Staj Magdurlarina Destek Çagrisi

EYT Düzenlemesinin Meclise gelmesi beklenirken, son günlerde Staj magdurlarinin sesleri de iyice yükselmeye basladi. Yeniden Refah Partisi MKYK üyesi Sadik Çat’ta EYT’ye Staj magdurlarinin da eklenmesi çagrisinda bulundu.

Staj Magdurlarina Destek Çagrisi
Emeklilikte Yasa Takilanlar Konusu Subat ayi sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçmesi beklenirken, uygulamadan muaf tutulan stajerler için Bir çagrida Yeniden Refah Partisinden geldi. Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Sadik Çat, Staj magdurlarinin da ayrimcilik yapilmayarak uygulamaya dahil edilmesi gerektigini söyledi.



Çat açiklamasinda, "Çalisma Bakanimiz is yeri yok diyor sözlesme yok diyor patron Yok diyor peki bu kadar üretim yapan ögrenciler nerede çalisti? Staj magdurlarina ögrenci diyenler okullarda hem egitim görüp hem de çalisarak üretim ve alin teri dökerek is hayatina atilmislar. Yani bir isçilik var bunun gibi yillarca fabrikalarda atölyelerde üretim yapan ögrenciler var. Staj emektir. Nereye kadar bunca Magduru yok sayacaksiniz. Sayin Çalisma Bakani "Milletin parasini bunlara veremem" diyorsunuz. Madem öyle Bütçede size pay yok deyin açiklayin herkes bilsin. Kimse unutmamali ki Genç yasta emek vermis ter dökmüs bu insanlarin haklarini asla yok sayamazsiniz. Genel kurula bir düzenleme gelecekse Staj magduriyeti düzenlemesi bunu sonuna kadar hak ediyor. Geçtigimiz günlerde duyurulan EYT yasasinin ardindan uygulama disi kalan 1999 öncesi staj sigortasi magdurlari için Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, "Staj magdurlari magdur degildir. Yani onlar o kavrami kullanamazlar. Çünkü onlari magdur eden bir sey yok. Ortada is akdi yok" dedi.

Bakanin bu tavrini asla kabul etmiyoruz. Biz diyoruz ki "Stajyerlerin ve çiraklarin gerekirse borçlanma yoluyla paralarini vererek kadinlarin 20, erkeklerin 25 yillik sürelerini doldurmalari açisindan 18 yas baz alinarak 8 Eylül 1999 öncesi 18 yas alti EYT çalismasina girecek sekilde stajyerlere bu hak verilmelidir."
Kaynak: İHA