Konser Ve Festival Gibi Açik Hava Faaliyetlerine Iliskin Düzenleme Yapildi

Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeligi’nde yapilan düzenlemeye göre, geçici süre ve sinirli zamanda yapilan konser, festival gibi açik hava faaliyetleri 10.00-01.00 saatleri arasinda en fazla pes pese 5 gün düzenlenebilecek. 5 günü asan faaliyetlerde ise Müzik Yayin Izin Belgesi alinmasi gerekecek.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca 30 Kasim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan "Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeligi" çerçevesinde, çevresel gürültünün kontrolü ve yönetimine iliskin uygulamalar belirlendi. Buna göre müzik yayini yapan is yerlerine ve deniz araçlarina müzik yayin izni verilmesi yönünde düzenleme yapilarak, Müzik Yayin Izin Belgesi’ne iliskin is ve islemlere yönelik usul ile esaslar hazirlandi.

Bakanlik açiklamasinda "Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeligi" ile ilgili detaylar su sekilde siralandi:

"Müzik yayini yapan is yerleri ve deniz araçlari çerçevesinde, müzik yayini yapan is yerleri ve deniz araçlari için; varsa is yeri açma ve çalisma ruhsati, varsa turizm isletme belgesi, vergi levhasi örnekleri, imza sirküsü veya vekaletname ile akustik rapor gibi bilgiler ve müzik yayin izni basvuru dilekçesi il müdürlügüne teslim edilecek. Bununla birlikte Çevresel Gürültü Mevzuati hükümlerine uyulacagi ve gerekmesi halinde ilave gürültü kontrol tedbirlerinin alinacagi konusunda hazirlanan taahhütnamenin de il müdürlügüne teslim edilmesi gerekiyor."

Öte yandan, Bakanliktan yeterlik belgesi almis firmalar tarafindan basili ve elektronik ortamda hazirlanan akustik raporun bir nüshasinin, denetimlerde ibraz edilmek üzere is yerlerinde ve deniz araçlarinda muhafaza edilmesi ve Bakanlikça belirlenen web uygulamasina yüklenmesi sarti getirildi.

Ayrica sunulan bilgi ve belgelerin gerektiginde sahada inceleme ve degerlendirme çalismalari esliginde il müdürlügü tarafindan degerlendirilmesi yapilacak.

Müzik yayinlarinin izni il müdürlügü tarafindan verilecek

Müzik yayinlarinin izni konusunda; raporun uygun bulunmasi halinde, basvuru sahibine uygunlugun bildirilmesi, Müzik Yayin Izin Belgesi ücretinin döner sermaye hesabina yatirilmasi ve il müdürlügü tarafindan "Müzik Yayin Izin Belgesi"nin verilmesi gerekiyor. Uygun bulunmamasi halinde ise basvuru dosyasinin gerekçesi ile birlikte basvuru sahibine iade edilmesi ve gerekçede belirtilen uygunsuzluklarin giderilmesini müteakip tekrar basvuru yapilabilecegi belirtildi.

Müzik Yayin Izin Belgesi’nin geçerlilik süresi 3 yil

Müzik Yayin Izin Belgesi’nin geçerlilik süresi 3 yil olarak belirlendi. Bu sürenin sona ermesinden en az 6 ay önce müzik yayin izninin yenilenmesi için basvuru yapilmasi gerekiyor. Müzik yayin iznine tabi olmayan; kuaför, market, kahvehane, spor salonu, pastane gibi is yerleri, çevresel gürültü olusturmayacak sekilde faaliyetlerini sürdürebilecekler. Ayni takvim yili içinde 3 defa yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde, il müdürlügü tarafindan müzik yayin izni iptal edilecek, bu is yerleri ve deniz araçlari, ancak 2 takvim yilindan sonra müzik yayin izni için basvuruda bulunabilecek.

Müzik yayini yapan is yerlerinden kaynaklanan ve hava yoluyla yayilan veya ortak bölme elemanlari, ara dösemeler, tavan veya bitisik duvarlar araciligiyla kullanimlara iletilen gürültü düzeyi ile ilgili olarak çevresel gürültü ölçüm metotlarinin nasil uygulanacagi belirlendi.

Açik hava faaliyetleri 10.00-01.00 saatleri arasinda, en fazla pes pese 5 gün düzenlenebilecek

Açik hava faaliyetleri; 10.00-01.00 saatleri arasinda, müzik yayini yapan is yerleri için getirilen sinir degerleri saglayacak sekilde, Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlenen alanlarda 5 gün düzenlenebilecektir. 5 günü asan faaliyetler için ise Çevre, Sehircilik, Iklim Degisikligi il müdürlügünden Müzik Yayin Izin Belgesi alinarak faaliyetlere devam edilebilecek. Bu tür etkinlikler için yillik azami etkinlik sayisi ile bu etkinliklere izin verilen alanlar için stratejik gürültü haritalarinin dikkate alinarak, il mahalli çevre kurulunda sikayete konu olmayacak sekilde belirlenmesi konularina iliskin idari ve teknik hususlar belirlendi.
Kaynak: İHA