AOSB 'Avrupa Yesil Mutabakati' Hazirligini Sürdürüyor

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Bölge Müdürlügü, "AB’nin Avrupa Yesil Mutabakati" kriterleri ile firmalarin ticaretlerini sürdürebilmek için, bu mutabakata uyum saglamanin öneminden hareketle baslatilan "Yesil Mutabakat’a hazirlik" çalismalarini sürdürüyor.

AOSB 'Avrupa Yesil Mutabakati' Hazirligini Sürdürüyor
AOSB Proje Destek Ofisi Sorumlusu Özkan Özbek tarafindan Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi (EVÇED), Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Çevre Mühendisligi Bölümü, Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin ilgili birimlerine yapilan ziyaretlerde, AOSB olarak bugüne kadar yapilan çalismalar hakkinda bilgi paylasiminda bulunuldu.

Ziyaretler sonrasinda degerlendirmede bulunan AOSB Proje Destek Ofisi Sorumlusu Özkan Özbek, Enerji Verimliligi ve Çevre Dairesi Baskanligi EVÇED Baskani Dr. Abdullah Bugrahan Karaveli ile gerçeklestirilen görüsmede, Avrupa Yesil Mutabakati çerçevesinde Adana Haci Sabanci Organize Sanayi Bölgesi’nin Eko-Endüstriyel Parka Dönüstürülmesi Amaciyla Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Gelistirilmesi isimli TÜBITAK 1005 projesi çerçevesinde yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi. Özbek, AOSB’nin ve firmalarinin Enerji Verimliligi çerçevesinde gerçeklestirilen çalismalari ve Bakanligin 2023 yili içerisinde açiklayacagi destekler çerçevesinde istisarelerde bulundu.

Iklim Daire Baskan Yardimcisi Dr. Tugba Dinçbas ile yapilan görüsmede ise TÜBITAK destekli proje ile AOSB firmalarinin Yesil Mutabakat süreçlerinde karsilastigi mevzuata dair problemlerin Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi kanadinda çözüm yollari konusunda görüs alisverisinde bulundu. Özbek, Bakanlik yetkilileri ile 2023 yili içerisinde AOSB’de yapilacak saha ziyaretleri konusunda görüsmeler gerçeklestirdi. Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Çevre Mühendisligi Bölüm Baskan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Sema Sevinç Sengör ile de görüsen Özkan Özbek, AOSB Verimlilik Ödülleri çerçevesinde vermis olduklari hakemlik destekleri için AOSB Bölge Müdürlügü adina tesekkürlerini iletti.

AOSB 3. Ulusal Sanayi Odakli Ar-Ge ve Inovasyon Proje Yarismasi konusunda da bilgilendirme yapan Özkan Özbek, üniversiteden tüm akademisyenler ve ögrencilere duyurulmasi konusunda destek istedi. Özbek, AOSB’nin Üniversite-Sanayi is birligine verdigi öneme vurgu yaparak, 2023 yili içerisinde Türkiye’deki tüm üniversiteler ile planlanan is birligi modelleri konusunda bilgi paylasiminda bulundu.

Özkan Özbek, Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) Muayene ve Gözetim Merkezi Baskani Cengiz Gören ve Çevresel Gözetim ve Dogrulama Müdürü Mehmet Ergün ile yaptigi görüsmede ise 2022 yilinda TSE ve AOSB ile firmalarinin ortak olarak yapmis oldugu egitimler, çalismalar konusunda degerlendirmelerde bulundu.

Kurum bazli karbon emisyonu hesaplamasi yazilimi

AOSB Bölge Müdürlügü tarafindan gelistirilen "AOSB Kurum Bazli Karbon Emisyonu Hesaplamasi Yazilimi"nin çalismalarinin yapildigini belirten Özbek, bu çalismalar tamamlandiginda TSE tarafindan dogrulanma süreçleri ve 2023 yili içerisinde planlanan TSE ve AOSB ile firmalarinin ortak olarak yapmis oldugu egitimler konusunda görüs alisverisinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Sanayi Düzenlemeleri ve Izlemeleri Daire Baskani Ömür Genç ve Proje Uzmani Volkan Simsek ile yaptigi görüsmede ise TÜBITAK projesi hakkinda bilgi veren Özbek, Daire Baskanligi tarafindan üzerinde çalisilan Sanayi Sicil datalari ve 2023 yilinda ihracat rakamlarinin datalari konusunda yaptiklari çalismalar konularinda istisare bulundu.

Özbek, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Ar-Ge ve Tasarim Merkezleri Daire Baskani Alper Kahramanca ile yaptigi görüsmede, AOSB bünyesinde olusturulan Ar-Ge ve Tasarim Merkezleri Istisare Kurulu ve bu çerçevesinde yapilan çalismalar konusunda bilgi verdi. Özbek, AOSB firmalarinin çalismis oldugu Ar-Ge projeleri hakkinda bilgilendirmeler yaparak, 2023 yilinda Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Ar-Ge ve Tasarim Merkezleri Dairesi ile AOSB firmalarinin bir araya getirilecegi toplanti planlamasi konusunda görüsmeler sagladi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanliginda ayrica, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlügünden Dr. Cihan Yalçin ve Sule Oymagil ile görüsen Özbek, AOSB’nin onaylanan Dünya Bankasi Projesi ve degerlendirme asamasinda olan Sanayi Bakanligina basvurulan projeler konusunda ve AOSB tarafindan yürütülecek proje takvimi hakkinda istisare bulundu.
Kaynak: İHA