Bitlis'te Cezaevleri Için Kitap Bagisi Kampanyasi Baslatildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular için ’Kitap Iyilestirir’ sloganiyla kitap bagisi kampanyasi baslatildi.

Bitlis'te Cezaevleri Için Kitap Bagisi Kampanyasi Baslatildi
Bitlis’te Adalet Bakanligi ile Kültür ve Turizm Bakanligi arasinda, "Ceza Infaz Kurumu Yerleskelerinde Kütüphane Kurulmasina Iliskin Is Birligi Protokolü" çerçevesinde hükümlü ve tutuklularin yeniden sosyallesmelerini, nizamlara ve toplumsal kurallara saygili, sorumluluk tasiyan bireyler olarak infazlarini tamamlamalari, ceza infaz kurumlarindaki kütüphanelerin zenginlestirilmesi amaciyla kitap bagis kampanyasi baslatildi.

Bitlis Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan yürütülen kampanya çerçevesinde Tatvan Yasam Alisveris Merkezinde “Kitap Iyilestirir” sloganiyla kitap bagisi standi kuruldu. Bitlis Valisi Oktay Çagatay, Bitlis Cumhuriyet Bassavcisi Durmus Ali Karakoca, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay, Tatvan Kaymakami Dr. Remzi Demir, Bitlis Il Emniyet Müdürü Celal Özcan, Bitlis Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Emine Kübra Dindar Demiray, Tatvan Belediye Baskani Mehmet Emin Geylani, Tatvan Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Abur, Bitlis Baro Baskani Avukat Gülhan Bayram, hakim, savcilar, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayida vatandas stanti ziyaret ederek kitap bagisinda bulundu.

Programda konusma yapan Bitlis Valisi Oktay Çagatay, Adalet Bakanliginin cezaevinde bulunan hükümlü ve tutuklularin islahi konusunda çaba sarf ettigini dile getirerek, “Bu çabalardan bir tanesi de kitap bagisi sayesinde cezaevlerinde kitap eksiklerini gidermektir. Okuyan insan, medeni insan oluyor. Biz de buna katkida bulunmak için Sayin Bassavcimizin daveti üzerine Bitlis’te bir etkinlige katildik. Tatvan’da düzenlenen kitap fuari da bu etkinligin tam ortasinda yer aldi. Burada bulunmaktan çok mutluyuz. Umudumuz odur ki yapmis oldugumuz faaliyetler bakanligimizin islah faaliyetlerine destek olsun. Emegi geçen bütün teskilat mensubu arkadaslarimiza, basta Sayin Bakanimiz olmak üzere herkese çok tesekkür ediyoruz” dedi.

Her kitap yeni bir umut, her kitap, yeni bir hayat oldugunu belirten Bitlis Cumhuriyet Bassavcisi Durmus Ali Karakoca okumanin önemine deginerek, “Küresel, ulusal ve yerel sorunlarin çözümü süphesiz ki toplumun en küçük yapi tasi olan insanin degisimi, gelisimi ve dönüsümüyle mümkün olacaktir. Degisim bireyin kendinde baslar. Bu da algilari açmak, kisisel potansiyeli artirmak ve yasama dair her alanda farkli bakis açisi ile bakabilmek olur. Farkli bakabilmenin en iyi yolu okumaktir. Kutsal kitabimiz Kuran-i Kerim’in biz Müslümanlara verdigi ilk emir de okumak. Farkli hayatlardan, acilardan, hatalardan farkli fikir ve düsüncelerden haberdar oluyor. Haberdar oldukça ulastigimiz noktaya ayri yerlerden geldigimizin farkina varin. Bu farkindalik bize bizim gibi olmayani kabul etmeyi ögretir. Kendimize ve bir baskasina saygi duymanin bir zorunluluk hatta bunun büyük bir erdem oldugunu gösteriyor. Modern ceza hukuku sistemlerinde hürriyeti baglayici cezalarinin temel amaci, kisilerin özgürlüklerini kisitlamaktan ziyade onlari bir iyilestirme sürecine tabi tutarak topluma tekrar kazandirmak da vardir. Bu sayede cezaevinden çikan bir mahkum kisa sürede topluma entegre olacak ve bir daha suç isleyip buralara düsmeyecek. Iste islah dedigimiz bu kutsal amacin gerçeklesmesinin en iyi yollarindan biri de onlarin okumalaridir. Bize düsen sorumluluk ise onlarin okumalarina vesile olmamiz. Bu baglamda Bitlis ili genelinde bulunan ceza evlerimizdeki hukukun hükümlü ve tutuklularinin kitap okuma aliskanliklarini kazanmalarinda, kurumlarda bulunan kütüphanelerin içindeki kitap sayisinin ve çesitliliginin artmasinda bu bagis kampanyasinin rolü süphesiz çok önemlidir. Her kitap yeni bir umut, her kitap, yeni bir hayat duygu ve düsünceleriyle kitap bagis kampanyamiza desteklerinizi bekler. Katilimlarinizdan ötürü hepinize ayri ayri tesekkür ederim” dedi.

Hükümlü ve tutuklularin okuma aliskanligi kazanmalari ve kütüphaneleri etkin olarak kullanabilmeleri amaciyla ‘Kitap Iyilestirir’ sloganiyla baslatilan kampanya, 10 Subat tarihine kadar her gün 10.00’dan 18.00’a kadar devam edecegi söylendi.
Kaynak: İHA