altina Aliniyor
Balikesir Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü, Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Ege Üniversitesi Izmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Havran Belediyesinin katkilariyla ortaklasa yürütülecek proje dahilinde 65 dönümlük bir alanda konuslu ilçe mezarliginin taslarindaki yazilarin günümüz diline çevrilmesiyle Havran’in son 250 yilina, soy agaçlarina, salgin hastaliklarina ve ilçede yasanmis kimi kitlesel felaketlere de isik tutulmasi hedefleniyor.

4’ü Profesör 10 kisilik ekip tarafindan baslanan çalismalarda 2 binin üzerinde Osmanli Mezarlarina ait taslarinin envanteri çikarilarak dijital ortama tasinacak. Ayrica mezar taslarinin üzerindeki eski yazilar da dilimize çevrilecek ilçenin yakin tarihine isik tutulacak.

2023 yili sonuna kadar tamamlanmasi planlanan projede Osmanli Mezar taslari tek tek numaralandirilarak kayit altina alindiktan sonra dijital ortama aktarilarak üzerlerine karekod konularak mezarligi ziyaret edenlerin telefonlari ile bu kare kodlari okutarak o mezarin kime ait oldugunu, tasin üzerinde ne yazdigini ögrenebilecegi bildirildi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Vehbi Günay, Havran Mezarliginin Bati Anadolu’da korunmus durumdaki büyük mezarliklardan birisi oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA