O Isimler Artik Unutuldu

Trabzon’da bir zamanlar sikça anilan Temel, Fadime, Dursun isimleri artik mazide kaldi. Özellikle son 10 yildan beri Temel, Fadime, Dursun isimleri hemen hemen yeni dogan bebeklere pek takilmazken bugünlerde bu isimlerin sayisi bir elin parmaklarini geçmeyecek kadar azalmis durumda. Vatandaslar Fadime, Temel, Dursun isimlerinin yasatilmasini istiyor.

O Isimler Artik Unutuldu
Trabzon Ortahisar Ilçe Nufus Müdürlügü’nde bu yil itibariyle nüfus kütüklerinde Temel, Fadime, Dursun isimlerine pek rastlanilmazken, Trabzonlular özellikle dizilerde yer alan oyuncularin isimlerini çocuklarina koyuyor. Trabzon Ortahisar Ilçe Nüfus Müdürlügü’ne gelen aileler kizlarina genelde Duha, Azel, Duru, Defne, Zümra; ogullarina ise Alp, Alpaslan, Göktug, Ata gibi isimleri koymak için geliyor. Temel, Fadime ve Dursun isimleri pek tercih edilmiyor.

Eskiden yeni doganlara genelde Temel, Dursun isimleri takildigini belirten Trabzon’un Ortahisar ilçesi sakinlerinden Fatma Ersoy, “Geçmiste yeni doganlara çocuklara benim ismim gibi Fatma, Ayse, Emine, erkeklere Dursun, Temel gibi isimler takilirdi. Su anda erkek olsun kiz çocuklarimiz olsun farkli isimler takiliyor. Kizlara genellikle Asel, Duru, Ayberk, Defne, Zümra erkeklerde ise Alperen, Uzay, Ata, Daglar gibi isimler takiliyor. Temel, Fadime isimlerinin yasatilmasindan yanayim” dedi.

Temel, Dursun, Fadime isimlerinin günümüzde de kullanilmasindan yana oldugunu belirten Sami Senocak ise ”68 yasindayim. Geçmiste erkeklere agirlikli olarak Temel, Dursun takilirdi. Bu isimlerin yani sira Mehmet, Mustafa takilirdi. Kizlara ise Ayse, Hava, Emine, Fadime gibi isimler takilirdi. Simdi ise genellikle dizilerdeki oyuncularin isimleri takiliyor. Kizlara genellikle Duha, Asel, Duru, Defne,Zümre erkeklere ise Alp, Alpaslan, Göktug gibi isimler kullaniliyor. Dolayisiyla eski isimlerin günümüzde de kullanilmasindan yanayim” diye konustu.

Öte yandan Trabzon’un Arsin Ilçe Belediye Baskanligi 2012 yilinda yöreye özgü Temel ve Fadime gibi isimlerin unutulmaya yüz tutmasi üzerine aileler tarafindan yeni dogan bebeklere verilmesi için bir kampanya baslatmis ve kampanya çerçevesinde yeni dogan bebeklere Temel, Dursun ve Fadime gibi isimlerden bir tanesi takan aileye altin hediye etmisti.
Kaynak: İHA