Artvin'de Bulunan Dünyanin En Yasli Armut Agacinda Meyve Hasadi Yapildi

Artvin’de koruma altinda olan 6,5 metre çevre uzunlugu ve 2,1 metre gövde çapiyla dünyanin ve Türkiye’nin en yasli armut agaci unvanina sahip bin 100 yasindaki armut agacinda meyve hasadi yapildi.

Artvin'de Bulunan Dünyanin En Yasli Armut Agacinda Meyve Hasadi Yapildi
Artvin’in Savsat ilçesi Yoncali köyünde iki yil önce dünyanin en genis çapli ve yasli armut agaci tespit edildi. Köyü sakinlerinden Güllizar Altun’a ait evin bahçesinde asirlardir meyve veren armut agaci, bin 100 yasinda olmasina ragmen halen meyve vermeye devam ediyor. Koruma altinda olan 6,5 metre çevre uzunlugu ve 2,1 metre gövde çapiyla, 18,5 metre boyundaki armut agacinin dünyanin ve Türkiye’nin en yasli armut agaci olduguna dair tescillenip anit agaç olmasi için basvurular yapildi.

Agacin bu yilki hasadini Artvin Valisi Yilmaz Doruk, protokol üyeleri esliginde yapti. Vali Doruk, "Yoncali köyündeyiz burada armut hasadina geldik. Ama bu siradan bir armut degil. Bir anit armut agaci. Belki yüzlerce nesli burada agirlamis. Yedirmis içirmis yolcu etmis. Bin 100 yasinda, bu bilimsel olarak tespit edildi ve halen daha meyve veriyor. Artvin’de 70’in üzerinde armut çesidi var. Bu anit agaci olmasi için tescil edilmesi için prosedürler basladi.

Süreçte devam ediyor. Dünyada en yasli armut agacina biz daha uzun ömürler diliyoruz. bu armut agacina bizim gibi nice nesilleri agirlamis yolcu etmis. Simdi bize emanet. Insallah bizde onun kiymetini bilip korumaya devam edecegiz. Bizden sonraki nesillere böyle saglik sekilde devredecegiz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA