Irak'ta Yesil Bölge Yakinlarinda Is Makinali Protesto

Irak’ta meclisin 2 ay aradan sonra yaptigi ilk oturumu sirasinda patlak veren protestolarda, göstericiler is makinasi ile Yesil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü üzerinde kurulan beton barikatlari yikmaya çalisti.



Irak’ta yaklasik 2 aydir toplanamayan meclis bugün ilk oturumunu gerçeklestirirken, baskent Bagdat’ta erken saatlerden itibaren meclisin de yer aldigi Yesil Bölge’ye çikan tüm yol ve köprülerde güvenlik önemleri alindi. Güvenlik önlemlerine ragmen yüzlerce kisi Tahrir Meydani’nda toplanarak meclis oturumunu protesto etti. Göstericilerden bazilari ise polisle çatisti. Göstericiler, Yesil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü üzerinde kurulan beton barikatlari is makinasi ile yikmaya çalisirken, polis ise göstericilere göz yasartici gaz ile karsilik verdi.

Irak hükümetine bagli Medya Güvenlik Agi tarafindan yapilan açiklamada, çikan olaylarda 122’si güvenlik gücü, 11’i protestocu olmak üzere toplam 133 kisinin yaralandigi bildirildi.



Irak’taki siyasi gerilim

Irak’ta geçtigimiz yil yapilan erken genel seçimlerin ardindan hükümet kurma konusunda siyasi taraflar arasinda uzlasma saglanamamis, seçimlerin galibi Mukteda Sadr liderligindeki Sadr Grubu milletvekilleri geçtigimiz haziran ayinda istifa etmisti. Sadr yanlilarinin daha sonra meclisi isgal etmesi ile ülkede protestolar patlak vermis ve meclis uzun süre toplanamamisti. Protestolar Sadr’in 30 Agustos’ta siyasetten çekildigini duyurmasinin ardindan alevlenmis, Bagdat’taki Yesil Bölge ve çevresinde çikan çatismalarda 30 kisi hayatini kaybetmis, 110 güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere 700 kisi yaralanmisti.
Kaynak: İHA