Bölgesel Sorunlar ODAP'da Tartisildi

Orta Dogu, Avrasya ve Asya-Pasifik Arastirmalari Platformu (ODAP) ve Beykent Üniversitesi tarafindan düzenlenen ‘Küresel ve Bölgesel Sorunlarin Türk Dis Politikasina Etkisi’ baslikli panelde NATO ve bölgesel ittifaklarin, hizla degisen kosullara göre aldiklari yeni pozisyonlar tartisildi.

Bölgesel Sorunlar ODAP'da Tartisildi
ODAP ve Beykent Üniversitesi tarafindan ortaklasa düzenlenen ‘Küresel ve Bölgesel Sorunlarin Türk Dis Politikasina Etkisi’ baslikli panelde NATO ve bölgesel ittifaklarin, hizla degisen kosullara göre aldiklari yeni pozisyonlar ve bu eksenden izledikleri stratejiler tartisildi. Panelde, Çin kontrolünde bir Rusya yerine Batiya entegre olmus bir Rusya’nin tercih edilecegi vurgulandi.

“Bati Rus yönetimini güçlendirmektedir”

Panelde konusan Uluslararasi Iliskiler Uzmani Dr. Kemal Olçar, “ ABD, Rusya’nin Ukrayna’da kesin bir yenilgi almasini engellemeye çalisiyor ve zayif bir Rusya’nin Çin’in kontrolü altina girmektense kontrol edilebilir, yönetilebilir ve Bati blogu içinde entegre olmus bir Rusya arzu ediyor. Bunu çok iyi bilen Putin 22 yildir yönettigi Rusya Federasyonu’nun Çarlik ve Sovyet döneminden gelen refleksleriyle bati ve dogu arasindaki kalin ekseni ilan etmis ve bu eksenin sinir uçlarinin birisinin Balkanlarda Sirbistan’a, Kafkaslarda Gürcistan ve Ermenistan’a, Akdeniz’de Suriye’ye ve Dogu Avrupa’da Ukrayna, Belarus ve Transdinyester’e uzandigini ifade etmistir. Rusya’nin hassas sinir uçlariyla oynayan Bati aslinda Ukrayna’da savas karari alan Rus yönetimini Rus halki nezdinde gittikçe güçlendirmektedir. Bu tablo içinde ABD henüz istediklerinin tamamini elde edememis, RF Ukrayna savasinda hedeflerine tam olarak ulasamamis ve Çin Rusya’ya dogrudan destek, isbirligi ve ittifak rolünü oynamaya baslamamis olmasi sebebiyle en azindan ateskesin ilani ve barisin tesisi yakin gelecekte pek mümkün gözükmemektedir” dedi.



“Türkiye tehdit ve firsatlari degerlendirdi”

Panelde konusan Beykent Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekan Yrd. Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Karahöyük ise sunlari söyledi: “Panelistlerimiz özellikle Rusya-Ukrayna savasi özelinde Türkiye’nin pozisyonunu, karsilasacagi tehdit ve firsatlari degerlendirdi. Mevcut küresel siyasi konjonktürün sayisi ve yeri degisen kutuplar ekseninde eristigi yeni konum tartisildi. Bu yönüyle yine üniversitemizce 9 Aralik’ta düzenlenen, yedisi bes farkli ülkeden yabanci katilimci olmak üzere 13 konusmacinin bulundugu 6. Uluslararasi Terörizm ve Güvenlik Konferansi’nin tamamlayicisi oldu” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA