Üreticinin Kiragi Korkusu Naylon Gerdirdi

Balikesir’in Sindirgi ilçesi çevresinde, Yaylabayir, Yüregil gibi yüksek rakimli mahallelerde Eylül sonu itibariyle etkili olan soguk hava ve kiragi nedeniyle endiselenen kornison ve biberiye üreticileri, hasat süresini uzatmak için tarlalari elyaf örtülerle kapatarak önlem almaya basladi.

Üreticinin Kiragi Korkusu Naylon Gerdirdi
Hasat sürecini uzatmak adina kiragi tehlikesine karsi korumak isteyen üreticiler, tarlalarini ürünlerin kiragidan etkilenmeden nefes almasini saglayan elyaf örtülerle kapladi. Yaylabayir ve Yüregil mahallelerinde ilk kez gerçeklestirilen uygulama sonrasinda üreticiler uygulamanin ilk gününden ürünlerin zarar görmedigini görüldü.

Ekonomik yönden getirisi yüksek olan kornison salatalik ve biberiye gibi ürünler konusunda kalite ve verim konusunda iddiali olan Yüregil ve Yaylabayir kirsal mahallelerinde hasat sürecini arttirmak adina da yenilikler takip ediliyor. Hasat sürecindeki ürünleri de korumayi ihmal etmiyor. Naylon örtülerin yani sira elyaf örtüler ürünleri kiragi ve soguktan koruyarak nefes almasini da sagliyor.

"Ilk kez denedik, basarili sonuç aldik"

Baska bir yerde gördügü uygulamayi kendi tarlasinda denedigini ve olumlu sonuç aldigini belirten Sindirgili üretici Mehmet Aslan “50 yasindayim. Dogdugumdan beri çiftçilik yapiyorum. Teknolojiye de hizli sekilde ayak uydurmaya çalisiyoruz. Ne kadar yapabiliriz bilmiyorum. Bu saatlerde kiragi vuruyordu. Kiragiya karsi bu önlemi aldik. Üretimi arttirmak için. Tarimda ne kadar fazla üretimi arttirirsak, o kadar millet para kazanir. O kadar köye dönüs hizlanir yani. Bu ürünü kiragidan kurtardigimiz zaman bu iki el daha fazla toplanir. Toplandigi zaman ne olur bu? 10 ton fazla ürün. 10 ton çiktigi zaman 100 bin lira fazla para yapar. Ne kadar basarili oluruz, ne kadar verim verir, bakacagiz. Ileriki zamanlarda, ama sonucu bir günde almis olduk. Çünkü sifir fire var altinda. Her tarafi kiragi vurdu, burasi su an canli. Aynen yeni ekilmis gibi canliligini koruyor yani. Simdi buradaki üreticilere yaptiracagim ben, diyecek ki zarar ediyorum. Ama burada gördügü zaman yeni sene Yaylabayir ovasinin yüzde 50’sini böyle görebilirsiniz yani. Çünkü masraf bes liraysa kazanci elli lira. Onun için bu isi tesvik etmek lazim bütün üreticilere. Verimi bakim arttiriyor yani. Biz de aile tarimi var. Aile tarimi oldugu için, bir de göletimiz var. Yapanlardan da Allah razi olsun. Onun için göletin de çok büyük faydasi var. Gölet olmasaydi, burada hiçbir sey olmazdi yani. Buralar çorak ekin tarlasi fasulye tarlasi olarak kalirdi. 20 dönüm ekili alanimiz var, su anda kapattigimiz 6 dönüm. Diger sene gerekirse her tarafi kapatacagiz yani. Buna yetisebildik. Sonucu da güzel” dedi.

Göletle birlikte verimin artmasinin yani sira önceki yillara göre kazancin da yükseldigini belirten Aslan “Geçen yil bu mahsul 2 bin liraydi, bu yil 9 bin liraya kadar çikti. Diyorlar ki arkadaslar gübre, gübre. Gübre artti. Gübre buysa bu da yerinde durmayacak. Gübre yüzde 400 artti, bu da 2 liraydi,9 lira oldu. Gübre almayabilirsin. Ama dünya bunu yemek zorunda yani. Onun için üretim sart yani” dedi.

“Mahallede ilki gerçeklestirmenin mutlulugunu yasiyoruz”

Yaylabayir mahallesindeki çiftçilerin oldukça bilinçli oldugunu ve yenilikleri takip ettigini belirten Yaylabayir Mahalle muhtari Mustafa Eraslan, “Mahalle halkimiz artik bu mevsimde Eylül’ün 23’ünde buralarda iyice kiragi fazlalastigini arttigini gösteriyor. Mahsulleri bitme noktasina getiriyor. Bitmese bile birkaç yerde kaliyor. Yaylabayir da bir ilki yasamanin mutlulugunu mahalle muhtari olarak gerçekten yasiyorum. Mehmet Aslan arkadasimiz dogdugu günden beri Yaylabayir’da çiftçilikle ugrasan, bu örtülü sistemi Ödemis de bizzat görmüs. Bana da dedi ki muhtarim buralarda bu örtüyü kullaniyorlar. Ben bunu deneme amaçli bu örtüyü buradan gidip alip gelelim dedi.

Vatandasimizin ben daha çok nasil para kazanabilirim, üretimi verimligi nasil arttirabilirim, teknolojiye nasil ayak uydururum demesi, bunlari arastirmasi, ögrenmesi, okumasi sonucu iste gördügünüz gibi, böyle bir güzellik ortaya çikiyor. Ben kendileri ile gurur duyuyorum. Yine söylüyorum Yaylabayir üreticisi ile çiftçisiyle insallah bundan sonraki yillara bir örnek olur, Yaylabayir ovasinda daha verimli, daha bereketli günleri hep beraber yasariz” dedi.

“Sindirgi’da bilinçli üretim her geçen gün artiyor”

Sindirgi’da tarima destek olarak gerçeklestirilen projelerin yaninda üretimi ve kaliteyi arttirmak adina her geçen gün kendini gelistirerek bilinçli üretim yapan çiftçileri tebrik eden Sindirgi Belediye baskani Ekrem Yavas, “Yüregil, Isiklar, Yaylabayir gibi noktalarda ise ciddi manada lezzetli, kütür kütür dedigimiz mükemmel bir salatalik yetisiyor. Tabi rakim olarak yüksek olan bu yerlerde dört ay süren bu tarim kisin da hemen hemen kendini göstermesi ile beraber, vatandasimiz buralardaki salataliklarin, özellikle daha yeni dökenler, daha tam hasadi bitiremediginden tedbiren üzerini elyaf örtülerle kapliyor, yani kiragi vurmasin diye. Yani artik bilinçli bir üreticimiz var. Para kazandikça da yaptigi ürünün daha saglikli, daha güzel olmasi ve daha çok verim almasi için islem ne gerekiyorsa onu yapiyorlar. Ben üreticimizi tebrik ediyorum. Bu yil yüzleri güldü“ dedi.

Kaynak: İHA