Bebekler Için Mikroplastik Maruziyeti Anne Karninda Basliyor

Geçtigimiz yil yapilan arastirmalarda ilk kez anne sütünde mikroplastik bulunmus, annelere özellikle ambalajli gidalardan ve çesitli kozmetik malzemelerden kaçinilmasi uyarisinda bulunulmustu. Biyokimya Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Burçin Tüzüner mikroplastiklerin, tüketilen gida ürünlerinden tutun da soludugumuz havaya kadar birçok yolla vücuda girebileceginin altini çizdi.

Bebekler Için Mikroplastik Maruziyeti Anne Karninda Basliyor
Uygun maliyetli ve birçok avantaja sahip olan plastikler, günlük hayatta birçok noktada kullaniliyor. Plastiklerin çogu dogada kendiliginden çözünerek kaybolsa da uygun sekilde bertaraf edilmeyen plastik atiklar, çevre ve insan sagligi ile ilgili endiseye neden oluyor. Istanbul Gelisim Üniversitesi Biyokimya Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Burçin Tüzüner “Mikroplastik nedir?” sorusunun cevabinin iyi bilinmesi gerektigini belirtirken, ne kadar süre vücutta kaldigi bilinmeyen bu plastiklerin insan vücudunda hücre ölümü ve alerjik reaksiyonlara sebep olabileceginin altini çizdi.

“Mikroplastik Nedir?’in cevabi iyi bilinmeli”

Insan ve çevre sagligi için bu sonuçlarin endise uyandirdigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Burçin Tüzüner,“Öncelikle ‘mikroplastik nedir?’ sorusunun cevabi herkesçe bilinmeli. Plastik kirliliginin bir sonucu olarak ortaya çikan, 5 mm’den daha ufak plastik parçaciklara mikroplastikler diyoruz. Bunlar ya endüstriyel ürünlere fonksiyonellik saglamak üzere özel olarak üretilmekte ya da büyük plastiklerin zamanla asinmasi/parçalanmasi sebebiyle ortaya çikmaktadirlar. Yedigimiz gidalardan tutun da, tükettigimiz su, soludugumuz hava ve simdilerde ise yetistirilen tarim ürünlerine kadar birçok noktada bulunuyorlar. Ancak hâlâ vücutta tam olarak ne kadar süre kaldiklari bilinmiyor. Günümüzde Avrupa Birligi’ne üye bazi ülkelerde, kozmetik ve temizlik ürünlerinde mikroplastiklerin katki olarak kullanimiyla ilgili ulusal yasaklar yürürlüge girdi. Bizler de yasam alanlarimizda mümkün oldugunca gereksiz plastik kullanimindan ve tüketiminden kaçinarak, atik olusumunu azaltabiliriz. Atiklarimizi kaynaginda ayristiralim. Tekrar kullanim ve geri dönüsüm için çaba gösterelim. Saglikli yasam alanlari ve insanlar için gerekli çabayi göstermeliyiz” seklinde konustu.

Hem anne sütünde mikroplastik bulunmustu hem de biberonlarda

Kanda, akciger dokularinda, anne sütünde, hamilelerin plasentalarinda, çiftlik hayvanlarinin et ve sütlerinde ortaya çikan mikroplastikler, yapilan son arastirmalara göre topraktan bitki tohumlarina da geçebiliyor. Ayni zamanda polipropilen yapili biberonlarin sterilizasyon asamalarinda ve mama hazirlama için önerilen sicakliga kadar isitilmasina bagli olarak mikroplastik salinimi, biberonla beslenen bebeklerin, günde litre basina milyonlarca partikül içmesine sebep oluyor.

Plastik Ayak Izi Azaltmanin 5 Yolu

Dr. Ögr. Üyesi Tüzüner, mikroplastiklerin çevre ve insan sagligi üzerine olumsuz etkilerinin azaltilmasina yönelik kisa, orta ve uzun vadede farkli çözümlerin dikkate alinmasi gerektigini belirterek günlük hayatimizda uygulayabilecegimiz 5 pratik öneride bulundu:

"1- Tek kullanimlik plastik çatal, biçak, bardak, pet sise veya pipet yerine cam, metal gibi tekrar kullanilabilir materyallerden yapilmis ürünleri kullanmak gereksiz plastik atiklarin önüne geçebilir.

2- Asiri ambalajlanmis ve gereksiz yere hacimli paketlenmis ürünleri alisverislerinizde tercih etmeyerek plastik tüketimini azaltabilirsiniz.

3- Plastik posetlerin ortalama kullanim ömrü 15 dakikadir. Alisverislerinizde plastik poset yerine bez çanta kullanarak plastik atik olusumunu azaltabilirsiniz.

4- Kullandiginiz kozmetik ve temizlik ürünlerini, ambalajlari yeniden kullanilabilir veya yeniden doldurulabilir olanlarindan tercih edebilirsiniz. Içeriginde mikroplastik olanlar yerine dogal kozmetik, temizlik ürünlerini satin alabilirsiniz.

5- Atik üretiminin azaltilmasinda tüketici olarak daha duyarli davranis gösterip evlerinizde atiklarinizi ayri toplayarak plastiklerin geri dönüsümüne katki saglayabilirsiniz".
Kaynak: İHA