Antika Mobilyalardan Dönüstürülen Gramofonlar Hüzünlendiriyor

Gaziantep’te farkli sektörlerdeki iki arkadas 5 yil önce birlikte çalismaya karar verdiler. Tarihi ahsaplara gramofon, pikap ve tarihi radyolari restore ederek dönüstüren iki kafadar koleksiyoncularin gözdesi haline gelirken, ortaya çikardigi eserler ise görenleri hüzünlendiriyor

Antika Mobilyalardan Dönüstürülen Gramofonlar Hüzünlendiriyor
Gaziantep’te yasayan 55 yasindaki Zeynel Toparli, baba meslegi elektronik cihazlari tamir ederken, tarihi mobilyalari tamir eden ve onaran 53 yasindaki Ahmet Torun ile birlikte 5 yil önce ortak Tarihi Yeni Han’da bir dükkan açti. Piyasadaki hurda, eski mobilya, gramofon, pikap gibi esya ve parçalari alan arkadaslar, güçlerini birlestirerek, aldiklari tarihi esyalari yeniden dönüstürmeye basladi.

Tarihi mobilyalara, gramofon, pikap ve tarihi radyolari monte etmeye baslayan arkadaslar, 50, 100, 150, 200 yillik eserleri restore edip, dönüstürerek meraklilarinin begenisine sunuyor. Basta koleksiyoncular olmak üzere nostalji sevenlerin gözdesi haline gelen arkadaslarin dönüstürdügü eserlerde ise geçmisin izlerini görenler ise hüzünleniyor.

Günler süren, titiz çalismalar ile asirlik gramofon, pikap, radyolari görenleri hüzünlendiren eserlere dönüstüren iki kafadar, dönüstürdükleri ürünleri ise tarihine, özelligine, göre 3 bin TL ile 50 bin TL arasinda satiyor.

"Eski günlerine dönüyor, hüzünleniyorlar"

Eserlerini görenlerin hüzünlendigini anlatan Toparli, "Burada antika tamirati yapiyoruz. yrica antika esyalari alip, onarip, dönüstürüp satiyoruz. Orijinal antikalarin restorasyonunu da yapiyoruz. Orijinal antika olsun, hepsini kendimiz yapiyoruz. Yogun talep oluyor. Burasi antikacilarin toplandigi bir yer. Gaziantep’te ihtiyaci olan zaten ya buraya geliyor ya da sosyal medyadan bizi buluyorlar. Tadilat, boya orijinaline uygun yapiyoruz. 110 yilik 200 yilik tarihi aynalar var. Onlar tarihi aynalar onun mesela aynasi artik çürümüs oluyor. Orijinaline uygun olarak yapiyoruz. Gramofonlari, aynalari, sandiklari her seyin orijinalini yapiyoruz. Gören tekrar bu eserlerin basinda eski günlerine dönüyor, hüzünleniyor. Mesela bir hanim efendi, ailesinin komodini getirdi. Çekmeceli komodine, plak çalar ekledik. Gördükten sonra ise çok sonra duygulandi. Çünkü hatirasi olan o komidini kullanamiyordu, atil bir sekilde duruyordu. Simdi üzerine bir gramofon koyduk, harika oldu. Simdi, bu komidini ve gramafonu evinin en güzel yerinde tutuyor" seklinde konustu.



Talebe yetismekte zorlaniyorlar

Tarihi, eski ürünleri yine eski parçalarla onardiklarini anlatan Ahmet Torun ise, "Ben bu sektörde oldukça yeniyim ama ufak tefek elimizden geldigi kadar yapiyoruz. Eski el isi olan oymalardan gramofon kaliplari, diger malzemelerden gramofon borulari yapiyoruz. Onlari güncelleyip çalisir vaziyete meraklilara sunuyoruz. Bazi ürünlerin tahmini eski olmalarindan dolayi güç bulamiyoruz, yenileri yoktur. Genelde kullandigimiz malzemeler de eski oluyor. Eski mobilyalar eski camlar diger malzemeleri biz dönüsüm yaparak güncelliyoruz. Haliyle bunlar talep çok fazla talep oluyor. Nostaljiye bir özlem var insanlarimizda. Gaziantep’imize gelen yerli ve yabanci turistler de çok ragbet gösteriyor. Büyük ilgi görüyor eserlerimiz. Taleplere yetismekte zorlaniyor. Elimizden geldigi kadarda yetismeye çalisiyoruz. Kullandigimiz oymalar tahmini 40- 45 yilik tabi biz onlari tam dönemine göre güncelliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA