Zigana Kayak Tesisleri Kara Hasret Kaldi

Gümüshane’nin Torul ilçesi sinirlarindaki Zigana Gümüskayak Kayak tesisleri de kurakliktan nasibini aldi. Son 35 yilin en yagissiz sezonunu geçiren kayak merkezinde sömestr öncesi rezervasyonlar yüzde 50 oraninda düstü.

Zigana Kayak Tesisleri Kara Hasret Kaldi
Türkiye’nin en önemli turizm ve kayak merkezlerinden biri olan Gümüshane’nin Torul ilçesi sinirlarindaki Zigana Gümüskayak Kayak tesisleri son 35 yilin en yagissiz sezonunu yasiyor.

Türkiye’nin ilk kayak merkezlerinden birisi olma özelligini tasiyan 2 bin 100 metre rakimdaki merkezde, beklentilerin oldukça altinda gerçeklesen kar yagislari nedeniyle kayak tesisinin toprak zemini ortaya çikti.

Geçen yillara göre rezervasyon oraninda yüzde 50 düsüs meydana gelen tesisin isletmecileri, ilk defa böyle bir durumla karsilastiklarini belirtti.

Kar yagisi olmamasi nedeniyle kayak pistinin kapatildigi merkeze gelen vatandaslar ise büyük saskinlik yasadi.

“35 yildir böyle kuraklik olmadi”

Ocak ayinin ortasinda Zigana Dagi’nda kar yagisi olmamasinin normal olmadigini söyleyen Zigana Kayak Tesisi isletmecisi Abdullah Eroglu, “Yaklasik 30-35 yildir böyle bir kuraklik, hele ki sömestr tatiline yakin görmedik. Karin geç yagdigi zamanlar oldu ama Ocak ayinda bu seviyede az bir kar oldugu görülmedi. Bu sadece kis için degil yaz için de kötü sonuçlar doguracak bir etken. Isimizi dogal olarak kötü etkiliyor. Bundan yaklasik 1-2 hafta öncesinde kayak sezonunu baslatmistik ama kar yagisi alamayinca, havalar sicak gitmeye devam edince su an kayak pistini kapattik. Gelen insanlarda beklenti düsüklügü oluyor. 1 hafta önce kayak var dedigimiz misafirler bugün geldiginde kayak yapamiyor. Su an kayagi durdurduk. Gördügünüz gibi su an pistimizde dogru düzgün kar yok. Kizak pistimiz güzel, rakim farkindan dolayi orada biraz karimiz var, orada çocuklar eglenebilir ama kayak severler ve bizim için üzücü bir yil. Geçen yilki karne tatili dönemini biz yüzde 80-90 doluluk oraniyla kapattik. Karin bu seviyeye düsmesi bizi yüzde 40’lara geriletti. Önümüzdeki 10 gün içerisinde de bir kar beklentisi yok, gelmeyecek gibi duruyor. Bu da karne tatilini biraz zayif geçirecegimizi gösteriyor. Bu sadece Zigana’da degil su an ülkemizde olan bir durum. Hiçbir kayak tesisinde dogal karla yapilan bir kayak yok su anda. Ziyaretçilerimizi sadece kayak için degil, Zigana’nin o islenmemis meshur kuzu etini yemege, karin üzerinde bir ani fotografi çekmeye, çocuguna bir karne hediyesi olsun diye kizakla kaydirmaya da davet ediyoruz. Sadece manzarayi izlemek için bile gelinir buraya. Çünkü burasi bu mevsimde çok sicak ve tisörtle bile dolasilabilecek bir sicak var” dedi.



“Kuraklik Zigana’yi da vurdu”

Kar seviyesinin ziyaretçilerin beklentisini karsilamadigini söyleyen Zigana Kayak Tesisi isletmecisi Merve Karabulut ise “Burasi benim memleketim. Senelerdir ilk kez bu mevsimde burayi bu kadar karsiz görüyoruz. Kuraklik burayi da vurdu ama elde olan karla burada yine kizak yapilabiliyor, kar motoru turu yapilabiliyor. Geçmis yillara göre ziyaretçi sayisinda da zaten bu durumu görüyoruz. Gelen ziyaretçilerin de çok beklentisini karsilamiyor bu kar ama umuyorum bundan sonra oldukça fazla kar yagar ve onlarin da beklentisi karsilanir ve burasi da eski haline geri döner” diye konustu.



“Eskiden 2 adam boyunda kar vardi, simdi yok”

Zigana’da kar göremedigi için sasirdigini dile getiren ziyaretçi Hayriye Satir da “Ben ikinci defa geliyorum ve kar yok. Zigana’da kar göremeyince ben de sasirdim. Abimle esi geldiler yurtdisindan onlari getirdim buraya Zigana’da kar yok. Sasirdim çünkü ben ilk geldigimde 2 adam boyundaydi burada kar ama simdi yok” ifadelerini kullandi.

Minik ziyaretçi Gülce Güleser Köse ise “Buraya kar ve kayma ümidi ile geldim ama bu manzarayla karsilastim. Yani bu havada kar yagmasi gerekiyor ama yaz havasinda gibiyiz” dedi.

Kaynak: İHA