Hirvatistan, Schengen Ve Euro Bölgesine Dahil Oldu

Hirvatistan, yeni yilla birlikte Avrupa Birligi (AB) içinde sinir kontrolü olmadan seyahat imkani saglayan Schengen bölgesine dahil oldu. Hirvatistan’da ayrica kuna yerine euro para birimi kullanilacak.

Hirvatistan, Schengen Ve Euro Bölgesine Dahil Oldu


Avrupa Birligi (AB) Içisleri Bakanlarindan olusan Içisleri Konseyi’nin geçtigimiz sene 8 Aralik’ta yaptigi toplantida Schengen ve euro bölgesine dahil olmasina onay verilen Hirvatistan, yeni yil ile söz konusu bölgelere resmen dahil edildi. AB’ye 2013’te giren Hirvatistan’da dün gece yarisi Slovenya sinirindaki Bregana sinir kapisinda düzenlenen tören ile polis sinir kontrollerinin sona erdigini simgeleyen "serbest geçis" yazan bir tabela yerlestirerek, son kez bariyeri kaldirdi.

Hirvatistan Basbakani Andrej Plenkoviç ilerleyen saatlerde düzenlenen ayri bir törende yaptigi konusmada, “Bir devletin stratejik hedeflerine ulastigina sahit oldugumuz ve bizleri onurlandiran tarihi anlarin yasandigi bir gün” dedi.

Törene katilan Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ise, "Bugün Hirvatistan, Avrupa Birligi’nin en genç üye devleti için iki büyük basari olan Schengen bölgesi ve euro bölgesine katiliyor. Her ikisine de ayni gün ulasti. Bu gerçekten de tarih kitaplarinda yer alacak bir gün" ifadelerini kullandi.

Törenin ardindan Plenkoviç ve von der Leyen daha sonra baskent Zagreb’i gezerek, kuna yerine euro ile bir kafeden kahve aldi. Plenkoviç kahvelerin ödemesini euro ile yaparken von der Leyen tarafindan alkislandi.

Hirvatistan, Schengen bölgesine katilan 27. ve euro bölgesine katilan 20. ülke oldu.
Kaynak: İHA