QUAD Ülkelerinden Kapsamli BM Reformu Için Is Birligi Karari

QUAD ülkelerinin disisleri bakanlari Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi ve daimi olmayan üye sayisinin artirilmasi da dahil olmak üzere kapsamli bir BM reformu için is birligi yapma konusunda anlasti.

QUAD Ülkelerinden Kapsamli BM Reformu Için Is Birligi Karari
QUAD olarak bilinen Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QSD) ittifakini olusturan Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’in disisleri bakanlari, Birlesmis Milletler (BM) toplantisina katilmak üzere bulunduklari ABD’nin New York kentinde bir araya geldi. Japonya Disisleri Bakani Hayashi Yoshimasa, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Avustralya Disisleri Bakani Penny Wong ve Hindistan Disisleri Bakani Subrahmanyam Jaishankar’in gerçeklestirdigi 4’lü zirvenin ardindan yapilan ortak açiklamada, bakanlarin "özgür ve açik bir Hint-Pasifik bölgesi vizyonunu ilerletmek için çok tarafli isbirligini derinlestirme" konusunda görüs birligine vardigi belirtildi. "Denizlerdeki uluslararasi hukuk, baris ve güvenlik, Hint-Pasifik’in gelisiminin ve refahinin temelini olusturur" denilen açiklamada, QUAD ülkelerinin

"Statükoyu degistirmeye veya bölgedeki gerilimi artirmaya yönelik her türlü tek tarafli eyleme siddetle karsi çiktigi" vurgulandi. Açiklamada QUAD’in "BM Güvenlik Konseyi’nin daimi ve daimi olmayan üye sayisinin artirilmasi da dahil olmak üzere kapsamli bir BM reformu gündemini ilerletmede anlastigi" kaydedildi. Toplantida, "Uluslararasi ve çok tarafli sistemi tek tarafli olarak yikma girisimlerinin BM’de dahil olmak üzere ele alinmasi ihtiyacinin altinin çizildigi" ifade edildi.

Çin’e karsi gayri resmi bir stratejik ortaklik

QUAD olarak da bilinen Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QSD), Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan arasinda 2007’de baslatilan ve 2017’de dörtlü bir ittifak halini alan Çin’e karsi gayri resmi bir stratejik ortaklik olarak tanimlaniyor.
Kaynak: İHA