Eskisehir'in Akdeniz'inde Üretilen 20 Milyon Fide Ülke Geneline Satiliyor

Eskisehir’in Akdeniz’i olarak anilan Saricakaya ilçesinde 4 yildir fide üretimi yapan sera tesisi bölge ihtiyacinin yüzde 90’nini karsilarken, birçok sehre ise fide satisi yapiliyor.

Eskisehir'in Akdeniz'inde Üretilen 20 Milyon Fide Ülke Geneline Satiliyor
Eskisehir’in Saricakaya ilçesinde yasayan Servet Selek, kurdugu sera ile 2019 yilinda fide üretimine basladi.

5 bin metrekarelik alana kurulan sera tesisi yilin 12 ayi boyunca agirlikli marul fidesi üretimi ile bölge ihtiyacinin yüzde 90’ini karsilarken, kadin agirlikli olan çalisan kadrosu ile de istihdama katki sagliyor. Eskisehir’in Akdeniz’i olarak bilinen Saricakaya’daki tesis, yillik 20 milyon adete kadar fide üretimi gerçeklestiriyor. Önümüzdeki yillarda kapasitesinin ve üretim hacmini büyütmeyi planlayan fide üretim serada çalisanlar büyük bir özen ve titizlikle çalisiyor.

“Bölge ihtiyacinin yüzde 90’ini karsiliyoruz”

Yilda 20 milyon adet fide üretimi yapan sera hakkinda konusan Ziraat Mühendisi Elif Özcan, rakamlar hakkinda bilgi verdi. Çalisanlarini çogunlugu kadin olan tesisin 12 ay boyunca agirlikli olarak marul fidesi ürettigine deginen Özcan , “Yillik fide üretimimiz ortalama 15 ile 20 milyon arasinda degisiyor. Gördügünüz üretim sahasi aktif olarak su an 5 dönüm. Bir sonraki yillar içerisinde de seramizi büyütmeyi düsünüyoruz. Yilin 12 ayi boyunca agirlikli olarak marul fidesi yetistiriyoruz ama mevsimsel olarak domates, biber, patlican, hiyar, kavun ve karpuz, belli aylara göre de kislik grubumuz brokoli, karnabahar ve lahana gruplarinda fidelerimizi de üretiyoruz. Bölge ihtiyacinin yüzde 90’ini karsiliyoruz. Istanbul’a giden yesillik grubumuzda fide üretiminin yüzde 80’ini gerçeklestiriyoruz, yüzde 10’luk kismi ise diger çiftçilerimizin fide kullanmadan roka ve ispanak gruplarinda yesillik yetistirmesinden kaynaklanir. Yani yüzde 80’inin üretimini gerçeklestiriyoruz. Bu da aydan aya göre degisiyor, mesela su an kis aylarinda bir marul fidemiz 45 günde yetisir ama yaz aylarinda, temmuz ve agustos gibi bunlar 20-22 günde de gerçeklesebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA