Van'da Asirlik Sobacilar Çarsisinda Imalat Hareketliligi

Van’da yarim asirlik Sobacilar Çarsisi’nda imalat yapan esnaf, kirsal mahallelerde soguk aylarin vazgeçilmezi olan ‘sac soba’ üretimine basladi.

Van'da Asirlik Sobacilar Çarsisinda Imalat Hareketliligi
Ipekyolu ilçesinde yer alan ve kentin en eski çarsisi olarak bilinen Sobacilar Çarsisi’nin esnafi, geçen yila oranla daha yogun bir sezon geçiriyor. Sobacilar Çarsi’nda büyük bir hareketlilik dikkat çekerken, üreticiler yogun üretim yapiyor. Kent merkezinde son yillarda dogal gazin yayginlasmasi soba imalati ve tamirati yapan esnafin islerini geçmis yillara oranla yari yariya düsürdü. Ancak dogal gazin ulasmadigi kirsal mahallelerde yogun bir taleple karsilasan esnaf, hareketli bir sezon yasiyor. Kirsal mahallede yasayan vatandasin çetin kis aylarinda vazgeçilmezi olan ve yörede ‘tezek sobasi’ ya da ‘kara soba’ denilen saçtan sobalara geçtigimiz yila ragbet artti. Kömür fiyatlarindaki artis sonrasi vatandas, turbo sobadan, sac sobalara ilgi göstermeye basladi.

Konuya iliskin konusan soba üreticisi Cahit Cosar, normal zamanda sac sobalarin bu kadar ragbet görmedigini belirtti.

Kömür fiyatlarindan dolayi kirsalda yasayan vatandasin sac sobaya yöneldigini ifada eden Cosar, “Su an üretim yapmaya basladik. Kasim ayinda ise satislarimiz baslayacak. Soba alirken öncelikle isçilige bakilmasi lazim. Daha sonra sobanin yapim malzemesine bakilmalidir” dedi.

Sahin Akin isimli bir diger üretici ise simdiden aldiklari siparislerle üretim yaptiklarini belirterek, yaz aylari için semaver, kis aylari için de yogun sekilde sac soba üretimi yaptiklarini kaydetti.

Kaynak: İHA