Is Kazasinda Ayagi Koptu 7 Ay Sonra Yürümeye Basladi

Zonguldak’ta çalistigi isyerinde ayagi kopan 56 yasindaki Celal Gök 7 ay önce is kazasi geçirdi. Ayak bileginden kopan ayagi mikro cerrahi teknikleriyle yeniden yerine dikilen Gök, tekerlekli sandalyeye mahkum olma korkusu yasarken yeniden yürümeye basladi.

Is Kazasinda Ayagi Koptu 7 Ay Sonra Yürümeye Basladi
Bir firmada araç ve makine bakim onarim ustasi olarak çalisan 56 yasindaki Celal Gök geçen yil Haziran ayinda isyerinde is kazasi geçirdi. Bileginden kopan ve deri parçasi ile tutan ayagiyla Atatürk Devlet Hastanesi’ne getirilen Gök ameliyata alindi. Yaklasik 6 saat süren ameliyatta mikro cerrahi teknikler kullanilarak sinir hücreleri, atar ve toplar damarlar ayakla birlikte yerine dikildi. Ameliyat sonrasinda deri ve kemik nakli yapildi. Celal Gök, aradan geçen 7 aylik rehabilitasyon sürecinde yeniden ayaga kalkmayi basardi.

Ameliyat sürecini gazetecilere anlatan Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Bölümü doktoru Operatör Dr. Murat Bilgin, "Hastamiz 6 Haziran günü is kazasi sonrasi ayagini kaptirmasi sonrasi bilek seviyesinden ampütasyon seklinde kopma ile getirildi.

Ilk geldigi zaman ayak hemen hemen ayrilmak üzereydi. Sadece bir deri parçasi tutuyordu. Ayakta kan dolasimi yoktu. Ani bir karar verip hizli bir sekilde hastayi ameliyata aldik. Ameliyati yaptik. Uzun bir terapi süreci geldi. Hastamiz birkaç gün yogun bakimda kaldi. Arkasindan servise aldik. Sonrasinda deri nakli, kemik nakli ameliyatlarindan sonra ayak bilegi artik hareket edebilir konumuna geldi. Sonrasinda Çaycuma Devlet Hastanesi’ndeki fizik tedavi uzmanimiza devrettik. Tedavilerin ardindan hastamiz su anda desteksiz sekilde yürüyebiliyor. Ameliyatta hastanin kopan organinin damarlari, sinirleri, atar ve toplar damarlari saç telinden ince mikro cerrahi denilen tekniklerle dikiliyor onariliyor" diye konustu.



Kisiye özel rehabilitasyon programi uygulandi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü doktoru Uzman Dr. Meliha Nur Köfkeci, Çaycuma Devlet Hastanesi’nden mecburi hizmet dolayisiyla göreve basladigi Atatürk Devlet Hastanesi’nde hastanin tedavi sürecini anlatti. Kisiye özel rehabilitasyon programi uygulandigini ve yürüme analizleri yapildigini anlatan Köfkeci, söyle dedi:

"Mecburi hizmet nedeniyle baslamis oldugumuz hastanemizde hastamiz bize 6 ay önce ampütasyon ve re plantasyon cerrahisi sonrasinda basvurdu. Basvurdugunda tekerlekli sandalyeye bagimli sekildeydi. Hiçbir sekilde ayaga kaldirilmamis durumdaydi. Basarili bir cerrahi sonrasinda bu cerrahi ikinci basamak bir hastane olan Atatürk Devlet Hastanesi’nde donanimli bir cerrah tarafindan yeterli teknik, ekipman ve destekle yapildi. Basarili cerrahi sonrasinda bizim de rehabilitasyonumuzla hastayi ayaga kaldirdik. Rehabilitasyon sürecinde 3 haftalik süreçte kisiye özel planladigimiz rehabilitasyon programiyla fizyoterapist esliginde her gün yeniden yürüme analizleri yaparak rehabilitasyonu yaptik. Hastamiz desteksiz düz zeminlerde dengeli bir sekilde yürüyebilmekte."

"Ayaga kalkip yürüme umudum yoktu"

Ikinci basamak bir hastanede geçirdigi basarili ameliyat sonrasi ayaga kalkmaya bile umudu yokken yürümeye basladigini söyleyen Araç ve Makine Bakim Onarim ustasi Celal Gök yasadiklarini söyle anlatti:

"Bir firmada usta olarak çalisiyordum. Is kazasi geçirdigimde Atatürk Devlet Hastanesi’ne getirdiler. Murat Bilgin hocam sag olsun ameliyat etti. Sonra da uzun bir süre sonra Çaycuma Devlet Hastanesi’nde Meliha hocam ayaga kalkip yürümemi nasip ettiler. Bütün emegi geçen hastane sorumlulari, doktorlarindan ve çalisanlarindan Allah razi olsun. Çok tesekkür ediyorum. Ayaga kalkip yürümeye umudum yoktu. Veya dikilip saglam kalacagim seklinde umudum yoktu. Sag olsun ailem, doktor, çalisanlar sayesinde ayaga kalkip yürümeyi basardim. Ayagimi hareket ettirebiliyorum, yürüyebiliyorum. Bir nevi eskisi kadar degilse de yürüyebiliyorum. Yoksa ayak olmasaydi yürümek nasip olmayacakti veya protez ayakla beraber yürümek nasip olacakti."
Kaynak: İHA