Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Açiklamasi '1 Yil Önce Devreye Aldigimiz Türkiye Ekonomi Modeli'yle Rekorlar Kirdik'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, “Malumunuz yaklasik 1 yil önce devreye aldigimiz Türkiye Ekonomi Modeli’yle, yatirim, istihdam, üretim ve ihracatta rekorlar kirdik. Bu basarilarimizin sonucunda, ülkemizin borç stokunun milli gelire orani da azaldi” dedi.

Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Açiklamasi '1 Yil Önce Devreye Aldigimiz Türkiye Ekonomi Modeli'yle Rekorlar Kirdik'


Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, bir dizi ziyaret çerçevesinde Kocaeli’ye geldi. Esnaf ziyareti yapip vatandaslarla bulusan Bakan Nebati, daha sonra AK Parti Kocaeli Il Baskanligi’nda basin toplantisi düzenledi.

Bakan Nebati, “Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde, 20 yildan bu yana, hep ileriye dogru saglam adimlar atmaya, yurdumuzun dört bir yanini imar etmeye, milletimizle el ele vererek ülkemize asirlik eserler kazandirmaya araliksiz devam ediyoruz. Kocaeli ilimiz de bu kalkinma hamlemiz ve milletimize hizmet siyasetimizden diger tüm illerimiz gibi önemli kazanimlar elde etmis, ayni zamanda bu sürecin itici güçlerinden birisi olmustur. Bugün, ülkemizin gururu olan elektrikli yerli otomobilimizin dogum yeri Kocaeli’dir. Hatta daha net ifade etmek gerekirse, yine sehrimize AK Parti iktidarimizin kazandirdigi dev teknoloji üssümüz olan Bilisim Vadisi’dir. Yine eser siyasetimizin bir yansimasi olan abidevi köprülerimizden Osmangazi Köprümüz de Kocaeli sehrimizin ulasim avantajini çok daha ileri bir asamaya tasimis, lojistik rekabet gücünü daha da artirmistir. Vatandaslarimizin da yüksek kullanimiyla, Osmangazi Köprümüzün ülkemize katma degeri giderek artiyor” diye konustu.



“Sehrimize yapilan yatirim miktari iktidarimiz süresince 80,5 milyar TL’ye ulasmistir”

Kocaeli’ye yapilan yatirimlarin AK Parti iktidari süresince 80 buçuk milyar TL’ye ulastigini belirten Nebati, “Büyük yatirimlar, devasa yatirimlar önce vizyonla ortaya çikar, sonra kararlilikla yerine getirilir. Belli bir müddet sonra da bu eserler kendi güçlerini ortaya koymaya baslar. Sehrimize yapilan yatirim miktari iktidarimiz süresince her geçen gün yükselerek toplam 80,5 milyar liraya ulasmistir. Insan odakli bu yatirimlarin basinda elbette vatandaslarimizin konut ihtiyaçlarini karsilamak gelmistir. TOKI tarafindan Kocaeli’de toplamda 25 bin 942 konut hayata geçirilmis, bunlardan 19 bin 455’i hak sahiplerine teslim edilmistir. Ayrica simdi, Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesi çerçevesinde de 5 bin 200 konut daha Kocaelili vatandaslarimizin hizmetine sunulacaktir. Bu evlerin hak sahiplerini belirlemek amaciyla kura çekimi Izmit ve Derince’de baslamis olup Dilovasi, Körfez, Gebze ve Kandira olmak üzere ilk etapta toplam 6 ilçemizde daha kurayla hak sahiplerine teslim edilecektir. Tüm bunlara ek olarak, Kocaeli Büyüksehir Belediyemizin 30 ayri projeyle hayata geçirdigi konut sayisi da 10 bin 106’ya ulasmistir. Salgin dönemi dahil, her daim özveriyle görev yapan saglik çalisanlarimiz için 502 konuttan olusan Saglik Kent Projesi’nin yapimi da devam ediyor. Binlerce vatandasimiz Gölcük’ten sonra Izmit Cedit Mahallesi’nde devam eden kentsel dönüsüm projeleriyle, daha saglam ve yepyeni evlerine kavusurken sehrimiz de giderek daha güzellesiyor. Ayni zamanda geçen hafta basladigimiz ve basvurulari alinmaya baslanan Kredi Garanti Fonu (KGF) paketimizle de sifir konut üreticileri ve ihtiyaç sahipleri, özellikle de orta gelire yönelik konut sahiplerinin basvurulari da basladi.

1 Subat’tan itibaren de insallah kullanimlari baslamis olacak. Iyi bir talep var. Bu sadece konut satislarinin artmasina degil, ayni zamanda üretimin, arzin artmasina yönelik olan iki ayakli kampanya oldugu için sonuçlarinin çok kisa süre içerisinde ülkemizde ve Kocaeli’de ortaya önemli bir katki saglayarak çikacagini görecegiz” diye konustu.



“Kocaeli, 2002 yilindaki 1.3 milyar dolarlik yillik ihracatini bugün neredeyse 1 ayda yapiyor”

Kocaeli’nin 2002’den bu yana ihracat hacminin çok büyüdügünü kaydeden Bakan Nebati, “Ülkemizde Istanbul’dan sonraki en büyük sanayi merkezi olan Kocaeli’miz, yatirim, istihdam, üretim ve ihracati odagina alan Türkiye Ekonomi Modelimizin de sagladigi ivmeyle gücüne güç katmaya devam ediyor. Sehrimiz 2002 yilindaki 1,3 milyar dolarlik yillik ihracatini, bugün neredeyse sadece 1 ayda yapiyor. Bugün 183 ülkeye ihracat yapan sehrimizin her geçen ay yeni rekorlara imza atmaya devam edeceginden de asla süphe duymuyoruz. Sehrimizde bir yandan yatirim ve istihdam imkanlarinin artmasini, bir yandan sanayi üretiminin güçlenmesini desteklerken; diger taraftan bu essiz cografyanin güzelliklerinin itinayla muhafaza edilmesi ve daha yasanabilir bir sehir olmasi için büyük bir gayret gösteriyoruz. Dilovasi, dün agir sanayinin dumani altinda kaybolmus bir ilçemizken, alinan tedbirlerle bugün bir cazibe merkezi haline gelmistir. 2002 yilinda Kocaeli’de sadece 500 bin metrekare olan yesil alan, 2022’de tam 26 milyon metrekareyi asmis, dikilen agaç sayisi da neredeyse 9 milyon sinirina dayanmistir. Izmit sahilinde yemyesil uzanan Seka Park, 2 bin dönümlük alana yayilan ve yaban hayvanlarina bir siginak olan Ormanya gibi Kocaeli’mizin güzelligini daha da ortaya çikaran projeler AK Parti iktidarimiz tarafindan sehrimize kazandirilmistir. Izmit’te tamamlanan Akçaray Tramvay hatti, Gebze’de devam eden metro hatti, burada, Il Baskanligimizin hemen yaninda, içinde otoparki ve yasam alanlari da bulunan Izmit Kent Meydani Projesi vatandaslarimizin yasam kalitesini artirmaya yönelik projelerimizden bazilaridir. Türkiye’nin her yerinde oldugu gibi son 20 yilda Kocaeli’mize yapilan saglik yatirimlari sayesinde, her bir vatandasimiz ihtiyaç duydugunda en iyi saglik hizmetlerine kolayca erisebiliyor. Tam bin 218 yatak kapasiteli Kocaeli Sehir Hastanemizin açilisini da insallah en kisa sürede gerçeklestirecegiz” ifadelerini kullandi.

“Ülkemizin borç stokunun milli gelire orani azaldi”

Türkiye Ekonomi Modeli’yle büyük bir asama kaydettiklerini ve çesitli alanlarda rekorlar kirdiklarini söyleyen Nebati, “Malumunuz yaklasik 1 yil önce devreye aldigimiz Türkiye Ekonomi Modeliyle, yatirim, istihdam, üretim ve ihracatta rekorlar kirdik. Bu basarilarimizin sonucunda, ülkemizin borç stokunun milli gelire orani da azaldi. Bütçede kaydettigimiz somut basarilarimiz da ortadadir. Tüm bunlardan aldigimiz güçle EYT konusunu çözüme kavusturduk. Asgari ücreti yüzde 55 oraninda artirdik. Memur ve emeklilerimizin ücretlerinde yasal artis oraninin oldukça üzerinde artis yaptik. En düsük emekli ayligini 5 bin 500 TL’ye yükselttik. Enflasyonda da düsüs egilimi hizli bir sekilde basladi.

Kasim ayinda burnunu kirdi, Aralik ayinda çok güçlü bir sekilde adeta beli kirilircasina enflasyon egilimi toplumun her kesiminde hissedilmeye basladi.

Enflasyonun beklentileri, bizim için en önemli kismiydi. Beklentiler de kirilmis durumda. Çok ciddi bir sekilde toplumun tüm kesimleri tarafindan enflasyonun önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda düsecegine iliskin inanç pekismis durumda. Bu bize, mücadelemizi hizli ve dogru bir sekilde yapmamizi saglayan büyük bir alan açmis durumda. 2022 yilinda vatandaslarimizi enflasyonun olumsuz etkisinden korumak için 290 milyar TL’lik vergi gelirinden vazgeçtigimizi de hatirlatmak isterim. Bundan sonraki süreçte de vatandas odakli politikalarimizi yine kararlilikla uygulamayi sürdürecegiz. Vatandasimiza dogalgaz sübvansiyonlari, çiftçimize girdi destekleri, KOBI’lerimiz öncelikli olmak üzere KGF paketleri, isletmelerimize yatirim kredisi gibi sayisiz desteklerimizi kararlilikla saglamaya devam edecegiz. Bütün bu attigimiz, yaptigimiz her adimda bütçe disiplininden asla taviz vermedigimizi geçen yillarda hep ortaya koyduk. Bütçeden taviz vermedigimizi 2022 yilinda, dünyanin en zor yilinda Türkiye’nin ortaya koydugu basarilarla taçlandirmis olduk. Yili herkesin, özellikle olumsuz yaygara yapanlarin tam tersine büyük bir basariyla kapatmis olduk. 2023 yilina çok güçlü bir sekilde girdik. Toplumumuzun her kesimi, tüm paydaslarimiz sundan emin olsun ki; 2023 yilini EYT basta olmak üzere alinmis olan tüm toplumu rahatlatici kararlar bütçe disiplininden asla taviz vermeden ve gerekli hazirliklar yapilarak olusturulmustur. 2023’ü de hem bütçe gerçeklestirmeleri açisindan ve makro ekonomik göstergeler açisindan çok olumlu ve iyi bir sekilde neticelendirecegimizden de tüm vatandaslarimiz emin olsun. Hesap kitaplarini ona göre yapsinlar. Bu yil, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yili ve biz Türkiye yüzyili diyoruz. 21. yüzyil bizim yüzyilimiz, Türkiye yüzyili ve yarin degil hemen simdi diyerek basladigimiz bütün islemlerimizde hizli bir sekilde devam ettiriyoruz” seklinde konustu.



“Üreten, emek veren her bir vatandasimizi sonuna kadar destekleyecegiz”

Türkiye’de üretim yapan her vatandasa desteklerde bulunacaklarini belirten Nebati, “Ülkemizde, muhalefet adi altinda, bir kesimin adeta yillarca engel olmaya çalistiklari milli gururumuz TOGG nasil ki Kocaeli’mizde hayat bulduysa; inaniyorum ki Kocaeli’miz Türkiye Yüzyili’nda daha nice ilklere imza atacaktir. Büyük Üstat rahmetli Necip Fazil, ’Devler gibi eserler birakmak için, karincalar gibi çalismak gerekir’ diyor. Iste burada, devler gibi hizmet birakmayi saglayacak, toplumsal destegi artirmak yönünde karincalar gibi çalisan teskilat mensuplarimizin ev sahipliginde bu basin toplantisini yapiyoruz. Dev gibi eserleri Cumhurbaskanimizin önderliginde yerine getiriyoruz. Geçmiste oldugu gibi, insanimiza aci reçeteler dayatan koalisyon hükümetleri misali, faizi çikartip issizligi patlatarak degil, ülkemiz için üreten, emek veren her bir vatandasimizi sonuna kadar destekleyecegiz. Türkiye’nin lideri belli, Recep Tayyip Erdogan! Milletimizin partimize inanci tam; ve Allah’in izniyle, ufka uzanan yolumuz da açiktir” dedi.

Kaynak: İHA