Kertil'in Kanli Virajlari Tarih Oldu

Balikesir’in Sindirgi ilçesinde ilçenin güneye açilan kapisinda tarihi yeniden yazacak Sindirgi-Akhisar arasi yol yapim çalismalari araliksiz devam ediyor.

Kertil'in Kanli Virajlari Tarih Oldu
1940’li yillarda yapilarak 80’li yillara kadar Izmir-Istanbul yolu olarak kullanilan, kanli virajlari ve dinlenme tesisleri ile hafizalara kazinan Sindirgi Akhisar karayolu dev bir yatirim ile yeniden yapiliyor. 53 kilometrelik yol üzerinde bulunan Kertil’in kanli virajlari da tarih oldu. 3 tirmanma seritli ve güvenlik önlemleri arttirilacak yol çalismalarinin tamamlanmasi ile birlikte yolun 10 kilometre daha kisalmasi hedefleniyor.

Vatandaslarin özlemle bekledigi Sindirgi-Akhisar Karayolu termal turizm ile gelismekte olan Sindirgi ilçesinin güneye açilan kapisini olusturuyor. Yolun kullanisli hale gelmesi ve dis pazara ulasimin kolaylasmasi da ilçe halkina önemli ölçüde katki saglayacak. Yol ayni zamanda Kütahya-Simav-Bigadiç bölgelerinden Izmir’e ulasima da katki saglayacak.

Sindirgi-Baslamis arasinda yolun önemli bir kismi tamamlandi. Keskin virajlarin kalktigi yol ulasim süresini de kisaltti. Çalismalar dahilinde Sindirgi Çevre Yolu ve Akhisar yolu Cüneyt Mahallesi baglanti noktasinda tehlikeyi minimuma indirecek kavsak çalismasi ise son hiziyla devam ediyor. Viraj noktasinda özellikle tonajli kamyonlarin yasadigi sorun da kavsagin yapilmasi ile son bulacak.

Ulastirma Bakanligi tarafindan yapilan Sindirgi Akhisar Karayolu’nun 10 kilometre kismi ise DSI tarafindan yapilacak. Sindirgi Akhisar Karayolu’nun 2024 yili sonuna kadar tamamlanmasi planlaniyor. Gizli buzlanmaya karsi ve yagisli havalarda sürücülerin dikkatli olmasi konusunda da uyarilar sik sik tekrarlaniyor. Sindirgi Akhisar Karayolu ayni zamanda güzergah üzerinde bulunan kirsal mahallelere ulasimi da kolaylastiriyor.

"Yeni ufuklara açilacak olan Sindirgi-Akhisar yolu müthis bir sekilde ilerliyor"

Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas, yol çalismalarini yerinde inceleyerek "Sindirginin gelisimi, büyümesi ve eski Istanbul, Izmir güzergahinda dönemlerdeki o hareketli, satafatli günlere ulasmasi için en büyük projelerimiz yol aglarinin genisletilmesi Izmir gibi pazarlara ulasma hevesimizdi. Sükürler olsun ki Balikesir yolu ilk önce yapilan yollardan birisiydi ama akabinde en önemli yollardan birisi Izmir Limani’na Sindirgi’nin domatesini biberini bölgenin bütün mahsulünü ulastirabilecek bir çalismayi yapmakti. O hayalimiz hemen hemen gerçeklesmek üzere Akhisar, Sindirgi arasinda hummali bir çalisma var. Müteahhit müthis; yaz, kis, kar, demiyor, çalisiyor ve su anda da özellikle sandik yarma dedigimiz baslamis tarafinda müthis isler çikariyor. Virajin tamamen keskin oldugu yerlerde birden keserek ve oradaki yol o kadar rahatliyor ki insanin gözleri doluyor hakikaten yapilan çalismalari görünce.

Sindirgi’nin giris kisminda Cüneyt köyümüzün oldugu noktada bir kavsak düzenlemesi var. Özellikle burada yazin domates kamyonlari ciddi manada üç, bes defa kaza yaptilar, yan yattilar. Yolun sikintili olan kisimlari özellikle su anda artik son nihai isler yapildigindan dolayi da kendini göstermeye basladi.

Burada yüzün ürende is makinasi iki yüzün üzerinde insan gece gündüz çalisiyor. Devletimizin imkanlari burada hakikaten, belki su anda üç bes milyon lira günlük olarak maliyeti olan bir yol. Zor bir yol çünkü daglari asiyorsunuz eskinin Kertil geçidi denilen nokta burasi. Bu yil Akhisar’a yaklastigimiz yerde 7 kilometrelik bir kismi da Devlet Su Isleri tarafinda yapilacak. Onunla beraber de Akhisar’a on kilo metre yolumuz kalmis olacak. Gördes yol ayrimina kadar hemen hemen yolumuzda yeni sene tamamen bitmis olacak. Ben hem müteahhitimize eline emegine saglik, çok iyi bir is çikardi bu zor sartlarda. Hükümetimize Recep Tayyip Erdogan basta olmak üzere Ulastirma Bakanligimiza, Karayollari’miza sonsuz sükranlarimi arz ediyorum. Yeni ufuklara açilacak olan Sindirgi, Akhisar yolu müthis bir sekilde ilerliyor" dedi.

Yol çalismalarinin tamamlanmasi ile birlikte yol boyunca agaçlandirma çalismalarinin da yapilacagi belirtildi.
Kaynak: İHA