ABD'den Ukrayna'ya 1,1 Milyar Dolarlik Ek Savunma Yardimi

Beyaz Saray, ABD’nin Ukrayna’ya yüzlerce zirhli araç, roketatar ve drone sistemlerini içeren 1,1 milyar dolarlik ek savunma yardimi saglayacagini duyurdu.

ABD'den Ukrayna'ya 1,1 Milyar Dolarlik Ek Savunma Yardimi
ABD yönetimi, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarina karsi Ukrayna’nin savunmasini desteklemek amaciyla Ukrayna’ya 1,1 milyar dolarlik ek yardim saglayacagini duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptigi açiklamada, ABD’nin Ukrayna’ya 18 adet "HIMARS" tipi çok namlulu roketatar sistemlerini de içeren 1,1 milyar dolarlik yeni savunma yardimi saglayacagi belirterek, "ABD, Ukrayna’ya 1,1 milyar dolarlik ek ekipman ve silah yardimi saglayacak. Bu paketin içinde, Ukrayna’nin bugüne kadar savasta etkili bir sekilde kullandigi 18 adet HIMARS çok namlulu roketatar sistemi de mevcuttur" dedi.

Pakette ayrica, yüzlerce zirhli araç, radarlar ve drone sistemleri oldugunu da Jean-Pierre, "Ukrayna’yi desteklemekten vazgeçmeyecegiz, Ukrayna halkinin yaninda olmaya ve kendilerini savunmak için ihtiyaç duyduklari güvenlik yardimini gerektigi sürece saglamaya devam edecegiz" dedi.

ABD’nin Ukrayna’nin savunmasina yönelik son yardim paketi, ABD Baskani Joe Biden’in göreve gelmesinden bu yana Ukrayna’ya yapilan yardimi toplamda yaklasik 17 milyar dolara ulastirdi.

"Bu referandumlar bir zorlama ve dezenformasyon uygulamasidir”

Rusya’nin Ukrayna topraklarini ilhak etmek için yaptigi sözde referandumlarin Rusya’nin "senaryosunun" bir parçasi oldugunu ifade eden Jean-Pierre, Ukrayna’nin dogusundaki bölgelerin Rusya’ya katilmasi için yapilan referandumlari "sahte" olarak nitelendirdi.

Jean-Pierre, “Bu referandumlar manipüle edilmistir. Ukraynali siviller, silahli güvenlik güçlerinin baskisi altinda oy kullanmistir. Bu sözde referandumlar, Rusya’dan gelen emirleri takip eden kukla yöneticiler tarafindan yürütülen bir zorlama ve dezenformasyon uygulamasidir” dedi.



ABD’den Rusya’ya yeni yaptirim sinyali

ABD’nin Rusya’nin referandumunu ve Ukrayna’yi ilhakini desteklemedigini ifade eden Jean-Pierre, ayrica ABD yönetiminin referandumlara yanit olarak Rusya’ya karsi yeni yaptirimlar hazirladiginin sinyalini verdi. Jean-Pierre, ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya ciddi bir ekonomik maliyet getirmeyi planladiklarini söyledi.



Rusya’nin Ukrayna topraklarindaki Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’da düzenledigi sözde referandumlar Bati tarafindan "yasadisi" ve "sahte" olarak nitelendirildi. ABD’de dahil olmak üzere Batili devletler ve liderler, referandumu kinayarak, Rusya yanlisi oylamayi kabul etmeyeceklerini belirtti.

Kaynak: İHA