Çelik Açiklamasi 'Gelir Vergisi Oranlarinin Sinirlandirilmasini Istiyoruz'

Hak-Is Konfederasyonu Kayseri Il Baskani ve Hizmet-Is Sendikasi Kayseri Sube Baskani Serhat Çelik, hayat pahaliliginin artmasinda enflasyonun yani sira vergilerin de etkisi oldugunu ifade ederek, “HAK-IS olarak vergi dilimlerinin düzenlenmesini, bütün çalisanlar için gelir vergisi oranlarinin kriz dönemi bitene kadar sinirlandirilmasini öneriyoruz” dedi.

Çelik Açiklamasi 'Gelir Vergisi Oranlarinin Sinirlandirilmasini Istiyoruz'
Açiklamalarda bulunan Çelik, “Büyük bir mücadelenin sonunda ilk kez bu yil asgari ücret belirlenirken ücretlilerin, asgari ücret tutarindaki gelirlerinin vergi disi birakilmasini basardik. 2021 yilindan baslayarak devam eden yüksek enflasyon ve hayat pahaliligi, pandeminin etkileri, Rusya-Ukrayna Savasi, güneyimizdeki terör odaklarinin Türkiye’ye yönelik saldirilari, Karabag’da yasadigimiz savas, Libya ile ilgili Dogu Akdeniz’de yasadigimiz ciddi sikintilarin hepsi, aslinda Türkiye’nin bugün içinde bulundugu ekonomik zorlugun sebebidir. Çalisanlarin elde ettikleri ücretler kisa bir sürede sembolik hale geliyor. Ücretler üzerindeki vergi baskisinin azaltilmasi gerekiyor. HAK-IS olarak vergi dilimlerinin düzenlenmesini, bütün çalisanlar için gelir vergisi oranlarinin kriz dönemi bitene kadar sinirlandirilmasini öneriyoruz” dedi.



“Gelir Vergisi yüzde 10’da sinirlandirilsin”

Enflasyon belirli bir noktaya inene kadar bütün çalisanlarin vergi dilimlerinin yüzde 10 ile sinirlandirmasi talebinde bulunan Hak-Is Konfederasyonu Kayseri Il Baskani ve Hizmet Is Sendikasi Kayseri Sube Baskani Serhat Çelik, “Ücretlilerin gelirlerinin yüzde 40’i gelir vergisi, sigorta primi, issizlik ödenegi ve benzeri kesintilere gidiyor” dedi.

Çelik, “Ülke genelinde ekonomik sikintilarin arttigi, enflasyonun yüzde 80’leri astigi bir dönemde vergi dilimlerine bir sinir getirilmeli. Ekonomik sikintilar sona erene kadar, enflasyon belirli bir noktaya inene kadar bütün çalisanlarin vergi dilimlerini yüzde 10 ile sinirlandiralim. Kriz bitene kadar bu çalismalari yapalim. Türkiye gibi ücretliler üzerindeki vergi yükünün en üst siralarda oldugu ülkelerde vergi kayiplarinin, kayit disinin daha fazla oldugunu ortaya koyalim. Bunun yanina bu konudaki gelismis ülkelerdeki modelleri de koyalim. Bu sorunu beraber çözelim” ifadelerini kullandi.

Çelik, "Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi isveren ve çalisanlara yönelik yapilan yeni düzenlemeye göre nakdi verilen yemek ödemeleri de vergi istisnasi çerçevesine girecektir. Ayrica isverenlerin çalisanlara yaptigi elektrik, dogalgaz ve isinma gideri desteklerinin 1000 liraya kadar olan kismi 2023 Nisan ayi sonuna kadar hem gelir vergisinden hem de sigorta prim kesintisinden muaf tutulacaktir. Bu düzenlemeleri çalisanlari enflasyon karsisinda ayakta tutmak adina önemli buluyoruz" diye konustu.



“Görüsmeler Olumlu Geçti”

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, 23 Eylül 2022 tarihinde Konfederasyonumuz HAK-IS’i ziyaret etti. Bakan Bilgin’in Genel Baskan Mahmut Arslan ile görüsmesinin ardindan gelir vergisi konusu, kadro alamayan taseron sirketlerde ve KIT’lerde çalisanlarin kadrolarinin verilmesi, belediye sirketlerinde çalisan 450 bin sirket çalisaninin 6772 sayili kanunla verilmesi gereken 52 günlük ikramiyeyi alamadiklarini ve uzun yillar tartisilan gündeme alinmayan EYT konusunda görüsmelerde bulundu.
Kaynak: İHA