Dede Yadigari Saraçlik Meslegini Yarim Asri Askindir Sürdürüyor

Erzincan’da yok olmaya yüz tutmus saraçlik mesleginin tek temsilcisi Cevat Naldan talebin yok denecek kadar az olmasina ragmen yarim asri askin sürdürdügü dede mesleginden vazgeçmiyor.

Dede Yadigari Saraçlik Meslegini Yarim Asri Askindir Sürdürüyor
Erzincan kent merkezinde babasinin yaninda çirak olarak ise baslayan 68 yasindaki Cevat Naldan, unutulmaya yüz tutan dedesinden yadigar saraçlik meslegini 59 yildir sürdürüyor. Naldan, deriye sekil verilerek kosum takimi, at süslemesi, köpek tasmasi, kemer ve eyer yapiyor. Cevat Naldan günümüzde gelisen teknoloji ile birlikte talebin azaldigi ve bitme noktasina gelen meslegini eski sanayi sitesinde 12 metre kare dükkaninda yasatmaya çalisiyor.

Özellikle atlarin gündelik hayattaki önemini büyük ölçüde kaybetmesiyle birlikte her geçen gün ilginin azaldigi meslekte tek usta olan Naldan, ülke genelinde de sayili saraçlardan biri olarak biliniyor. Dedesi Dursun Naldan’dan ata yadigari olan saraçligi babasi Celal Naldan’dan ögrenen Cevat Naldan 3 çocugunu bu meslek ile okuttu. Geçmisin en gözde mesleklerinden olan saraçlik meslegini Erzincan’da 59 yildir devam ettiren Cevat Naldan, sehirde bu meslegi yapan tek usta olarak kaldi. Sabir ve emek isteyen bu meslegi Erzincan’da Cevat Ustadan sonra da yapacak kimse yok. Naldan, meslegini sagligi el verdikçe ve ömrü yettigi sürece yapacagini söyledi.



‘Teknolojiye karsi dayanacak gücümüz yok’

Saraçlik mesleginin Erzincan’da ki tek ustasi Cevat Naldan, mesleginin eksi albenisi olmadigini ve teknolojiye karsi ayakta durmanin zor oldugunu belirterek, “50 seneden fazladir bu meslekteyim. Ilkokul 4’ncü siniftaydim dükkâna girdim. 5’nci siniftan sonra okumadim. 1964 yilindan beri bu ise devam ediyorum. At malzemesi, at eteri, at çulu, hazir alip sattigimiz malzemeler var, semer tamiri yapiyoruz, semerci kalmadi, palanci hiç yok. Bu at malzemeleri üzerine en son biz kaldik. Her memlekette ya bir tane kaldi ya da iki tane kaldi. Tokat’ta 60-70 tane saraç vardi bugün bir adam kalmis. Baska kimse yok. Erzurum’da 2-3 tane var. Çirak yetismiyor. Bu meslek bizi doyurmaz ki çirak da gelsin ekmek yesin. Zamaninda çok hevesli bir meslekti. Isi elimize aldigimizda hevesle yapardik. Son demleri artik baska kalmadi. Teknolojiye de dayanacak gücümüz yok. Pat patlar çikti köylü at arabasindan vazgeçti onla artik isini görüyor. Çevre illerden de gelen oluyor. Gümüshane’de de yok, buraya gelen oluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA