GSO'da Yesil Enerjide Güncel GES Mevzuatlari Ve Enerji Depolamalarinin Önemi Konusuldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) ve Elektrik Mühendisleri Odasi Gaziantep Subesi is birliginde, firmalarin AB Yesil Mutabakat sürecinde; strateji belirlemek, bilgilendirmek, AB Yesil Mutabakat süreci uyumuna destek ve katki saglamak amaciyla, “Yesil Enerjide Güncel Günes Enerjisi Santrali (GES) Mevzuatlari ve Enerji Depolamalari” bilgilendirme toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantida, enerji maaliyetleri, enerji yatirimlari, enerjinin verimli kullanilmasi ve depolanmasiyla ilgili mevzuat ve teknolojileri hakkinda bilgiler verildi.

GSO’da gerçeklestirilen toplantiya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Abdullah Tancan, Vali Yardimcisi Muhammet Öner, Milletvekili Ahmet Uzer, GSO Onursal Baskani Abdulkadir Konukoglu, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, GSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Basar Küçükparmak, GSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ibrahim Kara, Bora Tezel, Ali Can Koçak, Elektrik Mühendisleri Odasi Gaziantep Sube Baskani Islim Arikan, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Askeri Pil Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi (ASPILSAN) yetkilileri ve is dünyasinin temsilcileri katildi.

Toplantinin açilis konusmasini gerçeklestiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Abdullah Tancan, dünya piyasalarindaki dogalgaz fiyatlari hakkinda bilgiler vererek 2020’de dogalgaz fiyatinda 11 katlik artisin yasandigini, 115 dolar olan dogalgaz fiyatinin 2022 ortalamasinda 1353 dolar olarak gerçeklestigini söyledi.

Son dönemde dogalgazda bir inis trendinin oldugunu kaydeden Tancan, “Dünyadaki dogalgaz fiyatlarinda bir düsüsün oldugunu gözlemliyoruz. Biz de bu gelismeleri takip ederek sanayicilerimize yine düsüs olarak yansitiyoruz. Özellikle aralik ve ocak aylarinda düsüsler oldu. Subat ayinda da tekrar bir düsüsün olabilecegini düsünüyoruz. Bu durum ayni zamanda elektrik fiyatlarini da düsürecek. Ülkemizin bu noktada alim maliyeti ne ise satisimiz da ona uygun olarak sekillenecek. Su anda piyasadaki elektrik fiyatlarini dogalgaz santralleri olusturuyor. Dogalgaz ve elektrik fiyatlarini takip eden sanayicilerimiz, bu düsüsleri gözlemleyebiliyorlar. Ayrica bu düsüsün devam edecegini de ifade edebiliriz” dedi.

Ülkemizin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da 5., dünyada ise 12. sirada oldugunu belirten Tancan, “Ülkemiz, dünyada panel üretiminde ise Avrupa’da 1., dünyada Çin ve Vietnam’in ardindan 3. siradadir. Yillik 11 bin MW üretim kapasitesine sahibiz. Mevcut üretim kapasitemizle Avrupa’nin 2 katindan daha fazla günes paneli üretiyoruz. Yüzde 75 yerli üretim oranina sahibiz. Türkiye’de kurulum asamasinda 13 bin 863 lisanssiz elektrik üretim santral sayisi bulunuyor. Bu sayi Gaziantep’te 148, Gaziantep OSB’de 134’tür. Bu noktada ülkemiz ve Gaziantep’te çok önemli projeler hayata geçirilmistir. Gaziantep Sanayi Odasi ev sahipliginde düzenledigimiz Yesil Enerjide Güncel GES Mevzuatlari ve Depolama Teknolojileri toplantimizin hayirli olmasini diliyor, emegi olan herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer de Gaziantep ve çevresinin yenilenebilir enerji kaynaklarindan faydalanilmasi noktasinda en önde oldugunu, bu cografyanin güçlü sanayisi ile birlikte önemli firsatlar sundugunu söyledi.

"Dag var, arazi var, günes var niye yatirim yapmayalim ki" diyen Uzer, sunlari kaydetti:

"Gaziantepliler neye yatirim yapacagini ve neyin kazanç saglayacagini bilir. Gaziantep olarak üretim ve ihracatta bu seviyelere geldiysek bunu birligimize, beraberligimize ve azmimize borçluyuz. Bizi biz yapan hizli düsünmemiz ve çabuk davranmamizdir. Bunu da yenilenebilir enerji kaynaklari ve yenilikçi çalismalarla sürdürmeliyiz. Toplantinin sehrimiz, bölgemiz ve sanayimiz için hayirli olmasini diliyorum."

Üretim kadar kaynaklarin verimli kullanilmasinin da sürdürülebilirlik açisindan büyük önem arz ettigini dile getiren GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi ise AB Yesil Mutabakati ile uluslararasi ticarette yeni bir dönemin hazirliklari yapildigini belirterek, “Enerji konusu bugün tüm dünyanin ortak sorunu ve çözüm üretilmeye çalisilan ana gündem maddesi haline gelmistir. Rusya-Ukrayna savasiyla birlikte enerji tedarikindeki problemler özellikle Avrupa ülkelerini derinden etkilerken enerjide bagimli olmanin güçlükleri bir kez daha görülmüstür. Ülkemizin cari açiginin da en büyük kalemini enerji kaynagi ithalati olusturmaktadir. Bununla birlikte; küresel isinma ve iklim degisikligi karsisinda hor kullandigimiz dünyamizin gelecegine yönelik AB Yesil Mutabakati ile uluslararasi ticarette yeni bir dönemin hazirliklari yapilmaktadir. Hem AB Yesil Mutabakat kriterlerine uygun üretim yaparak yaptirimlara maruz kalmayacak çalismalar yürütmek, hem kendi enerji kaynaklarimizi en verimli sekilde degerlendirmek zorundayiz” seklinde konustu.

Gaziantep Sanayi Odasi olarak; sanayideki yesil dönüsümü saglamak için çok önemli projeler gerçeklestirdiklerini dile getiren Ünverdi konusmasini su sekilde sürdürdü:

“Odamiz öncülügünde üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz ile birlikte AB Yesil Mutabakat Çalisma Grubu’nu kurduk. Türkiye’de bir ilk olarak Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin Iklim Eylem Plani’ni hazirladik. Kurulusundan itibaren ilk Yesil OSB olmasi hedefiyle Ayakkabi Terlik Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi için Yesil OSB fizibilite çalismasini yaptik. Yalin üretim, dijital dönüsüm, yesil dönüsüm ve enerji verimliligi konularinda firmalara Gaziantep Model Fabrikamizda mentörlük yapiyoruz. Bugüne kadar 30 firmanin karbon ayak izini ölçtük. 140 kisiye bu alanlarda egitim verdik.”

GSO’nun bu yil temayi “Yesil Gelecek” olarak belirledigine dikkati çeken ve bu konuda çok sayida kurumun ilerisinde olduklarini vurgulayan Ünverdi, “Enerjiye olan ihtiyaçlarimizi göz önünde bulundurdugumuzda, günes enerjisi ise yenilenebilir enerji kaynagi olmasi ve enerji açigimizin karsilanmasinda ülkemiz açisindan degerlendirmemiz gereken en önemli kaynaklar arasinda yer almaktadir. Konumu itibari ile ülkemiz ve bölgemiz günesten faydalanma konusunda son derece elverisli bir cografyaya sahip. Sanayiciler olarak bizim de özellikle son dönemde girdi maliyetlerimiz arasinda enerji giderlerimizin büyük bir paya sahip oldugu düsünüldügünde, bu potansiyeli azami oranda degerlendirmemiz üretim maliyetlerimizi azaltacaktir. Bu amaçla fabrikalarimizin çatisina günes panelleri kurarak enerji ihtiyacimizin bir kismini buradan karsilamayi hedefliyoruz. OSB’deki odamiz istiraki olan, GSO Mesleki Egitim Merkezi bünyesinde günes enerjisinden elektrik üretimine yönelik personel yetismesi için egitim verdik. Sanayi, ihracat, istihdam ve yasamin her alaninda sürdürülebilirlik için enerji olmazsa olmazimiz haline gelmistir. Bu sürecin devaminda, enerjinin üretilmesi, verimli kullanilmasi kadar depolanmasi da kritik ve stratejik hale gelmistir. Depolama imkanlarini ne kadar gelistirebilirsek o oranda enerji güvencesini saglamis olur, yesil enerji kullanimini artirabiliriz. Bu sayede enerji maliyetlerimizi azaltirken bunun dogal bir sonucu rekabetçiligimizi yukariya tasiyabiliriz” seklinde konustu.

Daha önce de Aspilsan Enerji ile bir program gerçeklestirdiklerini ve bu alanda potansiyeli olan firmalarla bir araya getirdiklerini hatirlatan Ünverdi sunlari söyledi:

“Insallah bu süreci devam ettirerek mevcut üretimlerimizi enerji sektörüne entegre edecek, batarya ve enerji depolama alanlarinda da üretim yapar hale gelecegiz. Sanayideki sürdürülebilirligimizin enerjideki sürdürülebilirligimize bagli oldugunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Gaziantep olarak biz, sanayimizin yesil üretime geçisini saglayacak, kaynaklari verimli kullanarak döngüsel ekonomi modelini uygulayacak ve enerji depolama gibi teknoloji gerektiren alanlarda yerimizi alacak ve bu konuda da rol model olma hedefiyle çalisacagiz.”

Etkinligi Gaziantep Sanayi Odasi ile birlikte gerçeklestirmenin çok degerli oldugunu aktaran Elektrik Mühendisleri Odasi Gaziantep Sube Baskani Islim Arikan da, “Katildigimiz toplantilarda, Gaziantep Sanayi Odasi’nin her alanda oldugu gibi, Yesil Mutabakata dogru, yapilan çalismalarla öncü sanayi odalarindan birisi oldugunu görüyoruz ve bundan gurur duyuyoruz. Odamiz ile yapilan bu degerli isbirliginden dolayi Sayin Baskanimiz Adnan Ünverdi’ye ve kiymetli ekibine tesekkür ediyoruz. Enerjinin önemi ve ne kadar etkin oldugu; 1.sanayi devriminden sonra, yani buharla enerji üretiminden sonra anlasilmistir. Enerji bildiginiz üzere, birçok formda bulunmaktadir. Enerjinin elektrik formuna geçmesinden sonra, elektrigin es zamanda üretilip, es zamanda tüketilmesinin zorluklari ve zorunlulugu anlasilmistir. Öncelikle 20. Yüzyilin 2. yarisindan sonra, çevre problemi, sera gazi salinimlarinin etkilerinin hissedilmesi ile elektrik enerjisinin üretiminin ve yönetiminin önemi ortaya çikmistir” ifadelerini kullandi.

21. Yüzyilin basinda, yenilenebilir enerji kaynaklarindan, Günes enerji santrallerinin yil boyu ayni saatler içerisinde üretim yapmasi, rüzgar enerji santrallerinin yil boyu farkli saatlerde üretim yapmasi, elektrik üretim planlamasinin zorunlulugunu ve zorlugunu ortaya çikarmakta oldugunu hatirlatan Arikan su görüslere yer verdi:

“Dolayisi ile özellikle Günes, rüzgar ve üretim planlamasi yapilamayan rezervsiz hidrolik enerji kaynaklarinin elektrik formunda depolanarak, elektrigin talep edildigi saatlerde kullanilmasinin maliyet ve çevresel açidan önemi her geçen gün artmaktadir. Neden rezervsiz dedik, Çünkü; rezervli hidrolik kaynaklar zaten, potansiyel olarak depolanmaktadir. Artik depolama sistemleri hayatimiza girecektir. Altini çizmek isteriz ki; Enerji depolamak enerjinin iktisadi olacaktir. Türkiye’de ve dünyanin birçok Ülkesinde, elektrik sebekesi, tek, bütün bir parçadir. Bu sisteme enterkonnekte sistem diyoruz. Bilinmelidir ki; genel olarak, yapisi itibari ile, enterkonnekte sistemi ile elektrigin üretimi ve dagitimi çok zor bir istir. Sadece elektrigi üretmek, sorunu çözmemektedir. Iletim ve dagitim sebekesinin kesitleri, uzunluklari, tüketim noktalari ve üretim noktalari, elektrik yönetimin de en önemli önemli etkenlerdir. Bu konuda enerji çalisanlarimiza tesekkürü de borç bilmekteyiz. Elektrik Mühendisleri Odasi Gaziantep Subesi olarak sektörü çok yakindan takip ediyoruz. Zaman zaman önerilerimizin ilgi görmesi, bizi de motive etmektedir.”

Açilis konusmalarinin ardindan Elektrik Mühendisleri Odasi Gaziantep Sube Baskani Islim Arikan’in moderatörlügünde düzenlenen panelde, EPDK Elektrik Piyasasi Dairesi Lisansiz Üretim Grup Baskani Serkan Aktas, "Lisansiz GES ile Elektrik Üretim ve Depolama Yönetmeligi/Uygulamalari", ASPILSAN Enerji Batarya Gelistirme ve Üretim Direktörü Sule Hüsrevoglu da "Dünyada ve Ülkemizde Batarya Teknolojileri" baslikli birer sunum yapti.

Program, hediye takdimi ve toplu fotograf çekiminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA