Görme Engelli Piyanist Sahnede

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrasi (ÇDSO) Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasi’nda, görme engelli Ekrem Özcan Yilmaz’i piyanist olarak sahneye çikardi.

Görme Engelli Piyanist Sahnede
Engellilik alaninda toplumsal farkindalik olusturmak amaciyla 7-14 Ocak tarihleri arasi “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasi” olarak anilan hafta nedeniyle görme engelli genç piyanist Ekrem Özcan Yilmaz, kendi bestesi “Yasam”i yorumladi.

Konser öncesi annesi Günay Erdem ile birlikte açiklamalarda bulunan dogustan görme engelli Ekrem Özcan Yilmaz (17), 17 Ocak’ta 18 yasina girecegini belirterek, sanat yasami hakkinda sunlari söyledi:

“Müzige ilkokulda ilgi duymaya basladim, flütle basladim. Flütten sonrasinda küçük bir org çalmaya basladim. Evde kendi kendime çalisiyordum, dinledigim videolardan çalmaya basladim. Piyasa müzikleri çikartarak çaliyordum, en sonunda iki elle çalmaya basladigimda org yeterli gelmemeye basladi.

En sonunda annemden piyano istedim. Annemin o zamandan bu yana destekleri gerçekten büyük oldu. Bana yoklugunu hiç hissettirmedi. Anneme çok tesekkür ediyorum”.

Ortaokulda okurken annesinin sayesinde piyanoya kavustugunu ve iki egitimi bir arada aldigini ifade eden Yilmaz, “7-8 senedir piyana çaliyorum. Suan Güzel Sanatlar Lisesi’nde son sinif ögrencisiyim. Ayni zamanda kendi bestelerim de var. En büyük hayalim, sahnelerde icraci olmak, Devlet Konservatuarinda okuyup, doktora yapmak, yüksek lisans yapmaktir” dedi.

Kendisi gibi görme engellilerde mesaj veren Yilmaz, “Benim gibi olan arkadaslara, yaptiklari isi kesinlikle severek yapmalari gerekiyor. Insanin içinde hevesi olursa her seyi yapar. Ben mesela çalamadigim zamanlarda oldukça sinirleniyordum. Arti üzerine daha çok gidiyorum, üzerine bir seyler katmaya çalisiyorum. Kendi bestelerimi de yapmaya basladim. Kesinlikle tavsiyem içinizden gelerek yapin, hele ki bir enstrüman çaliyorsaniz, müzik nankör bir sanattir. Yapmazsaniz o da sizin yüzünüze bakmaz, çalmazsaniz o da size bakmaz, siz onu unutursaniz o da sizi unutur. Çalisin, çalisin, çalisin” dedi.

Annesi Günay Erdem ise, oglunun göz tansiyon oldugunu ve bir çok ameliyat geçirdigini söyledi.

Ekrem’in kendinden piyano istedigini, ancak maddi durumdan dolayi onu biraz oyaladigini belirten Erdem, “Dedim bekle, sana iyi bir piyano alacagim. Ben bu kadar olacagini tahmin etmiyordum açikçasi. Ekrem’in içindeki yetenek benim imkanlarimdan dolayi geç çikti açikçasi. Normal bir egitim almadan kendi kendine çaldi, ben çok sasirdim. Altyapida egitim yok, ama kulak çok hassas oldugu için hemen kapiyordu. Sonra güzel sanatlara basladi.

Ekrem son bir yilda bestede yapmaya basladi.

Suan 3 bestesi var, dördüncüsü yolda. Ekrem benim cennetimdir. Yani Allah’in bana bir hediyesidir. Sonuna kadar hep yaninda olacagim” seklinde konustu.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrasi Sefi Orhan Salliel ile birlikte sahneye çikan Ekrem Özcan Yilmaz, kendi bestesi olan “Yasam”i çaldi. Kendisine ÇDSO eslik etti.

Daha sonra Salliel’in yönettigi konserde dünyanin birçok ülkesinde konserler veren ve uluslararasi yapilan yarismalarda birçok ödüle sahip genç, Italyan piyanist Luigi Borzillo bu haftanin solisti olarak yer aldi.
Kaynak: İHA