Çavusoglu Açiklamasi 'Türkiye, Sahada Ve Masada Güçlü Olmali'

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasi kapsaminda ABD’nin baskenti Washington DC’de bulunan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu Washington’da Türk vatandaslarla bulusmasinda, "Türkiye sahada ve masada güçlü olmali. Türkiye olarak biz bölgemizdeki sorunlarin çözümü için yogun çaba sarf ediyoruz" dedi.



Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu resmi temaslari kapsaminda geldigi ABD’de

Washington’da yasayan Türk vatandaslariyla bir araya geldi. Çavusoglu, daha önce daha çok New York’taki vatandaslarla bir araya geldiklerini söyleyerek, "Biz her ziyaretimiz vesilesiyle mümkün oldugunca vatandaslarimizla, hatta yurt disindaki soydaslarimiz da, akraba topluluklarimizla bir araya gelmeye çalisiyoruz. Daha önceki ziyaretlerimizde daha çok New York’ta o bölgede yasayan vatandaslarimizla bir araya geliyorduk. Bugün hatta o bölgeden gelen New York’tan, New Jersey’den gelen vatandaslarimiz, dostlarimiz da aramizda. Süryani toplumunun temsilcileri de bugün aramizda. Kendilerine de çok tesekkür ediyoruz. Ankara’da misafir ettik kendilerini. Bu sefer burada Washington DC’de bir araya gelme imkanimiz oldu. Malumunuz resmi ziyaret için Washington’a geldim. Bugün çesitli etkinliklere katildik buradan Houston’a geçerek oradaki baskonsoloslugumuzun yeni binasinin resmi açilisini yapacagiz. Vatandaslarimizla orada da bir araya gelecegiz. Ayrica Houston merkezli bir Think Tank’ta da ögle yemeginde Türkiye’nin dis politikasini Türkiye- ABD iliskilerini degerlendirecegiz. Tipki bugün sabah SETA’nin düzenledigi bir etkinlikte yaptigimiz gibi. Biraz önce yine büyükelçimizin organizasyonunda burada birçok Think Tank ve degisik toplumun toplumun farkli toplumlarin temsilcileriyle yaptigimiz gibi" ifadelerini kullandi.

"Ikili ticaret hacmimiz enerji konusunda yeni firsatlar var"

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken’la verimli bir görüsme gerçeklestirdiklerini söyleyen Çavusoglu, "Bugün Disisleri Bakani Sekreter Blinken’la çok faydali görüsmeler gerçeklestirdik. Dün bizim uzmanlarimizla, farkli bakanliklardan ve kurumlardan arkadaslarimizla ABD muhataplariyla da çok faydali bir görüsme ya da görüsmeler gerçeklestirdik. Büyükelçimiz ve Disisleri Bakan Yardimcimiz Sedat Bey’in baskanliginda Türk heyeti olarak. Ve iyi iliskilerimizin tüm boyutlarini degerlendirdik. F13 projesi dahil is birligi alanlarimizi bugün degerlendirme imkanimiz oldu. Özellikle ikili ticaret hacmimiz enerji konusunda yeni firsatlar var. Bunlari degerlendirmemiz gerekiyor. Ve Amerika Birlesik Devletleri’nin bizim LNC ithalatimiz dördüncü siraya yükseldigini de ögrendim. Çünkü geçen sene besinci siradaydi. Bu isbirligimizi daha da arttiracagiz. Ticaretin önündeki engelleri kaldirarak yüz milyar dolara ulasmamiz gerekiyor. Yine farkli alanlarda pozitif gündeme nasil odaklanabiliriz Bu amaçla zaten stratejik mekanizmayi kurmustuk 2021 yilinda ABD’nin teklifi üzerine. Bu mekanizmanin bir amaci var olan sorunlari diyalog yoluyla çözmek. Buradaki FETÖ mevcudiyeti ayni sekilde yaptirimlar ve de ABD’nin Suriye’deki PKK, YPG’ye verdigi destek iliskilerimizi gölgeleyen problemler. Dolayisiyla bunlari asmak ama ayni zamanda da pozitif gündeme odaklanarak is birligimizi genisletmek için bu mekanizmayi kurduk" dedi.



"Türkiye olarak biz bölgemizdeki sorunlarin çözümü için yogun çaba sarf ediyoruz"

Görüsmede, Ukrayna ve Suriye konularinin da degerlendirildigini söyleyen Çavusoglu, "Ukrayna’daki savas, Suriye’de hepimizi ilgilendiren konulari da degerlendirme imkanimiz oldu. Tabii Afganistan’daki durumuda. Taliban yönetiminin kadinlara yönelik yasaklari, kiz ögrencilere yönelik egitim yasagi kisitlamalari hepimizi üzdü. Islam dünyasi olarak en güçlü tepkiyi de biz verdik. Tabii özellikle Türkiye olarak biz bölgemizdeki sorunlarin çözümü için de yogun çaba sarf ediyoruz. Savasi durdurmak tamamen bizim elimizde degil. Aslinda baslangiçta epeyce mesafe katedilmis hatta taraflar bir ateskes için en azindan baslangici olarak yakinlasmisti. Ama simdi savas uzadi. Sartlar degisti. Daha karmasik hale geldi farkli boyutlari var. Müzakere edilecek çok daha farkli alanlar gelisti maalesef. Bir taraftan bu konudaki gayretlerimizi devam ettirirken, diger taraftan tahil anlasmasinin sorunsuz bir sekilde islemesi taraflar arasinda esir takasinin devam etmesi, ayni zamanda Zaporijya nükleer santral konusunda herhangi bir riskinin olusmamasi için Rasotam’la Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi arasindaki görüsme ABD ile Rusya arasinda özellikle nükleer silahin kullanilmamasi yönündeki görüsmeler dahil birçok yüz yüze görüsmeye ve birçok isbirligine aracilik yapiyoruz. Türkiye olarak bölgemizde baris istiyoruz. Son zamanlarda Suriye’deki rejimle de özellikle bir siyasi çözümün yani devam eden ve sonuç elde edemedigimiz siyasi sürecin canlandirilmasi ve neticeye ulasmasi için bir süreç basladik. Suriyelilerin evlerine dönmesi sadece Türkiye’dekiler degil terörle mücadele konusunda is birligimizin artmasi gibi adimlar da atiyoruz" seklinde konustu.



"Umarim Ermenistan’da baris sürecine dahil olur"

Çavusoglu, Ermenistan’in da baris sürecine dahil olmasini beklediklerini belirterek, "Orta Asya’yla Türk devletleri teskilatiyla isbirligimizi güçlendiriyoruz. Konseyi bir uluslararasi teskilata dönüstürdük. Türk Devletleri Teskilati en son Semerkant’taki zirveyle de hukuki altyapisini güçlendirdi. Tüm kurumlari ayni çati altinda topladik. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti teskilata gözlemci oldu. KKTC için de çok önemli. Ve anayasal adiyla gözlemci oldu. Ama teskilatin Akdeniz’le baglarini güçlendirmek bakiminda da çok önemli. Simdi herkes dikkatini buraya vermeye basladi.

Orta Asya, Türk Devletleri teskilati, gözlemci olmak isteyen çok sayida ülke var. Bunun da kosullarini, kriterlerini belirledik. Ama bu savasla beraber önümüze çikan firsatlar var. Özellikle Kuzey Koridor’un alternatif olarak ortadan kalkmasindan sonra dogu bati orta koridor. Yani Hazar geçisli orta koridorun gerek enerji koridoru, gerekse ulastirma, lojistik, ticaret koridoru bakimindan önemi artti.Biz de bunu degerlendiriyoruz. Üçlü, dörtlü mekanizmalar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan ve Gürcistan da tabii buna dahil. Umarim Ermenistan da bu sürece dahil olur. Yani baris yolunda samimi adimlar atar. Son zamanlarda müzakerelere yönelik maalesef geri adimlar gördük. Bugün Blinken, Pasinyan’in bu konuda samimi oldugunu söyledi ama bunu biz sadece sözde degil, eylemde de görmek istiyoruz. Türkiye’yle Ermenistan arasinda da bir normallesme süreci var. Bunu kardes can Azerbaycan adina da söyleyebilirim. Türkiye ve Azerbaycan normallesme konusunda samimi. Ve bu yönde öneriler oldu, teklifler oldu" ifadelerini kullandi.

"Sahada ve masada güçlü olmamiz lazim"

Türkiye’nin sahada ve masada güçlü olmasi gerektigini söyleyen Çavusoglu, "Elbette dünya zor bir süreçten geçiyor, çatismalar, krizler, gida güvenligi, enerji krizleri vs. Biz Türkiye olarak bu olumsuzluklarin ülkemize etkisini en aza indirmek için de çalisiyoruz. Ve biraz önce söyledigim gibi firsatlari degerlendirmek için de çalisiyoruz. Elbette bizim etrafimizdaki sorunlara baktigimiz zaman dünyadaki çatismalarin ve krizlerin yüzde altmisi bizim cografyamizda. Buna Afganistan’a da dahil edecek olursak. Böyle bir cografyada yasarken sorunlarin çözümüne katki saglamak bizim görevimiz. Ama Türkiye olarak etki alanimizi sadece bölgemizde sinirlarsak olmaz. Bugün Latin Amerika bölgesinde, Venezuela dahil sorunlarin çözümü için diyalog için çaba sarf eden bir ülkeyiz. Afrika da ayni sekilde, Filipinler’de, ayni sekilde ve ara buluculuk dostlar grubunun es baskanligini DMD, AGIT’te ve Islam Isbirligi Teskilatinda yapan tek ülkeyiz. Ve diger ortaklarimizla birlikte çaba sarf etmeye devam edecegiz. Elbette dis politikamizin aktif olmasi lazim. Girisimci, insani olmasi lazim. Sahada ve masada güçlü olmamiz lazim. Bayragimiz dünyanin her yerinde dalga, bayragimizin dalgalanmasi gerekiyor. 257 misyonumuzla en büyük besinci diplomatik aga sahibiz su anda Türkiye olarak. Fakat bu misyonlarimizda bayragimiz dalgalanacak ama bu bayragin gölgesinde bizden hizmet isteyen vatandaslarimiza da hizmetin en kalitelisini, en hizli sekilde vermek dis politikamizin önceliklerinden bir tanesidir. Yapay zekadan bile faydalanmaya çalistik. Vatandaslarimiza verdigimiz konsolosluk hizmetlerinde görme engelli vatandaslarimiz için daha dogrusu isitme engelli vatandaslarimiz için farkli yöntemlerle hizmet vermek için de teknolojilerimizi gelistiriyoruz ve kullaniyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA