Minik Sporcular Karne Hediyesi Olarak Müze Gezdi

Gümüshane’de Gençlik ve Spor Il Müdürlügü 30 minik sporcusuna karne hediyesi olarak restorasyondan sonra yeniden açilan Gümüshane Müzesini gezdirdi.

Minik Sporcular Karne Hediyesi Olarak Müze Gezdi
Kentte yapilis tarihi 1920 yilina dayanan iki ayri Gümüshane konaginin birlestirilmesiyle 2006 yilinda açilan ve 2018 yilinda tadilat nedeniyle ziyarete kapatilan Gümüshane Müzesi yapilan yenileme çalismalarinin ardindan tekrar ziyarete açildi.

Içerisinde Roma Imparatorlugunun Dogu sinirinda günümüze kadar ulasabilmis ve Anadolu’da kazi çalismasinin yapilabildigi tek lejyon kalesi olan Satala Antik Kentinden de önemli tarihi eserlerin bulundugu müzenin ziyaretçileri bu kez minik sporcular oldu. Müzeyi ilk defa ziyaret eden minik sporcular tarihi eserleri dikkatle incelerken, tarihi görerek ögrenmekten memnun kaldiklarini belirtti.



“Ilimizdeki medeniyetleri ve kültürleri ögrenmelerini istedik”

Minik sporculari karne hediyesi olarak müzeye getirdiklerini söyleyen Gençlik ve Spor Il Müdürlügü Spor Hizmetleri Sube Müdürü Musa Çelik, “Farkli spor branslarina ait 30 kisilik sporcu heyetini buraya getirdik. Amacimiz ilimizde daha önceki medeniyet ve kültürlere ait yazili ve görsel vesikalari görmeleri ve tanimalari. Karne hediyesi olarak getirdik” dedi.

Gümüshane’de böyle bir müze oldugu için çok sevindigini dile getiren minik sporculardan 9 yasindaki Medine Topuz, “Gayet güzel, insanlar gibi bir seyler var. Nasil saklandi, nasil biraktilar, nasil durdu burada onu çok merak ettim. Gümüshane’de böyle bir müze oldugu için çok sevindim” dedi.

Gümüshane’de bu kadar tarihi eser olabilecegini düsünmedigini anlatan 11 yasindaki bir diger sporcu Zeynep Yilmazer ise, “Burada Gümüshane’de bulunan eski eserleri gördük. Etkilendim, tuhaf eserler var. En çok sevdigim tarihi paralar oldu. Gümüshane’de hiç bu kadar tarihi eser olabilecegini düsünmezdim o yüzden sasirdim” diye konustu.

Gümüshane Müzesinde Kelkit ilçesinde yer alan Roma Imparatorlugunun Apollinaris Lejyonu da denilen 15.Lejyonunun yaklasik 600 yil hüküm sürdügü alandaki kazilarda bulunan eserler basta olmak üzere 21 arkeolojik eser, birçok Osmanli padisahi döneminde Gümüshane’deki darphanelerde basilan sikkeler basta olmak üzere bin 190 eser sergileniyor.
Kaynak: İHA