Turist Sayisinda Rekor Beklenen Antalya'da Taksicilere Ingilizce Egitimi

Her yil milyonlarca turistin geldigi turizm kenti Antalya’da, taksiciler yabanci müsterileriyle daha iyi iletisim kurmak için duraklarinda Ingilizce dil egitimi aliyor.

Turist Sayisinda Rekor Beklenen Antalya'da Taksicilere Ingilizce Egitimi
Antalya’da Il Milli Egitim Müdürlügünün hayat boyu ögrenmeyi tesvik amaciyla yürüttügü "Sehir Okulu" projesi çerçevesinde, turistlerin yogunluk olusturdugu bölgelerde bulunan taksicilere yönelik açilan Ingilizce kursu devam ediyor. Egitimler, agirlikli olarak yabaci nüfusun yogun oldugu ve turizm hareketliliginin yasandigi noktadaki taksici esnafina yönelik gerçeklestiriliyor. Yerlesik ve kente gelen yabanci misafirlerin ugrak noktalarindan bir AVM’deki taksi duraginda gerçeklestirilen egitimde taksiciler, müsteri beklerken Ingilizce egitimi almaya devam etti. Konyaalti Halk Egitim Merkezinden gelen usta ögreticinin 120 saat Ingilizce egitimi verdigi taksiciler, agirlikli olarak gündelik hayatlarinda kullanacaklari cümleleri ögreniyor. Proje çerçevesinde merkezdeki 3 bin 750 taksiciden bin 250’sine yabanci dil egitiminin ücretsiz sekilde verilmesi hedefleniyor.

"Egitimi duraklara getirdik"

Il Milli Egitim Müdürü Emre Çaliskan, ’Sehir Okulu’ projesi çerçevesinde kentteki taksici esnafina turistlerle daha iyi iletisim kurabilme adina yabanci dil kursu baslattiklarini bildirdi. 19 farkli taksi duraginda 400’e yakin taksi soförünün bu kurstan faydalandiginin altini çizen Çaliskan, "Taksici esnafimiz ayni zamanda bizim bir temsilcimiz. Ülkemize gelen turistlerin ilk muhatap oldugu kisilerinden biridir taksiler. Dolayisiyla bizim taksicilerimiz ne kadar kendinden emin ve yabanci dil konusabilirlerse o kadar etkili olur. Esnafimizin islerini aksatmama gayreti içindeyiz. Bu nedenle taksi duraklarinda Ingilizce egitimi veriliyor" dedi.



"Yogun bir ilgi var"

Çaliskan, Ingilizcenin yaninda talep gelmesi halinde Rusça, Almanca ve Arapça noktasinda da egitim verebileceklerini belirtti.

Ingilizce egitimi alan esnaf sayisini artirma gayreti içinde olduklarini ifade eden Çaliskan, "Tüm taksici esnafimiza ulasmayi hedefliyoruz. Ama öncelikle turistlerin yogun oldugu duraklardan basladik. Onlara fayda saglayabildiysek ne mutlu bize. Soförler bu egitimden mutlu, sadece dil degil, ilk yardim ve hijyen gibi noktalarda da kurs talebinde bulunuyorlar. Ingilizce egitimimize yogun bir ilgi var" diye konustu.



"19 durakta devam ediyor"

Antalya Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskani Mehmet Ali Alkan, olusan bir ihtiyacin sonucunda bu egitimin basladigini kaydetti.

Turistin kente geldiginde ilk karsilastigi kisilerinden birinin taksiciler oldugunu deginen Alkan, "Yabanci dil bilmek bizim esnafimiz için çok önemli olacaktir. Su anda 19 durakta 400’e yakin taksiciye egitim veriliyor. Kent merkezinde 3 bin 750 ilçelerde birlikte 6 bine yakin ticari taksimiz var. Antalya’da yabanci dil bilmeyen taksici kalmasin parolamiz budur. Katilim çok güzel. Soför sayimizla yaklasik 5 bin kisiyiz merkezde, ilçelerle birlikte 10 bin kisilik bir aileyiz. Taksi duraklarinda egitimlerimiz devam ediyor" seklinde konustu.



"Müsterilerimizin çogunlugu yabanci"

Egitim alan taksi soförü Gültekin Çatakkaya, "Meslegimizde ihtiyacimiz olan kelimeleri ögreniyoruz. Çok faydali bir kurs. Biraz Arapçada biliyorum, bunun da faydasini görüyorum. Ingilizce uluslararasi dil oldugu için daha geçerli. Isini iyi yapabilmek güzel bir egitim. Biz turizm kentindeyiz, müsterilerimiz agirlikli olarak yabancidir. Arkadaslarimin da bu kurslara katilmasini isterim" ifadelerine yer verdi.

"Katilim fazla olsun"

Müsteri sirasi beklerken egitim alan Veli Özacar, "Bu sayinin 400 degil, bin 400 olmasini isterim. Herkes için geçerli bir dil. Egitimlerin çok faydasi oluyor. 50 yasindaki bir insanin bile Ingilizce ögrenebilmesi ne güzel. Bir dil bir insan" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA