Elektrikli Araba Projeleriyle Gençler TEKNOFEST'e Hazirlaniyorlar

Elektrikli araba projesi gelistiren gençler TEKNOFEST’e hazirlaniyor. Elektrikli araç projesinin suan teknik tasarim raporu asamasinda oldugunu anlatan 16 yasinda Tunay Efe, “Enerji tasarrufu yaparak elektrikli araba yapmaya çalisiyoruz. Tasarimini yapiyoruz. Bunu geçip ilerlesek TEKNOFEST’e yarismaci olarak katilacagiz” dedi. Ayni projede yer alan Eymen Arabaci ise, “Bizi buraya iten teknoloji gelistirme hevesimiz bir seyler yapmak, bir seyler ortaya koymak” ifadelerini kullandi.

Elektrikli Araba Projeleriyle Gençler TEKNOFEST'e Hazirlaniyorlar
Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde çocuklar ve gençler yeteneklerini fark edip kendilerini gelistiriyor. DENEYAP merkezinde bir araya gelen 4 genç elektrikli araba üretmeye çalisarak TEKNOFEST’e hazirlaniyor. Az enerji harcayip az elektrik tüketen enerji verimliligine sahip araç yapmaya çalisan ögrenciler, büyük heyecan yasiyor. Projenin simdi bilgisayar üzerinde tasarim ve analiz çalismalarini gerçeklestiren gençler, araçlarini tamamlayip finalde yarisacaklari günü bekliyorlar. Enerji tasarrufu yaparak elektrikli araba yapmaya çalistiklarini belirten gençler, TEKNOFEST’e katilmaya hak kazanirlarsa sonrasinda da araç üzerinde çalismalar gerçeklestirmeyi hedefliyorlar.

“Üretmeyi çok seviyorum”

Eyüp Deneyap Merkezi’nde ögrencisi olan Tunay Efe, robotik ve kodlama ile okulundaki kulüpte ilgilenmeye basladigini anlatan 16 yasindaki Tunay Efe, “DENEYAP sinavlarina katildim ve suan buradayim. Biz ilk basta tasarim ve üretim ile basladik. 3 ayda bir modüllerimiz yenileniyor. Bu ay nesnelerin interneti modülündeyiz. Bu modülde DENEYAPKART kullaniyoruz. DENEYAPKART bloklarini ve metinsel programa kullanarak devre yapiyoruz. Projeler gelistiriyoruz" dedi.

Üretmeyi çok sevdigini belirten Efe, “Ben küçüklükten beri belli bir sorun bulun bunun çözümüne odaklanip belli projeler üretiyordum. Böyle üretmeyi çok seviyorum. Bu ailemin dikkatini çekmisti. Ögretmenlerim araciligiyla da daha çok robotik ile ugrasmaya basladim. Buraya katildim. Ileride de bilgisayar mühendisligi okumak istiyorum. Bu alanda kendimi gelistirmek istiyorum. Enerji tasarrufu yaparak elektrikli araba yapmaya çalisiyoruz. Tasarimini yapiyoruz. Raporlarini hazirliyoruz. Bunu geçip ilerlersek TEKNOFEST’e yarismaci olarak katilacagiz” ifadelerini kullandi.

“En az elektrik tüketen araci ortaya koymayi planliyoruz”

Elektrikli araç projesinin suan teknik tasarim raporu asamasinda oldugunu anlatan 16 yasinda Eymen Arabaci, “Elektronik alaninda yaptigim projelerden dolayi DENEYAP’in sinavini gördüm. Sinavda basarili olarak egitim almaya hak kazandim. Geçtigimiz günlerde TEKNOFEST’in afisini gördükten sonra ‘biz de böyle bir seyi neden yapamayalim’ diye girdik. Buradaki hocalarimizda çok yardimci oldu. Bilgi edindik baska seyler ögrendik. Suan ön tasarim raporu asamasindayiz. Raporumuzu yaziyoruz. Raporu geçersek bu projeyi hayata geçirmeyi ve elektrikli araba ortaya çikarmayi düsünüyoruz. Eger kazanirsak TEKNOFEST’in finalleri var. En az elektrik tüketen araci ortaya koymayi planliyoruz. Ardindan da daha fazla nasil elektrik tüketimini azaltabiliriz. Bu araçlarin çerçevesini nasil arttirabiliriz. Daha çok isler nasil görebilirler tarzi TEKNOFEST sonrasinda da bu araçlar üzerinde çalismalar gerçeklestirmek istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Teknoloji gelistirme hevesi içerisinde olduklarini söyleyen Arabaci, “Biz DENEYAP’da ayni sinifta okuyorduk. Bu fikir sunulduktan sonra arkadaslar olarak sinif ortaminda biz de yapabiliriz, biz de istekliyiz seklinde bir araya geldik. Kendimiz dedik elektrikli araba yapalim zor degildir her halde yapan yapiyor diye biz de giristik bu ise. Biz arkadaslarimizla birlikte elektrikli araç yapmaya karar verdik. Suan bunla ilgili bilgisayar üzerinde çalismalar yapiyoruz. Bizi buraya iten teknoloji gelistirme hevesimiz bir seyler yapmak, bir seyler ortaya koymak. Bizi buraya getiren yeni seyler üretme hevesimiz. Hem üretime geçmesini hem de daha gelismis arabalar gelistirmeyi hedefliyoruz. Ileride elektronik haberlesme mühendisi olmak istiyorum” dedi.



“Projenin fikir uygulama, düsünce bütün asamalari tamamen ögrencilerimize ait"

Fizik ögretmeni ve DENEYAP atölyesinde egitmen olan Hamza Kayar, “Burada tanistik bir takim kurduk. Bu takim elektrikli araç yarismasina su asamada. Rapor asamasinda devam ediyorlar. Birkaç gün sonra bu raporu bitirip TEKNOFEST yarismasi için basvurularini tamamlayacaklar. Bu ögrencilerimiz lise ögrencileri hepsi farkli okullardan geliyorlar. Eyüp DENEYAP atölyesi bünyesinde elektrikli araç yapiyorlar. En az elektrigi yakan, en az enerji ile ilerleyen araç yapacaklar amaçlari bu. Suanda rapor asamasinda raporlarini hazirliyorlar. Finalde önlerinde hareket eden hatta enerji harcayan ve sürücünün bir tanesi de ögrencimiz olacak. Biz burada takim danismani olarak ögrencilere görev dagilimi yapiyoruz. Hangi ögrencimizin hangi görevi yapacagini tek tek dagittiktan sonra yapmis oldugu çalismalari proje bitiminde birlestiriyoruz. Takildiklari bir nokta olursa ve ya zorlandiklari bir nokta olursa biz danisman olarak onlara rehberlik yapiyoruz. Ama projenin fikir uygulama, düsünce bütün asamalari tamamen ögrencilerimize ait. Özgün bir eserdir bu. Biz kesinlikle baska bir katkida bulunmuyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA