Erzincanli Pir Muhammed Bahaddin Hazretleri'nin Deprem Hikmeti

Erzincan’da türbesi bulunan ve yasanan bir depremde 7 talebesiyle birlikte sehit olan Pir Muhammed Bahaddin Hazretleri’nin hayati anlatildi.

Erzincanli Pir Muhammed Bahaddin Hazretleri'nin Deprem Hikmeti
Anadolu’da ilk faaliyet gösteren Halveti seyhlerinden olan ve 15. yüzyilin baslarinda dünyaya gelen Pir Muhammed Bahaddin Hazretleri, zamanin en önde gelen âlimlerindendir. Zamanin birinde yasanan depremde 7 talebesiyle birlikte caminin altinda kalarak sehit olan Pir Muhammed Bahaddin Hazretleri hakkinda bilinmeyenleri Terzibaba Dernegi Baskani Murat Uslu anlatti.

Uslu konusmasinda sunlari kaydetti:

“Su anda huzurunda bulundugumuz Muhammed Bahâeddin Erzincânî Hazretleri, Anadolu’da ilk faaliyet gösteren Halvetî seyhlerindendir.

Pir Muhammed Bahaddin Hazretleri, 15. yüzyilin baslarinda Erzincan’in Keleriç (Karakaya) köyünde dogmustur. Zamanin önde gelen âlimlerinden olup, ilimde yüksek dereceye ulastiktan sonra, yasadigi devrin ünlü müderrisleri arasina girmistir. Halveti Tarikatinin ileri gelenlerinden, Seyyid Yahya Sirvanî Hazretlerinin bas halifelerindendir.

Pir Muhammed Bahaeddin hazretleri, bir yaz günü sabah namazindan çikip talebelerine; ‘Erzincan’a inmek dileriz. Sevdiklerimizden arzu eden bizimle gelsin’ buyururlar. 40 talebesiyle hareket edip, Erzincan’a gelir. Camii Kebir’e gidip halvete girerek 40 gün ibadetle mesgul olmak isterler. Talebeleri onun bu haline sasirip; ‘Efendim, simdi hasat mevsimidir. Erbaine ve halvete girmek için münasip midir?’ diye arz ederler.

Bunun üzerine Pir Muhammed Bahaeddin Hazretleri, ‘Dogru söylersiniz lâkin, Allahû Tealâ bu beldeye yakinda bir zelzele takdir etmistir. Bu belânin geri çevrilmesi için bizlerin münacat etmesi, yalvarmasi lâzimdir. Umulur ki, içimizden birinin duasi kabul olur da halk kurtulur’ buyururlar. Sonra Camii Kebir’de ibadetlerine devam ederler. Bir ara yanindakilere dönüp, ‘Bize ilham edildi ki, Ey Pir Muhammed, eger bu belânin geri çevrilmesini istersen bizim yanimiza gelmelisin.’ ‘Simdi kim bizimle beraber sahadet serbetini içmek isterse burada kalsin. Eger bir miktar daha dünya hayatini yasamak arzu edenlere de biz izin veriyoruz, disari çikabilir. Bu gece bizimle birlikte olmasinlar’ buyurdu. Bunun üzerine talebelerinden 7 kisi hariç digerleri camiden disari çiktilar. O gece siddetli bir zelzele oldu. Camii Kebir yikildi. Yedi talebesi ile beraber pir Muhammed Bahaeddin hazretleri sahadet serbetini içtiler. Camiden baska hiç bir yerde zarar vuku bulmadi. Sehir ahalisi durumu ögrenince büyük bir üzüntüye düstü. Allahu Teâla’nin hikmeti deyip, Pir Muhammed Erzincani Hazretleri ve 7 talebesini defnettiler.

Bursali Mehmed Tahir Bey, O’nun 1474’de Erzincan’da vefat ettigini ve Camii Kebir yanina defnedildigini kaydetmekte ise de, Ali Kemali Bey, hazretin Keleriç’te medfun bulundugunu ve mezarinin hiç bir nisan tasimadigini kaydeder.

Ancak, bölgede 4 nesildir anlatila gelen sözlü tarihe göre, Pir Muhammed Bahaeddin Hazretleri’nin kabri saadetleri su anda bizimde huzurunda bulundugumuz, Erzincan’imizin evliyalar menbaagi olan eski adiyla Keleriç, yeni adiyla Karakaya köyünde bulunmaktadir ve hazrete hürmeten türbelestirilmistir.

Hazretin, 1468’de Erzincan’da yazdigi Makamatü’l Arifin ve Maarifü’s Salikin adli tasavvufa yönelik manzum eseri de günümüze kadar ulasmistir.”
Kaynak: İHA