'Kanli Ocak' Katliaminda Hayatini Kaybedenler Igdir'da Anildi

Azerbaycan’da Sovyet ordusunun 33 yil önce 19 Ocak’i 20 Ocak’a baglayan gece Bakü’de sivillere yönelik düzenledigi Kanli Ocak (Kara Yanvar) katliaminda hayatini kaybedenler Igdir’da anildi.

'Kanli Ocak' Katliaminda Hayatini Kaybedenler Igdir'da Anildi
Igdir Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birligini Yasatma ve Destekleme Dernegi tarafindan programda konusma yapan Igdir Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birligini Yasatma ve Destekleme Dernegi Baskani Ziya Zakir Acar, 20 Ocak’in özgürlügüne susamis kahraman bir milletin bagimsizlik mücadelesi oldugunu söyleyerek, "Ruslarin ve Ermenilerin gerçek yüzü ’Kanli Ocak’ta bir kez daha ortaya çikmistir. 20 Ocak Günü, Azerbaycan’in baskenti Bakü sehrinde Sovyetler Birligi Ordusu ve yerli Ermeni isbirlikçileri ile gerçeklestirdikleri Türk katliaminin kanli tarihidir. 20 Ocak 1990’da Sovyetler Birligi askeri güçleri karayoluyla ve deniz yoluyla 35 bin kisilik agir silahlarla donatilmis Alfa birlikleri, özel imha birlikleri ile tanklari Bakü’de Azadlik Meydanini kusatmisti. 20 Ocak, yüreginden ve bileginde baska silahi olmayan ancak özgürlügüne susamis kahraman bir milletin bagimsizlik mücadelesidir. Onlar 20 Ocak’ta ’Ya Istiklal Ya Ölüm’ dediler, ölümü seçerek, istiklali kurtardilar. Onlar, asil Türk kani tasiyan atalarinin yolundan gittiler. Onlar kanlarini ve canlarini verdiler ama Türk dünyasina ve Türk çocuklarina onurlu bir ülke, özgür bir vatan biraktilar” dedi.

Azerbaycan Kars Baskonsolosu Nuru Guliyev de, Azerbaycan Türklerinin yasadigi katliamin yeni neslin bilmesi gerektigini belirterek, "Büyük alimlerden biri diyor ki, ’bu günü unutsak, gelecekte bunu bir daha yasamis olacagiz. Çünkü biz bunu unuttuk. 19. yüzyilin sonunda, 20. yüzyilin baslarinda bize yasatilan o katliamlari Bakü, Gence, Nahcivan katliamlarini ve binlerce öldürülmüs sehit edilmis insanlarimizi Sovyet dönemi bize bunlari unutturdu. Tarih kitaplarimiz bunlari yazmadi, o günler anilmadi. Nesil degistikçe o anlari insan unutuyor. Unutulan o katliamlar 1990 yilinda bizlere yeniden yasatildi. Azerbaycan tarihinde ’Kara Yanvar’ olarak aciyla anilan 20 Ocak tarihinin Azerbaycan’in bagimsizlik mücadelesinin yeniden baslangici, Sovyetler Birliginin ise çöküsünün baslangiç tarihidir” dedi.

Daha sona Doç. Dr. Oguzhan Aydin, ’Türklerin Anadolu’ya gelisi’ adli bir konferans verdi. Aydin konusmasinda, “Türkistan’dan Horasan’a, Horasan’dan Kars’a 1025’li yillarda Anadolu’nun manevi Fatih’i Ebu’l-Hasan Harakani hazretleri geldi. Ne yapti Harakani hazretleri manevi olarak bu yurtlari fethetti. Bizim medeniyetimizde gönül yikmak Kabe-i Muazzayi yikmaktan daha hor görülür. Bizim ecdadimiz Osmanli, Selçuklu, Karahanli’dan, Gazneli’den itibaren ondan da evvel Türkistan’dan Göktürklerden itibaren tarihimizin sayfalari berraktir, temizdir” dedi.

Programa, Igdir Vali yardimcisi Ömer Sait Karakas, Il Emniyet Müdürü Oguzhan Yonca, Il Müftüsü Irfan Açik, siyasi parti temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA