43 Yildir Hasret Yasadigi Suya Kavustu, Çocuklar Gibi Sevindi

Nüfusu az olmasi nedeniyle su baglantisi verilemeyen Türkiye’nin en kuzeyi Inceburun, kurulan tesisatla suya kavustu. Yasadigi 43 yildir evinde su olmayan Makbule Çilesiz, suya kavusmanin mutlulugunu gözyaslariyla anlatti, haykirarak “Bütün dünya duysun, benim de suyum var” dedi.

43 Yildir Hasret Yasadigi Suya Kavustu, Çocuklar Gibi Sevindi
Geçmis yillarda Sinop’un Inceburun mevkisine nüfusu az olmasi nedeniyle su baglanmadi. Inceburun’da yasayan Makbule Çilesiz’in 43 yildir çektigi su hasreti, son yillarda bölgenin turizm odagi haline gelmesiyle son buldu.

“Bütün dünya duysun, benim de suyum var”

Suya kavusmanin sevincini gözyaslariyla Ihlas Haber Ajansi’na anlatan Makbule Çilesiz(59), “1980 yilinda evlendim, buraya gelin olarak geldim, yillardir burada yasiyorum. Hiç su yoktu, Allah’a çok sükür simdi her seye kavustum. Bütün dünya duysun benim de suyum var” diye konustu.



“Eskiyi hatirlatirsan ben aglarim”

Susuz geçirdigi 43 yil boyunca çok çile çektigini söyleyen Çilesiz, kendisine sorulan soruya, “Eskiyi hatirlatirsan ben aglarim. Ama aglayim, mutluluk gözyasi. Inanir misiniz kayalarda su birikirdi, tas ile kovaya doldurup hamur yogurup çocuklarima ekmek yapardim. Oyma kayalara yagmur suyu birikirdi, ben oradan tas ile su alip çamasirlari yikardim, ekmek pisirirdim. Simdi ise suyum geldi, Allah’ima çok sükür. En büyük hayalim buydu, 43 yillik hayalime beni kavusturdular Allah razi olsun” seklinde konustu.

Bölgeye gelen turistlerin de su olmamasi nedeniyle büyük sikintilar çektiklerini kaydeden Çilesiz, “Buraya gelirlerdi, kapimi çalarlardi. Biz en son hazir su içmeye basladik, suyumu gelenlere veriyordum sonra bize kalmiyordu, sonra gelenlere veremiyordum. Onlari da öyle susuz yollayinca basimi yastiga koyamazdim. Ama simdi gelsinler, kovayla vereyim” ifadelerini kullandi.

11,5 kilometre uzaktan su getirildi

Sinop Il Genel Meclis Baskani Yakup Üçüncüoglu, bu zamana kadar bölgeye hiç su tesisati kurulmadigini ve bölgeni suyu uzaklardan temin ettigini söyledi.

Üçüncüoglu, “Simdiye kadar hiç su yoktu, yapilan sondajlarda deniz suyu çiktigi için, burada da fazla yerlesim olmadigi için simdiye kadar bu sekilde düsünülmemis. Biz turizmin daha da yayginlastigi son dönemde hem buradaki fenere hem de buraya tuvalet yerlestirerek insanlarin ihtiyacini giderecegi suyu 11,5 kilometreden getirdik” diye konustu.

Çalismalarda birçok engelle karsilastiklarini bu nedenle yaklasik 2,5 yil sürdügünü de sözlerine ekledi.

Bölgede baslatilacak yeni proje ile turizmde gelisme saglanmasinin niyetlediklerini belirten Üçüncüoglu, “Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) ile yeni bir projeye basliyoruz. Insanlarimiz buraya geldigi zaman oturma ve yürüyüs yerleri, gün batimini seyredebilecekleri fotograf çekebilecekleri seyir terasi gibi güzel bir alan olusturacagiz” dedi.

Arkadaslariyla Türkiye turu yapan ve Sinop Inceburun’u görmeye gelen Hürriyet Yanik, en kuzeye ilk kez geldigini ve çok begendigini dile getirdi.
Kaynak: İHA