Siki Egitimden Geçen 'Hassas Burunlar' Operasyonlarda Önemli Görevler Alacak

Emniyet Genel Müdürlügü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi bünyesinde bulunan Köpek Egitim Merkezi (KEM), kapilarini Ihlas Haber Ajansi’na açti. 6 farkli irktan yüzlerce köpek 13 degisik bransta belirlenen testleri geçtikten sonra yurdun dört bir yaninda görev alacak.

Siki Egitimden Geçen 'Hassas Burunlar' Operasyonlarda Önemli Görevler Alacak
Suç ve Suçlularla Mücadelenin gizli kahramani dedektör köpekler, Köpek Egitim Merkezi’ndeki bir yillik egitimlerinin ardindan operasyonlara hazir hale geliyor. Yurt içinde huzurun saglanmasi için 13 farkli bransta egitilen köpekler, her 3 ayda bir tabi tutuldugu testlerden basariyla geçmeleri halinde ise görev alacagi birimle ilgili egitim almaya basliyor. Üretim, hibe ve satin alma yoluyla temin edilen hassas burunlara; canli insan aramasindan asayis devriyesine, banknot aramasindan koku molekülü iz takibine kadar çesitli alanlarda egitim veriliyor. Anne sütünden kesildikten sonra egitilmeye baslanan 6 farkli ait yüzlerce köpek, tüm asamalari geçtikten sonra ise ülkenin dört bir yanindaki operasyonlarda önemli görevler alacak.

“Testi geçen köpekler amacina uygun olarak bir sonraki asama için egitilir”

KEM Egitim ve Planlama Büro Amiri Komiseri Kürsad Samet Özkan, köpeklerin dogumundan merkezden ayrilisina kadarki asamalardan bahsederek sunlari dedi:

“Subemizde; Belçika Malinios, Alman Çoban Köpegi, Hollanda Çoban Köpegi, Golden, Labrador ve Cocker irki köpekler tercih edilmektedir. 13 farkli bransta egitim verilmektedir. Bunlardan bazilari; narkotik madde arama, patlayici madde arama, kadavra arama, asayis devriye köpegi, canli insan arama ve özel operasyondur. Bir köpegin anne sütünden kesildikten sonra egitimi baslar. Köpeklerimiz; 3, 6, 9 ve 12’nci aylarda yeterlilik testlerine tabi tutulurlar. Testi geçen köpekler amacina uygun olarak bir sonraki asama için egitilmeye devam eder.”

“Köpeklerimiz bir çok basarili operasyonun gizli kahramani”

Dedektör köpeklerin 10 yila kadar görev yapabildigini belirten Özkan, “Görev köpekleri üretim, hibe ve satin alma yoluyla temin edilmektedir. Egitimlerimiz, köpegin avlanma ve oyun oynama içgüdüsü kullanilarak yapilmaktadir. Can dostumuz köpeklerimiz suç ve suçlularla mücadelelerde, bir çok basarili operasyonlarda gizli kahramani olmuslardir. 1997 yilinda kurulan Köpek Egitim Merkezi, halen egitimlerini devam etmektedir” dedi.

Kaynak: İHA