'Ameliyat Ol' Diyen Doktorlari Dinlemedi, Kalça Protezi Karnindan Çikti

Yillarca agrilarindan rahatsiz olan 74 yasindaki Ömer Demir, geçirdigi iki kalça protezi operasyonu sonrasi doktorlarin gerekli bulmasina ragmen yeniden ameliyat olmak istemeyince kalçasindaki protez vücudunda hareket etmeye basladi. Bas kismi karnindan diger parçasi bacagindan çikarilan protezle ilgili konusan Demir, "Neredeyse karnina girecek’ dediler, benim tuhafima gitti. Protez buradan çiksa gelip karnima girse farkinda olmam mi dedim, ameliyat olmadim. Su an Allah’a sükür, yürüyorum, ameliyat oldugum bacagimda hiç sorun yok, doktorlarima güveniyorum” dedi.

'Ameliyat Ol' Diyen Doktorlari Dinlemedi, Kalça Protezi Karnindan Çikti
Adiyaman’da yasayan 74 yasindaki Ömer Demir, geçtigimiz yillarda kalça bölgesinde hissettigi rahatsizliklar sonrasi doktora gitti. Kalçasinda kireçlenme oldugu belirlenen Demir, kalça protezi ameliyatiyla sikayetlerinden kurtuldu. Edinilen bilgiye göre zaman içerisinde yeniden agrilar hissederek hastaneye basvuran Demir’in protezine revizyon ameliyati yapildi. Ancak bir süre sonra yasli adamin agrilari yeniden kendini gösterdi ve uzmanlar operasyon gerekliligini ifade etti.

Iddiaya göre geçirdigi operasyonlar sonrasi tekrar ameliyat olmak istemeyen Demir, gittigi birçok doktoru dinlemedi, protezi ise karin içi ve uyluk kemiginde ilerlemeye basladi.

Zamanla agrilari dayanilmaz hale gelen yasli adam, en son Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’ne geldi. Burada yapilan tetkikler sonrasi protezin diger organlarini olumsuz etkileyecek sekilde vücudunda ilerledigini duyan yasli adam, ameliyata onay verince acil sekilde operasyona alindi. Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlari Dr. Mustafa Özçamdalli ve Dr. Necati Dogan’in ekipleriyle gerçeklestirdigi operasyonla protezin üst kismi karin içinden alt kismi ise hastanin bacagindan çikarildi. Yeni protez ise basarili bir sekilde bölgeye yerlestirildi. Hastada yasanan durumla çok sik karsilasmadiklarini ifade eden Uzm. Dr. Özçamdalli ve Dogan tedaviye iliskin bilgi verirken Demir, yasadiklarini anlatti.

“Protez yerinden çiksa karnima girse ben farkinda olmam mi dedim"

Geçirdigi operasyonlar sonrasi ameliyata onay vermedigini, protezin vücudunda ilerleyisini ögrendiginde büyük saskinlik yasadigini anlatan 74 yasindaki Ömer Demir, “Doktorlar toplandi, heyet kurdular, muayene ettiler. Sen protezi gevsetmissin dediler, ’onu çikarip yenisini takalim istersen’ dediler çaresi oysa yapin, ne yapalim ben aci içinde kivraniyorum dedim, ikinci ameliyati yaptilar. Bir süre sonra yeniden protez takacagiz dediler, ben onay vermedim. Sonra Tarsus’a gittim. Oradaki doktor ‘Senin protezin buradan çikmis, neredeyse karnina girecek’ dedi o öyle söyleyince benim tuhafima gitti. Ona demedim, ya protez buradan çiksa gelip burada karnima girse ben farkinda olmayayim mi diye bunu hesap ediyorum. Onay verirsen seni ameliyat edeyim dedi, karar verirsem geleyim dedim. Oraya da karar vermedim netice buraya geldim, çok yerlere gittik. Allah’a sükür yürüyorum, ameliyat oldugum bacagimda hiç sorun yok. Doktorlarima güveniyorum ne derdilerse harfiyen bir santim ne ileri ne geri gittim ne dediyse o çikti. Buraya gelen bir daha gelmek ister. Eger acil gelirse gururla gider" dedi.



“Protezin bu kadar ileriye gitme asamasi sik karsilastigimiz bir sey degil"

Demir’in geldigi pozisyonu ve uyguladiklari tedaviyi anlatan Dr. Necati Dogan, “Hastamiza yillar önce kalça kireçlenmesi nedeniyle kalça protezi uygulanmis, bu protez uygulamalarinda siklikla basarili sonuçlar elde ederiz. Daha önce gittigi hastanelerde bu protezin yenilenmesi gerektigini hastamiza söylemisler. Hastamiz o anki risklerden dolayi bu süreci kabul etmemis, ötelemis ve yaklasik 2-3 yil boyunca bu protezi kullanmaya devam etmis. Protezde ilerlemeye devam etmis. Bize basvurdugunda artik protez karin içindeki organlarin arasina kadar yerlesmisti. Bacakta ciddi sislikleri, hareket kisitliliklari olusmus, yürüyemez hale gelmisti. Yenileme ameliyati gerektigini söyledik ve hastamiz artik mevcut tablosundan ileri derecede sikayetçi oldugu için belirli riskleri, ameliyati kabul etti. Protezin bu kadar ileriye gitme asamasi sik karsilastigimiz bir sey degil, daha erken evrelerde geldiklerinde sadece kalça bölgesi açilir. Daha uyumlu protezlerle kalçadaki implant degistirilir ve hayatina geri döner. Ama bu hastamiz artik normal bölgeden çikarilamayacak derecede ilerlemis formuyla geldigi için bizim bu protezi kalça bölgesinden çikarip onarmamiz imkansizdi. Ilk olarak karin içindeki kisimlari çikartmak için karin bölgesinden girdik. Protezin yuva bas dedigimiz kisimlarini karin içinde mesanenin, bagirsaklarin, damar sinir paketlerinin arasindan güvenli ve sorunsuz bir sekilde çikarttik. Daha sonra bu kemikte olusmus ileri derecedeki defekti de onarmak gerekiyordu, buraya da uygun platinlerle tekrardan yeni yapilan protezler içeri gelmesin diye yeni platinlerle bir destek kismi olusturduk. Karin iç kismindaki isimiz bitti daha sonra ikinci bir asamada kalça bölgesinde kalan kismi çikarttik. Su anki protezimiz gayet stabil ve hemen hareket etmeye, yük vermeye, yürümeye uygun bir protez. Vatandaslarin protezlerini düzenli takip ettirmeleri gelisen herhangi bir yeni siddetli agri ve problemlerde mutlaka en erken dönemde bu asamalara gelmeden kontrollerini yaptirmalarini öneririm" dedi.



“Protezin üst kismini karin bölgesinden, alt kismini uyluk kemiginden çikarttik”

Protezin üst kisminin karin içinden alt kisminin ise bacaktan çikarildigini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Mustafa Özçamdalli, “Hastamiz bize geldiginde yürüyemez bir vaziyetteydi daha önce birkaç kez operasyon geçirmis ve protezi karin dedigimiz bosluga kadar ulasmis durumdaydi. Hastanin damarlarinda ve sinirlerinde hasarlar meydana getirebilecek seviyedeydi. Özel dizayn edilmis kafes dedigimiz protezlerle ve daha uzun revizyon dedigimiz protezlerle hastamizin operasyonunu basarili sekilde gerçeklestirdik. Böyle durumlar hastalarin ilerleyen dönemlerinde dolasimini bozup bacaklarimi kaybetmeye kadar gidebilir. Bu hastamizda ek birtakim rahatsizliklar olmasi sebebiyle diyabet, kalp rahatsizligi, sebebiyle yataga bagimli olmasi bu hastalarda mortalite dedigimiz durumu arttirmaktadir. Bu çok sik karsilastigimiz bir hasta grubu degil. Kesinlikle kalça protezi yapilan hastalarimizin kontrollerine rutin olarak gitmeleri gerekir. Bu hastamiz biraz operasyonlardan çekinmis ve birkaç operasyona girince, çok yüksek oldugu anlatilinca korkmus ve dolayisiyla bu sekilde hayatini bir 3-4 yil daha idame ettirince protezin daha da asinip legen kemiginin yukarisina dogru çikmasina sebep olmus. Kendisine ameliyat önerilmesine ragmen ameliyatlarini kabul etmemisti ve bu protez legen kemiginde asinmaya sebep olup karin içi organlara kadar ilerlemis vaziyetteydi. Biz protezi 2 parça halinde çikarttik. Protezin üst kismini karin bölgesinden, alt kismini uyluk kemiginden çikarttik" diye konustu.

Kaynak: İHA