'SAHA Istanbul' Girisimci Ve Yatirimci Firmalari Bulusturuyor

Türkiye’nin ve Avrupa’nin en büyük savunma, havacilik sanayi kümelenmesi olan "SAHA Istanbul", girisimci firmalari ve yatirimcilari bir araya getiriyor. 2 ay önce Avrupa’nin en büyük sanayi kümesi seçildigini belirten SAHA Istanbul Genel Sekreter Yardimcisi Özgür Özçelik, "SAHA Girisim Programi çerçevesinde 2022 yilinda pilot ölçekte 15 firmamizi destekledik. Programin temel maksadi; firmalarimizi yatirimciya hazirlamak" dedi.

'SAHA Istanbul' Girisimci Ve Yatirimci Firmalari Bulusturuyor
Türkiye’nin ve Avrupa’nin en büyük savunma, havacilik sanayi kümelenmesi olan "SAHA Istanbul", girisimci firmalara çesitli egitimler vererek yatirimcilari bir araya getiriyor. Aralarinda ASELSAN, BAYKAR, TUSAS, ROKETSAN, HAVELSAN, askeri tersaneler gibi ana yüklenicilerin de oldugu, 38 sehirden 911 firmasi ile Türkiye’nin teknoloji gelistirme kapasitesini ve savunma sanayi firmalarinin tamamina yakinini bünyesinde topluyor. Bunun yani sira, SAHA Istanbul 24 üniversite ve tüm arastirma enstitülerini kapsayacak sekilde TSE ve TR-TEST gibi kamu kurum ve firmalarina da bünyesinde yer vererek, üniversite sanayi ve kamunun is birligi içinde teknoloji gelistirme süreçleri için önemli bir platform olusturuyor.

SAHA Istanbul’a üye olmak isteyen firmalarda iki sart araniyor

SAHA Istanbul, Türkiye’de uzay endüstrisi alaninda faaliyetlerine hiz kesmeden devam ediyor. SAHA Istanbul, Savunma ve Havacilik sektörlerinde elde edilen basarilari uzaya da tasimak amaciyla firmalarin yeteneklerini bir araya getirerek milli uzay endüstrinin ihtiyaç duydugu ürünlere dönüstürüyor. 2 ay önce Avrupa’nin en büyük sanayi kümesi seçilen SAHA Istanbul’a üye olmak isteyen firmalarda iki sart araniyor. Bunlardan birincisi en az yüzde 55 oraninda yerli olmasi, ikincisi ise sektöre yönelik üretim kapasitesinin olmasi.

Öte yandan, Saha Girisim Programi çerçevesinde 2022 yilinda pilot ölçekte 15 firmaya egitim, danismanlik, mentorluk verildi.

Girisimcilik programina, sirketini kurmus prototip olsa da ürünü ortaya çikmis ve mali destek arayan firmalar katilabiliyor.

SAHA Istanbul bünyesinde 38 sehirden 911 üye firmasinin oldugunu ve 2 ay önce Avrupa’nin en büyük sanayi kümesi olduklarini anlatan SAHA Istanbul Genel Sekreter Yardimcisi Özgür Özçelik, "Savunma Uzay Kümelenmesi, ülkemizin ve Avrupa’nin en büyük sanayi kümelenmesi. 38 sehirden 911 üyesi, 24 üniversitesi ile ülkemizin teknoloji gelistirme kapasitesine katki vermek istiyor. Bu alanda da 38 sehirden 911 üyemizle birlikte hem üniversite sanayi is birligi anlaminda hem girisimcilik anlaminda bu sektöre özel olarak projeler üretiyor. 10 tane teknik komitesiyle, saha akademik programiyla , SAHA EXPO’suyla ve en son basladigimiz saha girisim projesiyle. SAHA Istanbul’a üye olabilmek için temelde iki kosulumuz var. Bunlardan bir tanesi firmanin yüzde 55 oraninda yerli olmasi ikincisi de üretim kapasitesinin olmasi. Arkadaslarimiz firmalarla gidip görüsmeler yapiyorlar, yerinde degerlendirmelerde bulunuyorlar. Uygun görülmesi halinde SAHA firmasi oluyor firmalarimiz. Firmanin yüzde 55’inin yerli olmasi gerekiyor. Aslinda mutlulukla sunu söyleyebilirim; biz 2 ay önce Avrupa’nin en büyük sanayi kümesi olduk. Hatta bunu gururla Avrupa Kümeler Birligi toplantisinda dile getirdik. Bundan da son derece mutluyuz" ifadelerini kullandi.

"SAHA Girisim Programi çerçevesinde 2022 yilinda pilot ölçekte 15 firmamizi destekledik"

SAHA Girisim Programi ile 2022 yilinda 15 firmanin desteklendigini belirten Özçelik, "Girisimcilik ekosistemine baktigimizda savunma uzay havacilik sektörünün girisimciler için oldukça zor oldugunu görüyoruz. Bunun birkaç nedeni var. Yatirim ekosistemi daha çok yazilim firmalarini destekleme yönünde. Çünkü daha kisa sürede geri dönüs alabiliyorlar. Hatta bazi yatirim firmalari savunma sanayiini hiç desteklememe yönünde karar almis durumundalar. Fakat bir taraftan da baktigimiz da bu sektörde yani savunma uzay havacilikda girisimci firmalara ihtiyacimiz var. SAHA Istanbul olarak bir program baslattik. SAHA Girisim Programi çerçevesinde 2022 yilinda pilot ölçekte 15 firmamizi destekledik. Firmalarimiza egitim, danismanlik, mentorluk çerçevesinde bir hizlandirma programi veriyoruz. Bunlari fikir asamasinda düsünmemek lazim. Çünkü fikir asamasindaki girisimciler üniversitelerdeki kuluçka merkezleri, teknoparklar, teknokentler tarafindan destekleniyor. Daha çok teknoparklardaki ileri asama kuluçka girisimcilerini sirketini kurmus ürünü ortaya çikmis bir nevi ziplama tahtasindaki girisimci firmalarimizi desteklemek için bu programi baslattik. Programin temel maksadi; firmalarimiza verecegimiz egitimlerle, danismanliklarla, mentorluklarla onlari yatirimciya hazirlamak. Yatirimci karsinda hazir hale getirmek ve aldiklari destekle bu maddi olabilir ya da pazar destegi de olabilir hizli bir sekilde büyümelerini saglamak. Sektöre katki vermelerini saglamak" diye konustu.



"1 milyar dolarlik ihracat sözlesmesi imzalandi SAHA EXPO’da"

2024 düzenlenecek olan SAHA EXPO için hazirlarin devam ettigini belirten Özçelik, "SAHA EXPO’yu 2 yilda bir düzenliyoruz. Bu alanda dünyadaki en büyük fuarlardan biri. Bu sende de yaklasik bin firmasiyla 78 bin katilimcisiyla bunu göstermis oldu. 2024 yili için de hazirliklarimiz devam ediyor. Ekim ayinda gerçeklesecek. Bu sene bizi çok sevindiren haberler oldu SAHA EXPO’da. Örnek vermek gerekirse, Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace sadece SAHA EXPO için Türkiye’ye geldi. Ayni dönem Ingiltere’de seçim vardi. Ona ragmen Türkiye’ye geldi. Bu aslinda sadece SAHA EXPO’nun gücü degil ülkemizin savunma sanayiinde geldigi noktayi göstermesi bakimindan son derece kritik. Yerli firmalarimiz yabanci firmalarimiz hem ürünlerini sergilemek imkani buldular hem birbirleri ile B2b yapma imkanina sahip oldular. Hem de yaklasik 600 yabanci heyetle görüsme yapma imkanina sahip oldular. Yine mutlulukla söylüyorum ki açiklanan rakamlar böyle 1 milyar dolarlik ihracat sözlesmesi imzalandi SAHA EXPO’da" ifadelerini kullandi.

Girisimcileri desteklemek için ellerinden geldiklerini söyleyen Özçelik, "Biz bir sivil toplum kurulusuyuz. Kar amaci gütmeyen bir kurumuz kümelenmeyiz. Bu anlamada basta üyelerimiz olmak üzere sektörü kalkindirmak üzere birtakim faaliyetlerimiz var. SAHA EXPO’dan bahsettik, bu firmalarimizin ihracatini artirmaya yönelik bir faaliyetimiz. Bizim firmalarimiz üreticiler. Üretmeyi çok iyi biliyorlar ama yönetme noktasinda bazi eksiklikleri olabiliyor. Bu çerçevede SAHA Akademimiz var. SAHA MBA programimiz var, verdigimiz teknik egitimler var.

Sektörde girisimcilik ekosistemi yeteri kadar güçlü degil, bu savunma uzay havacilik olmasindan dolayi yani ciddi bir altyapi gerektiriyor, ciddi bir ’knowhow’ gerektiriyor, ciddi bir is birligi gerektiriyor. Maddi anlamda da ayni sekilde. En önemlisi de girisimcilerin ürünleri satabilmesi için B2C ürünler degil malum. Izne tabiler ya da direkt tek alici var karsi tarafta. Bu sektörde girisimcileri desteklemek için, ülkemize bu anlamda katki saglamak için yaptigimiz programda saha girisim. Bütün bu alanlarda biz bir sivil toplum kurulusu olarak elimizden geldigi kadar ülkemize yardimci olmaya çalisiyoruz.
Kaynak: İHA