Ardahan Valiliginden Çildir Akçakale Adasi Ile Ilgili Açiklama

Ardahan Valiligi, Çildir ilçesi sinirlari içerisinde bulunan Akçakale adasi ile ilgili olarak, bazi basin yayin kaynaklarinda yer alan “Kars Ada’ya da sahip çikti” konulu haberler ile ilgili açiklama yapti.

Ardahan Valiliginden Çildir Akçakale Adasi Ile Ilgili Açiklama
Haberlerin yaniltici oldugu ifade edilen açiklamada su ifadelere yer verildi, ’’Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca Çildir gölü içerisinde Ardahan ve Kars illeri için 2 farkli bölgede iskele yapilmasi ile ilgili planlama çalismalari yapilmistir. Ardahan Ili Çildir ilçemiz için Çildir gölü kenarinda yapilacak olan iskele, Güvenocak mevkiinde belirlenen mevcut iskele bölgesinde planlanmistir. Planlama çalismalari Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan onaylanarak, Ardahan ve Kars illeri Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi il Müdürlüklerince 04.01.2023 tarihi itibari ile ilana çikarilmistir. Kars ili için yapilacak iskelede Arpaçay ilçe sinirlari içinde yer almaktadir.

Çildir gölü ve çevresi ile ilgili olarak, 07.12.2019 tarih ve 30971 sayili Resmi Gazete ile yayinlanan 109 sayili Dogal Sit Alanlari Koruma ve Kullanma Kosulari Ilke Kararlari ile onaylanmis olup, idari sinirlar gözetilmeden barindirdigi silüet, jeolojik ve ekolojik degerler ve benzer özellikler gözetilerek ilgili SIT Alani “Akçakale Yarimadasi, Çildir ve Lavas Gölleri Nitelikli Koruma Alani-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanim Alani” bütünsel olarak adlandirilmistir. Söz konusu karmasa yukarida belirtilen koruma alaninin isimlendirilmesinden kaynaklanmaktadir. Yoksa illerin mülki hudutlari ile ilgili bir degisiklik ve bu yönde bir tasarruf söz konusu degildir.

Akçakale Adasi ve Çildir Gölü etrafinda iskele yapim isi haricinde herhangi bir imar planlanmasi bulunmamakla birlikte, iskeleler, bölgede yasayan vatandaslarimiza hizmet edecek, ayni zamanda bölgemizin ve ilimizin turizmini gelistirmeye yönelik kullanilacaktir’’ Ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA