Karsilarina Çikan Ejderhayi Görenler Cep Telefonlarina Sarildi

Sivas’ta sokakta hareket eden, kükreyen ve agzindan alev püskürten ejderhayla karsilasanlar onu görüntüleyebilmek için cep telefonlarina sarildi.

Karsilarina Çikan Ejderhayi Görenler Cep Telefonlarina Sarildi
Sivas’ta yasayan demir dograma ustasi Ibrahim Dogan, hurda ve metal malzemeleri bir araya getirerek adeta bir sanat eserlerine dönüstürüyor. Küçük yaslardan buyana demir isçiliginde yetenegi olan Dogan, son olarak 160 santimetre boyunda ve yaklasik 80 kilo agirliginda hareket eden ve agzindan alev püskürten bir ejderha tasarladi. Dogan’in elektronik ve mekanik aksamlar kullanarak ortaya çikarttigi metal ejderhanin yapimi yaklasik 4 ay sürdü. Özellikleriyle adeta gerçek bir ejderhayi andiran eser vatandaslar tarafindan yogun ilgi gördü. Dogan, böyle bir modeli ilk defa kendisinin tasarladigini belirterek, ejderhayi görenlerin saskinlik yasadigini ve yogun ilgi gösterdiklerini söyledi.



“Agzindan alev püskürtüyor”

Dogan tasarladigi ejderha figürüne gerçekçilik katmak için alev püskürtme özelligi kattigini belirterek, “Metal sanatinda ustaligini ve sanatkârligini ispat etmis arkadaslarin oldugunu biliyordum. Ben biraz daha farkli bir yöne yönelmek istedim. Metal sanatinda yaptigimiz model hareketli olsun istedim. Bu yüzden yaptigim ejderhanin kanatlarina ve çenesine hareket kabiliyeti kattim. Ayni zamanda agzindan alev püskürtüp burnundan duman çikariyor. Dijital olarak kontrol edilebildigi için ismini ‘Cyber Dragon’ koydum. Böyle bir modeli sanirim ilk kez ben yaptim. Bu çalismamda birde mesaji vermek istedim. Ejderhanin ayaginin altinda bir terminatör kafasi var. Biliyorsunuz yeni bir dünya düzeninde yapay zekânin hâkim oldugu, insanlarin kontrol altina alinmak istedigi bir dünyadan bahsediliyor. Biz insanoglu olarak böyle bir hayati istemiyoruz. Ona istinaden ayaginin altina bir robot kafasi koydum” ifadelerini kullandi.

“Bir kaynak makinem ve spiralim var”

Dogan, figürü maddi imkansizliklar içerisinde yaptigini ve atölyesini gelistirmek için destek bekledigini ifade ederek, “Eger bir destek gelirse ben bu sanati daha uç noktalara çekmek istiyorum. Devlet büyüklerimden yer tahsisi konusunda destek bekliyorum. Ben bu çalismayi çok kisitli imkânlarla yaptim. Genellikle sac malzeme kullandim. Sadece ayaklari 2 bine yakin parçadan olusuyor. Hepsini tek tek el makasiyla beden gücü kullanarak kestim. Bir kaynak makinem ve spiralim var. Baska profesyonel takim olarak ekipmanim yok. Yapimi için 3-4 ay kadar ugrastim. Bazen ise gidip geldik ara vermek zorunda kaldim. Fiyat konusunda yeni bir sanat oldugu için tekliflere bakacagim. Satin almak isteyen olursa bunu konusuruz. Ileride büyük bir atölye kurmak istorum. Bu sanati destek alabilirsem olabildigince uç noktalara götürmek istiyorum. Yapim asamasindan itibaren dikkat çekiyordu. Hemen hemen her gün üç dört kisi gelip resim çekiniyordu. Etraftan yogun ilgi görüyor” seklinde konustu.

“Imkan verilirse daha basarili isler yapabilir”

Mahalle sakinlerinden Halil Dogan, arkadasinin imkan bulmasi durumunda daha basarili islere imza atacagini belirterek, “Bu dar imkanlarda küçücük dükkanda arkadasimiz bunu basarabiliyorsa güzel imkanlar verildigi sürece daha güzellerini yapar. Daha önce böyle bir sey görmemistim. Güzel bir eser yapmis, eline koluna saglik” dedi.

“Ne asamada oldugunu görmek için 2 saate bir bakmaya gittik”

Mahalle esnaflarindan Selahattin Ates, figürün yapim asamasinda sürekli merak ederek bakmaya gittiklerini ifade ederek, “Ejderhayi görünce çok sasirdim. Ibrahim arkadasimiz gayet basarili ve sabirli birisi. Bu is gerçekten çok sabir istiyor. Ibrahim bu figürü yaparken bizde ne asamada oldugunu görmek için 2 saate bir bakmaya geldik. Bazen arkadaslarimizin çocuklarina bak ejderha sizi yer diye sakalarda yapiyoruz. Arkadasimda basarilar diliyorum. Gerekli imkânlar saglandigi zaman çok iyi isler yapacagina inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA