Bitki Çayi Içerken Dikkat

Uzmanlar, kis mevsiminin vazgeçilmezi olan bitki çaylarinin yan etkilerinin de oldugunun göz ardi edilmeden bilinçli ve dikkatli tüketilmesine dikkat çekiyor. Yasar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Eylem Ezgi Fadiloglu, bitki çaylarinin içilmeden önce mutlaka yan etkilerinin iyice arastirilmasi gerektigini belirtti.

Bitki Çayi Içerken Dikkat
Kisin bagisikligi güçlendirmek amaciyla bitki çaylarinin tüketimi artiyor ancak pek çok hastaliga dogal yollardan sifa olan bitki çaylari, bilinçsiz tüketilirse zararli olabiliyor. Yasar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Eylem Ezgi Fadiloglu, bitki çaylarinin nasil tüketilmesi gerektigini anlatti.

“Bilinçli tüketilmeli”

Fadiloglu, “Bagisiklik sistemini güçlendirmek, vücut direncini artirmak için mevsim sebze ve meyvelerinin her renginden ve çesidinden faydalanilmasi gerekiyor. Saglik için bitki çaylarindan da destek alinabilir. Ancak bitkilerin yan etkileri de olabilir, kullanim miktarina da dikkat edilerek bitki çaylari bilinçli tüketilmeli” diye konustu.



“Bazi bitkilerin kan sulandirici etkisi olabilir”

Bazi bitki çaylarinin kani sulandirici etkisi oldugunu belirten Fadiloglu, “Örnegin zencefil öksürüge, bogaz agrisina, ishale, kansere karsi koruyucu etki gösterirken kan sulandirici etkisi nedeniyle kanamaya meyilli hastalarda tehlikeli olabilir. Kekik ve biberiye çayi da düsük tansiyonu olan hastalarda dikkatli kullanilmasi gereken bitkilerden bazilari. Ayrica, ilaç alan kisilerin kullandiklari bitkisel gida takviyelerine ve bitki çaylarina mutlaka dikkat etmeleri, doktorlarina danisarak tüketmeleri gerekir.” dedi.



“Çok kaynatmadan demleyip hemen tüketilmeli”

Ihlamur, adaçayi, gül, papatya gibi yaprak bitki çaylarin 4-5 dakika demleme usulüyle hazirlanmasi gerektigini söyleyen Fadiloglu, “Zencefil, tarçin gibi kök bitki çaylari, 1-2 dakika kaynatilip süzülerek içilmeli. Daha uzun süre demleme ya da kaynatma, çesitli zararli yan etkilere neden olabilecegi gibi bitkinin içindeki yararli maddelerin kaybolmasina ve beklenilen faydali etkinin görülmemesine yol açar. Demlenen çay hemen tüketilmeli, üzerine su eklenerek tekrar kullanilmamali ve tekrar isi uygulanarak saatlerce bekletilmemeli. Su kaynatilmamali ancak sicakligi 80 santigrat derece olmali veya kaynatildiktan sonra en az 1 dakika dinlendirilmeli. Kaliteli içme suyu kullanilmali. Seker yerine bal tercih edilirse öksürüge iyi gelir. Ancak bal, çayiniz sicak iken degil ilik oldugu zaman eklenmeli” diyerek uyarilarda bulundu.
Kaynak: İHA