Belçika, Çin'den Gelen Uçaklarin Atik Sularini Test Edecek

Belçika hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, Çin’deki Covid-19 vaka sayisinda yasanan artis nedeniyle Çin’den gelen uçaklarin atik sularinin virüsün yeni varyantlarini tespit etmek amaciyla test edilecegi ifade edildi.

Belçika, Çin'den Gelen Uçaklarin Atik Sularini Test Edecek
Çin 8 Ocak’ta sinirlarini yeniden açmaya hazirlanirken, birçok ülke Covid-19 vakalarindaki artis nedeniyle Çin’den gelecek yolculara negatif test zorunlulugu getirdi. Belçika ise, Covid-19’un yayilmasina karsi atilan yeni adimlarin bir parçasi olarak Çin’den gelen uçaklardan çikan atik suyu virüsün yeni varyantlarini tespit etmek amaciyla test edecek.

Belçika ulusal halk sagligi enstitüsü Sciensano’dan Steven Van Gucht basina yaptigi açiklamada, "Bu, Çin’den aldigimiz verileri dogrulamak için ek bir izleme olacak" dedi.

Bazi Covid-19 hastalarinin uçuslari sirasinda tuvaleti kullanamayacaklarinin farkinda olduklarini aktaran Gucht, bu nedenle yeni önlemin "insanlari izlemek için degil, Çin’de olup bitenleri bagimsiz olarak izlemek için oldugunu" vurguladi.

Belçika ayrica, Çin’den gelen yolculardan varistan 7 gün sonra semptom göstermeleri halinde test yaptirmalarini istiyor.

AB saglik yetkilileri Çin için toplanacak

Belçika Saglik Bakani Frank Vandenbroucke ise, Çin’deki vaka artisina karsi Avrupa Birligi (AB) çapinda bir politikaya ihtiyaç oldugunu belirtti.

AB saglik yetkilileri koordineli bir yanit için çarsamba günü toplanti gerçeklestirecek.

Birçok ülke Çin’den gelenlere test zorunlulugu getirdi

Çin’de uygulanan "Sifir Covid" stratejisinin sona ermesinin ardindan Covid-19 vakalarinda patlama yasanmasi nedeniyle ABD, Italya, Japonya, Malezya, Katar, Tayvan ve Hindistan’in aralarinda bulundugu birçok ülke, vaka sayilarindaki artisin ardindan Çin’den gelen yolculara test zorunlulugu ve çesitli kisitlamalar getirmisti. Avrupa Hastalik Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ise bu kararlari "haksiz" olarak nitelendirmisti.
Kaynak: İHA