Türkiye'nin 10 Lezzeti Için AB'ye Cografi Isaret Basvurusu

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Türkiye’nin 10 lezzeti için Avrupa Birligi’ne (AB) cografi isaret basvurusu yapti. Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, uluslararasi cografi isaret seferberligi baslattiklarini ifade ederek, “AB nezdinde cografi isaret sayisini 100’e çikartacagiz” dedi.

TÜRKPATENT, 10 cografi isaretli ürün için Avrupa Komisyonu’na tescil basvurusunda bulundu. Süreçlerin tamamlanmasiyla Türkiye’nin çesitli bölgelerinde bilinen ve sevilen 10 lezzet daha uluslararasi tescil almis olacak. Basvurunun sonuçlanmasiyla beraber Ayas Domatesi, Bingöl Bali, Bursa Seftalisi, Ezine Peyniri, Hüyük Çilegi, Isparta Gülyagi, Kilis Zeytinyagi, Manisa Mesir Macunu, Rize Çayi ve Urla Sakiz Enginari uluslararasi düzeyde etkin koruma altina alinacak. Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, uluslararasi cografi isaret seferberligi baslattiklarini ifade ederek, “AB nezdinde cografi isaret sayisini 100’e çikartacagiz” diye konustu.

Öte yandan Varank, Türkiye’de tescilli cografi isaret sayisinin bin 300’ü astigini kaydederek, “Artik bu ürünlerimizin uluslararasi düzeyde tesciline ve tanitimina odaklanmamiz gerekiyor” degerlendirmesinde bulundu.

"Ürünlerin ticari potansiyellerini de göz önünde bulunduruyoruz"

Varank, AB’de Türkiye adina tescilli 8 ürün bulundugunu ve süreçleri devam eden Antakya Künefesi ile birlikte sayinin 9’a çikacagini söyleyerek, “Ülkemizin potansiyelini göz önünde bulundurdugumuzda bu rakamlari hizli bir sekilde arttirmamiz gerekiyor” dedi.

AB’ye yapilacak basvurularda Türkiye’nin 7 bölgesinden de cografi isaretlerin yer almasina dikkat ettiklerini belirten Varank, “Bunun yaninda ürünlerin ticari potansiyellerini de göz önünde bulunduruyoruz” diye konustu.



TÜRKPATENT koordinasyonunda tüm hazirliklar tamamlandi

AB Tüzügü geregi cografi isaret basvurulari, üretici gruplari adina ulusal düzeyde tescili gerçeklestirilen kuruluslar tarafindan dogrudan yapilabildigi gibi TÜRKPATENT araciligiyla da gerçeklestirilebiliyor. TÜRKPATENT daha önce üretici gruplari tarafindan yapilan basvurulara teknik destek saglarken bu kez üretici gruplariyla yakin is birligi ve koordinasyon içerisinde gerekli tüm hazirliklari tamamladi.

5 Ocak’ta toplu basvuru

TÜRKPATENT, 2022 yilinin son aylarinda basvuru hazirliklarini tamamladigi 10 cografi isaretli ürün için 5 Ocak’ta Avrupa Birligi Komisyonuna toplu olarak cografi isaret basvurusu yapti. Bu 10 basvuruyla birlikte AB’de islemleri devam eden basvuru sayisi 42’ye yükseldi.

8 ürün tescilli

Antep Baklavasi, Aydin Inciri, Aydin Kestanesi, Bayramiç Beyazi, Giresun Tombul Findigi, Malatya Kayisisi, Milas Zeytinyagi ve Tasköprü Sarimsagi daha önce AB’den tescil alan 8 ürün olarak ön plana çikti.

AB Resmi Gazetesi’nde yayimlaniyor

AB Komisyonuna yapilan cografi isaret basvurulari gerekli degerlendirmelerin ardindan Komisyonun basvuruyu uygun bulmasi durumunda AB Resmi Gazetesi’nde yayimlaniyor. 3 aylik itiraz süresinin ardindan cografi isaretler, AB nezdinde tescilleniyor. Basvurularin nitelikli hazirlanmasi ve AB tarafindan talep edilen düzeltmelerin hizli sekilde tamamlanmasi tescil sürecinin daha kisa sürede sonuçlanmasini sagliyor.
Kaynak: İHA