Baris Erkek Mavi Tik Dolandiricilarinin Magduru Oldu

Sosyal medyada mavi tik sahibi olmak isteyen kullanicilar, dolandiricilarin yeni hedefi haline geldi. Tuzaga düsen son isim; ‘en iyi fotografçi’ ödüllü Baris Erkek oldu.

Baris Erkek Mavi Tik Dolandiricilarinin Magduru Oldu
Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya uygulamalarinin en çarpici özelliklerinden biri, ‘mavi tik’ rozeti oluyor. Mavi tik, hesap adinin hemen yaninda yer alan, mavi zemin üzerinde beyaz tik seklinde bir etiket. Neredeyse tüm sosyal medya kullanicilarinin sahip olmak istedigi bu rozet, hesabin gerçekten o kisi, marka veya kurulusa ait oldugunu gösteren bir onay isareti olarak biliniyor.

Dolandiricilarin yeni tuzagi

Önceleri yalnizca sanatçi, siyasetçi, marka gibi genis kitleler tarafindan taninan kisi ve kurumlarin hesaplarina verilen ’mavi tik’in, günümüzde uygulamalarin uygun gördügü sartlari yerine getiren herkese verilebilmesi dolandiricilarin da istahini kabartiyor. Kullanicilara pek çok avantaj saglayan bu prestijli sembolün en büyük faydalari arasinda ise güvenilirlik göstergesi olmasi ve takipçi sayisini artirmasi yer aliyor. Sosyal medyada ayricalikli olmayi saglayan mavi tik için ciddi miktarda parayi gözden çikaranlar olmasi, dolandiricilarin yeni tuzaklar kurmasina neden oluyor. Magduriyet yasanmasina yol açan dolandiricilarin agina düsen isimlerden biri de son dönemde basarili fotograf çalismalariyla adindan söz ettiren ‘en iyi fotografçi’ ödüllü Baris Erkek oldu.

Savciliga suç duyurusunda bulundu

Fotograf çalismalarini sosyal medyada da yayinlayan ve genis bir takipçi kitlesine ulasan Baris Erkek, profesyonel bir hesaba sahip olmak isterken magdur oldu. Erkek, hesaplarina mavi tik almayi vaat eden iki kisi tarafindan dolandirildi. Genç fotografçi, yasadiklarini söyle anlatti:

“Yaklasik 7-8 ay önce görüstügüm, kendilerini sosyal medya danismani olarak tanitan iki kisi, bana kolaylikla mavi tik alabileceklerini söylediler. Bununla alakali da 20 bin lira nakit ödeme yapmami istediler. Sahislara ödemelerini yaptim. 1 hafta içinde mavi tik alacagimi söylemelerine ragmen beni aylarca oyaladilar. Bir süre sonra da bu kisilerden hiç haber alamadim ve savciliga suç duyurusunda bulundum.”

Facebook davaya dahil oldu

Söz konusu sahislarin bir baska kisiyi de ayni vaatle dolandirdiklarini ögrenen Baris Erkek, yargi süreci basladiktan sonra davaya sosyal medya devi Facebook’un da dahil oldugunu söyledi.

Mavi tik dolandiriciligina karsi uyaran Baris Erkek, "Benimle irtibat kuran, ödemeyi yaptigim kisi, sonrasinda askere gitmis. Yaptigim suç duyurusu üzerine polisler kendisini askerdeyken yakalamis. Telefonunu incelemeye aldiklarinda diger sahsa da ulasmislar. Facebook ‘Bizim platformumuzu kullanarak dolandiricilik yapiyorlar’ diyerek davaya dahil oldu. Su anda magdur olan taraf da Facebook görünüyor. Beni dolandiran bu iki kisi yaklasik 4-5 aydir cezaevinde. Benim magduriyetim giderildi, ancak benzer durumlar olusmamasi için herkesi uyarmak istiyorum. Dolandiricilara karsi çok dikkatli olsunlar" diye konustu.

Kaynak: İHA